Alma gógyszertárak

Gyógyszertárkereső
Lorem ipsum dolor sit amet. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Asperiores harum iure, iusto quam rem vel?

A legtöbb egészségtudatos ember napi rutinjának része a vitaminok és ásványi anyagok szedése. De vajon mikor, milyen körülmények között érdemes ezeket bevenni, hogy a lehető legtöbbet hozhassuk ki a szedésükből?

A szervezet számára szükséges vitaminok és ásványi anyagok bevitelének legjobb módja a kiegyensúlyozott, változatos táplálkozás, amit semmilyen étrend-kiegészítővel nem lehet helyettesíteni. Ám vannak olyan helyzetek, amikor plusz vitaminra vagy ásványi anyagra van szükségünk – gondoljunk csak a D-vitaminra, amelyből a téli hónapokban a legtöbb ember hiányt szenved. De vajon mikor a legjobb bevenni ezeket, hogy a lehető legjobban kifejthessék a hatásukat?

 

Zsírban oldódó vitaminok: vegyük be érkezés közben!

A többféle vitamint és ásványi anyagot tartalmazó multivitaminokat a legjobb ebéd előtt bevenni. Így a bennük található vitaminok és ásványi anyagok maradéktalanul fel tudnak szívódni, és az étkezésnél fogyasztott zsír a vitaminkészítményben levő, zsírban oldódó vitaminok felszívódását is segíti.

Az A-, D- E- és K-vitamin a zsírban oldódó vitaminok csoportjába tartozik. Épp ezért érdemes ékezés közben bevenni őket, mégpedig olyan fogások fogyasztásánál, amelyek tartalmaznak egy kevés zsiradékot. Így tudnak a lehető legjobban hasznosulni. Az ajánlott adagot azonban semmiképp sem szabad túllépni, mivel a szervezet képes ezeknek a vitaminoknak a tárolására, így tartós túlfogyasztásuk esetén túladagolhatjuk őket. Evés közben érdemes bevenni a sejtek energiatermelésében szerepet játszó Q10 koenzimet, az ómega-3 zsírsavakat is. A probiotikumokat közvetlenül étkezés előtt, míg a különféle emésztőenzimeket pótló készítményeket szintén étkezés közben a legjobb beszedni.

 

Vízben oldódó vitaminok: éhgyomorra a legjobb

A vízben oldódó vitaminok savas közegben hasznosulnak a legjobban, így reggel, felkelés után, étkezés előtt fél órával vagy étkezés után két órával célszerű őket alkalmazni. A C-vitamin csak néhány óráig marad a véráramban, így érdemes a napi adagot több részletben bevenni, vagy elnyújtott hatású készítményt választani.

A vas felszívódását a C-vitamin javítja, így érdemes őket együtt bevenni. Vastartalmú vitaminkészítményt és magnéziumot azonban nem érdemes kalciummal együtt szedni. A magnéziumot a legjobb este bevenni, hiszen enyhe nyugtató hatása segíti az elalvást. A D-vitamin szedése viszont egyes kutatások szerint hatással van az álmosító melatonin termelődésére, így este akár élénkíthet is: a D-vitamin készítményt jobb a nap valamely másik szakában bevenni.

 

facebook-share Megosztás

Jelentkezz be Alma+ fiókodba,
vagy regisztrálj és hozd létre most!
Törzsvásárlói kártyaszámodat a plasztik kártyád
hátoldalán találod.
Tipp: 250100-al kezdődik a kártyaszám
Card number illustration