Alma gógyszertárak

Gyógyszertárkereső
Lorem ipsum dolor sit amet. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Asperiores harum iure, iusto quam rem vel?

Az évszázadok során a teának már számtalan kedvező hatást tulajdonítottak, és ez napjainkban is folyamatosan bővül. Egyes szakemberek szerint testsúlycsökkentő hatása van, míg más kutatások a tumoros betegségek kockázatának csökkenéséről számoltak be. Most azonban két, kevésbé ismert, de bizonyított jótékony tulajdonságát mutatjuk be.

A számos teaféle közül a zöld tea az, amellyel az elmúlt évtizedekben több kutatás is foglalkozott. A zöld tea a teanövény friss leveleiből készül, a fekete teával ellentétben azonban nem fermentálják (érlelik) azokat, hanem azonnal szárítják, pörkölik. Így nem csak az íze lesz más, hanem jóval több úgynevezett cserzőanyag is marad benne: a fekete tea mindössze 5 százalékot tartalmaz ezekből, a zöld változat viszont akár 25-30 százaléknyit is.


Jelentős számú betegre kiterjedő vizsgálatok folytak a zöld teával kapcsolatosan a csontritkulás esetén. A csontritkulás (oszteoporózis) hazánkban is több százezer idősebb beteget érint, sokszor a 21. század legnagyobb világjárványaként vagy lappangó járványként is szoktak rá hivatkozni, az érintettek nagy és egyre növekvő száma miatt. A kutatások azt találták, hogy a rendszeres zöldtea-fogyasztásnak jótékony hatása van a már kialakult csontritkulás lefolyására is, képes azt lassítani. A minden nap egy vagy több csésze zöld teát fogyasztó emberek esetében megfigyelték, hogy a csontszövetben lassul a kalcium kiáramlása és felerősödnek az építő folyamatok. A tudósok ezt a zöld teában megtalálható vegyületekkel magyarázzák, amelyek az emberi ösztrögénhez hasonló aktivitást fejtenek ki a szervezetben. Bár ez a hatás nagyon gyenge, a hormonhiányos állapotokban - például a menopauza utáni időszakban - még ez is hozzájárulhat a csontok lassabb gyengüléséhez.

Más vizsgálatok már korábban rámutattak a zöld tea egy nagyszerű hatására, amely a magas
cserzőanyag-tartalommal van összefüggésben: a zöld tea rendszeres fogyasztása gátolja a fogszuvasodás (caries) kialakulását. Az aktív vegyületek ugyanis antimikrobális hatásúak, így elpusztítják a szájüregben azokat a baktériumokat, amelyek a lepedék, majd pedig a fogkő kialakulásához vezetnek. Sőt, fluoridtartalma közvetlenül erősíti a fogzománcot is.

Tehát ha rendszeresen - persze cukrozatlan - zöld teát iszunk, akkor fontos lépést tehetünk az egészségünkért.

facebook-share Megosztás

Jelentkezz be Alma+ fiókodba,
vagy regisztrálj és hozd létre most!
Törzsvásárlói kártyaszámodat a plasztik kártyád
hátoldalán találod.
Tipp: 250100-al kezdődik a kártyaszám
Card number illustration