Alma gógyszertárak

Gyógyszertárkereső

Hűvösebbre fordul az idő, nem csoda, ha jól esik ilyenkor egy-egy csésze kellemes tea! 

Míg a nyári melegben a jeges üdítők, ásványvizek és frissítő smoothie-k jelentették sokak számára a folyadékpótlást, addig az őszi időszakkal együtt elérkezett a teaszezon. Mindenkinek megvannak a maga kedvencei és a klasszikus, általában a legtöbb háztartásban megtalálható fekete teákon és filteres gyümölcsteákon túl napjainkban rendkívül széles választékkal találkozhatunk, igazi teakülönlegességeket is megkóstolhatunk! 

Feketétől a vörösig

Bár ízük, áruk és a bennük található értékes vegyületek nagyon különböző lehet, a legelterjedtebb teafajták mind ugyanannak a növénynek, a Camellia sinensisnek a leveleiből, rügyeiből készülnek. Az eltérő feldolgozási és fermentálási folyamatok miatt lesz azonban igen eltérő a végeredmény. 

Sokan még mindig a fekete teát fogyasztják a legszívesebben. A fekete tea Sri Lanka, Kenya vagy India területéről származik. A kiszárított hajtások sodrásával kezdődik el a fermentálás folyamata, s ennek köszönheti ez a teafajta semmihez sem fogható ízét.

A zöld teáról sokan tudják, hogy kiváló hatással van az egészségre és a fogyás is elősegíthető segítségével. Mivel előállítása igen kíméletesen zajlik (a leveleket nem fermentálják), így a benne előforduló jótékony hatású vegyületek nem esnek ennek áldozatául. 

A fehér tea Dél-Kínából származik és igen jó minőségű alapanyagnak számít. Kiemelkedő antioxidáns tartalommal bír, és különlegességét lágy ízének, valamint egyedi zamatjának köszönheti. Hasonlóan különleges a sárkány tea, amely tulajdonképpen egy félig fermentált teafajta, és így átmenetet képez a zöld tea és a fekete tea között. Élénkítő hatása mellett aromás, édes, gyümölcsökre emlékeztető íze van.

Ha egy különleges kínai teát kóstolnánk meg, akkor a Pu Er tea lehet a legjobb választás. A tealevelek kétszeres fermentálásával és hosszas érlelésével jön létre, és száraz körülmények között akár 35 évig is megőrzi minőségét. Nevéhez hűen földes ízű, és vöröses színnel bír. 

Tea Afrikából és Dél-Amerikából

Hasonlóképp vörös színű italt kaphatunk a Rooibos tea felhasználásával. Ez a teakülönlegesség afrikai eredetű, és a korábban említett teafajtákkal szemben nem a C. sinensis leveleiből készül. Rendkívül magas ásványi anyag tartalommal bír, és antioxidánsai lassítják az öregedési folyamatokat. Mivel koffeint nem tartalmaz, ezért tulajdonképpen a nap folyamán bármikor bátran fogyasztható és gyermekeknek is bátran adható.

Ha kifejezetten az élénkítő hatás elérése a cél, akkor a dél-amerikai Maté tea lehet a legjobb választás. Kissé fanyar ízzel bír, viszont nagyon jól élénkít, és fogyasztásával a kávézást is kiválthatjuk. Fontos, hogy sok más teához hasonlóan ezt sem forrásban levő vízzel érdemes leönteni, hanem elegendő a hetven fokos is. A Maté tea fogyasztásához speciális eszköz is beszerezhető, ami leginkább egy gömbszerű pohárra és benne egy szívószálra emlékeztet.

Népszerű teák gyógynövényekből

Ahogy beköszönt az ősz, egyre többen érdeklődnek a gyógyteák iránt is. Ezek különböző gyógynövényekből készült forrázatok, melyek egészségünkre gyakorolt pozitív hatásait régóta ismerjük. A természetes alapanyagokat érdemes az egészség szolgálatába állítani, ráadásul az ilyen teákat már rendkívül olcsón beszerezhetjük. A kamilla jól jön gyomorpanaszokra, a felfázásra ideális a medveszőlő levél, a nyugtató citromfű, vagy a méregtelenítést elősegítő csalán is remek választásnak bizonyulhatnak. Ha a megfázás tüneteit szeretnénk enyhíteni, akkor a hársfavirág teával és a csipkebogyóval biztosan nem lőhetünk mellé!

Ha valóban jó minőségű teát szeretnénk inni, akkor a szálas teák között érdemes válogatni. Mindegy, hogy fekete tea mellett döntenénk, a gyümölcsös ízvilágot kóstolnánk, vagy a gyógyteákat részesítenénk előnyben, a szálas teák általában gazdagabb ízzel rendelkeznek.

Mindegy, hogy a gyógynövényes herba teák, a gyümölcsös szálas teák, vagy valamilyen különleges teakeverék mellett tesszük le a voksot, a teázás többről szól, mint pusztán a folyadékfogyasztásról. Megnyugtató, egészséges szertartás, lelassító rituálé, amikor egy kicsit csak magunkra figyelhetünk.

facebook-share Megosztás