Általános egészség napi egy almával
Kármán Nikola 5 perc olvasás - 2016. július 22.
A népi bölcsesség szerint "napi egy alma az orvost távol tartja", és lehet benne igazság, hiszen e gyümölcs tele van olyan értékes összetevőkkel, amelyekkel segít a szervezetünk épen tartásában.
A rózsafélék családjába tartozó almafa minden kontinensen megtalálható, több mint hétezer fajtáját ismerik. Leginkább a mérsékelt éghajlati övben termesztik, Európából származik a világtermelés fele. Magyarországon több híres almatermelő vidék is létezik, de szinte nincs olyan kiskert, amelyben ne lenne egy-egy almafa. A statisztikák szerint fejenként évente 23 kg almát fogyasztunk el. A népszerűségi listán vezet a jonatán, de a golden, az idared, az idagold, a starking és a zöld alma is nagyon kedvelt. Ez a gyümölcs minden részében különösen értékes táplálék. Húsa 8-13 százaléknyi gyümölcscukrot tartalmaz, egy közepes nagyságú nyers almában 80 kalória van, 21 gramm szénhidrátot, 3,7 gramm rostot, és 10-15 mg C-vitamint tartalmaz. A- és B-vitamin-, folsav-, kalcium-, magnézium-, kálium- és kéntartalma is jelentős.
Vízoldékony rostanyaga, a pektin sokféle jótékony hatást gyakorol az emberi szervezetre, többek között az emésztésre, hiszen a tapasztalatok szerint főve, párolva a hasmenés, nyersen a székrekedés ellen hatásos, és kedvezően hat a bélflórára. Az alma rosttartalma rendkívül magas, ami kimondottan jót tesz a gyomornak. A sok koleszterin hatására az ember testében beindul az epekőképződés, ennek megelőzésében segítenek e gyümölcs rostjai. A rostok a vastagbélben lévő folyadékot is felszívják, ezzel is elősegítve a normális bélműködést. Emellett csökkenti a vér koleszterinszintjét, magas káliumszintje a magas vérnyomásra van jótékony hatással. Gyümölcssav, almasav tartalma a belek és a máj működésére fejt ki jó hatást. Az alma a szervezet egészére nézve méregtelenítő, tisztító hatású, tehermentesíti a vesét, csökkenti a vesekő- és húgysavképződést, ezért köszvény ellen is alkalmasnak tartja a népi gyógyászat. A fogyókúra egyik hasznos segítője, sőt, nemcsak a súlycsökkenéshez járul hozzá, hanem egyben méregteleníti is a szervezetet. Legértékesebb, legtáplálóbb, ha héjával együtt, nyersen fogyasztjuk, így tartalmazza a legtöbb élelmi rostot és vitamint. A népi hagyomány a gyógynövények közé sorolta, a vérhas és a bélfertőzések legjobb ellenszereként. A tapasztalat szerint ahol sok almát fogyasztottak, ott a köszvény jóval ritkábban fordult elő.
Az almában sok a querticin nevű antioxidáns, ami az immunrendszer megerősítésében játszik nagyon fontos szerepet. Mindemellett a querticin segítségével a tüdő sokkal jobban működik. Ahhoz, hogy pozitív hatásait kifejtse, a szakemberek szerint legalább heti öt almát kell elfogyasztani. A querticin mellett az alma másik fontos antioxidánsa az antocianin, amely a 2-es típusú diabétesz megelőzésben segíthet. Egyébként az antocianin felelős a zöldségek és a gyümölcsök élénk színeiért. Az almában szintén jelen lévő acetilkolin az agyműködésben nyújt segítséget, az idegsejtek közötti kapcsolatokat ápolja, így csökkenti az Alzheimer-kór kialakulásának esélyét.
Az alma számtalan módon felhasználható, elkészíthető. Fogyasztható nyersen, kifacsarhatjuk a levét, belekeverhetjük gyümölcssalátába vagy müzlibe, megpárolhatjuk, megsüthetjük, megfőzhetjük, köretként és töltelékként is felhasználhatjuk, és készíthetünk belőle kompótot, levest, mártást, vagy süthetünk belőle süteményt is. A szárított almahéjból készült teát hurutok, bélgondok ellen javasolják. Az alma frissen csavart leve a szellemi tevékenységeket segíti, mivel élénkítő hatású.
Az almának nemcsak a belsőleg láthatjuk hasznát, hanem a külsőnkre is nagyon jó hatással van. Számos kozmetikum alapanyagaként alkalmazzák, de különböző pakolásokat is készíthetünk belőle, akár házilag is, amelyekkel bőrünket életerőssé, egészségessé, széppé varázsolhatjuk. Így például fáradt bőrre érdemes almapakolást készíteni, amely a kimerült, karikás szemek ellen kiváló. Ehhez nem kell mást tennünk, csak reszeljünk le egy almát a héjával együtt, majd keverjünk hozzá két evőkanál mézet. Az arcunkra kenve félóráig hagyjuk hatni, majd mossuk le. A pakolás sok vitamint, ásványi anyagot és bőrfeszesítő pektint tartalmaz, így valósággal új erőre kap a bőrünk. A benne lévő antioxidánsok jótékonyan hatnak a ráncokra, feszes bőrt képesek varázsolni, az antibakteriális hatóanyagok segítenek eltüntetni a pattanásokat, emellett nyugtató és hidratáló hatással rendelkezik. Almás-mézes pakolást is készíthetünk bőrünk kisimítására. Ehhez reszeljünk le egy almát, keverjünk hozzá egy evőkanál mézet, majd vigyük fel a keveréket az arcunkra. Fél óra múlva langyos vízzel mossuk le, és a karikás szem és fáradt bőr egy csapásra a múlté lesz.
Belépést követőn 6 hónapig nem kell újra bejelentkezned. Bármikor törölheted a fiókod.