Így kerülhetünk kicsattanó formába meggyevéssel!
Kármán Nikola 4 perc olvasás - 2015. július 05.
Ha már nyár van, használjuk ki a nyári gyümölcsök adta lehetőségeket arra, hogy szervezetünket feltöltsük, megerősítsük. A meggy kiválóan alkalmas általános immunrendszer erősítésre, de akár komoly betegségek megelőzésére és kezelésére is.
A meggy gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban, többek között A-, B1-, B2-, és C-vitaminban, kalciumban, káliumban, magnéziumban, szelénben, vasban és cinkben. A kalcium, a kálium és a magnézium révén a szívizom megerősítésében és a szabályos szívverés helyreállításában vesz részt. Kimagasló mennyiségben tartalmaz flavonoidokat. Erős antioxidáns hatása révén segít a daganatos megbetegedések kialakulásának megelőzésében, a vénák falának rugalmasságának megőrzésében, és a visszérbetegségek elkerülésében. Enyhíti az ízületi megbetegedés okozta fájdalmakat, a fejfájást, ezenkívül vértisztító hatású. Méregtelenítő kúrák alkalmával kiváló segítség. Serkenti a máj- és vese működését, valamint emésztést segítő hatással rendelkezik. A savas meggy ugyanis serkentőleg hat az emésztésre és a belek mozgására. A székrekedést is megszünteti sav- és rosttartalma segítségével.
Vízhajtóként és görcsoldóként is jó szolgálatot tesz. A meggy vízhajtó hatása révén megelőzi az ödéma kialakulását, vagy a már meglévő ödémát megszünteti. A meggy minden része felhasználható gyógyító célokra. Leveleinek fő hatóanyagai a cseranyagok. Levelei csökkentik a gyulladásokat és a puffadást. A meggy leve az egyik legjobb ellenszer a meghűléses betegségek kezelésére, mivel C-vitamin tartalma segíti a fertőzések leküzdését és az immunrendszer erősítését. Az alacsony vérnyomásban szenvedőknek kifejezetten hasznos a meggy és annak hatóanyagaiból készült szerek alkalmazása. Rendszeres fogyasztása ugyanis segít csökkenteni a hirtelen leeső vérnyomás esélyét. Serkentőleg hat a máj és az epe működésére is. Légzőszervi panaszok esetén, légzési problémák megoldásában is sikeresen közreműködik a meggy, mert A-vitamin tartalma miatt képes gyógyítja a nyálkahártyákat.
A meggy gyulladáscsökkentő képességei miatt nagyon népszerű. Egy három részből álló kutatássorozatban a Michigan Egyetem, az Arizona Egyetem és a Brunswick Laboratórium munkatársai a meggy antioxidáns-tartalmát, és gyulladáscsökkentő hatását vizsgálták meg. Az adatokból kiderült, hogy napi két és fél deciliter meggylé elfogyasztása négy héten keresztül jelentősen csökkentette a gyulladási folyamatokat és szívbetegségeket előrejelző markerek koncentrációját a vizsgált 10 elhízott felnőtt esetében. A meggylé által a húgysav- és a triglicerid-szint, valamint a C reaktív fehérje- és a koleszterinszint is alacsonyabb lett. Ez így együtt jelentősen csökkenti a szívproblémák és a gyulladásos betegségek kialakulásának esélyeit. Egy másik, egereken végzett kísérletek során a szakértők azt is kimutatták, hogy a rendszeres meggyfogyasztással közel 65 százalékkal csökken a korai halálozás esélye, elsősorban a meggyben található antioxidánsok egyedi kombinációjának köszönhetően. A kutatók szerint már egy marék meggy is jelentősen hozzájárul a szervezetünk egészségének megőrzéséhez.
Belépést követőn 6 hónapig nem kell újra bejelentkezned. Bármikor törölheted a fiókod.