Alma gógyszertárak

Gyógyszertárkereső

A zabpehely ma már minden üzletben elérhető, ráadásul többféle kiszerelés közül is válogathatunk. Vannak, akik az apró szemű változatot...

A zabpehely ma már minden üzletben elérhető, ráadásul többféle kiszerelés közül is válogathatunk. Vannak, akik az apró szemű változatot részesítik előnyben, mások a hagyományos fajta mellett teszik le a voksot. A kiváló szénhidrátforrás remekül beépíthető az étrendbe, ráadásul a felesleges kilóktól is megszabadulhatunk rendszeres fogyasztásával. A vitaminokban, ásványi anyagokban gazdag rostforrás segíthet megelőzni olyan komoly problémákat is, mint a szív-és érrendszeri betegségek kialakulása. Nem csak azoknak javasolt, akik a fogyás, testsúlycsökkentés terén tűztek ki maguk elé célokat, hanem tulajdonképpen bárkinek, aki szeretne egészségesebben, fittebben és energikusabban élni.

Egészség ízletes formában

Ha az egészséges ételekről van szó, akkor sokan azonnal az ízetlen, nyers fogásokra asszociálnak. A zabkásával sincs ez másként, ám a háttérben gyakran csak az áll, hogy nem a megfelelő formában készítjük el a finomságot. Akár plusz édesítés nélkül is rendkívül finom reggelit varázsolhatunk a tányérba zabpehely felhasználásával, ami nem utolsó sorban egészségünket is védi. Hogyan teszi ezt? Nagy mennyiségű B1-, B2-, B3-, B6- és K-vitamint tartalmaz, de megtalálható benne cink, vas, magnézium és szelén is.Zabkasa az energiat ado csodareggeli 16 9

Ha odafigyelünk a rendszeres testmozgásra is, akkor a természetes alapanyag hatására csökkenhet a magas vérnyomás és a vérben megtalálható káros LDL-koleszterin szintje is. A zabpehely rendkívül magas rosttartalommal bír, ami nem csak a diétát segíti elő, és sokáig eltelít, de a bélrendszer tisztításában is fontos szerep jut neki. Mivel lassú felszívódású szénhidrátot tartalmaz, így gondoskodik arról, hogy hosszú órákig jóllakottak legyünk, és ne akarjunk már egy órával az étkezés után valami nassolnivaló után nézni.

Le a felesleggel!

A súlyfelesleg népbetegséggé vált, és az ellene való küzdelemben érdemes a zabpelyhet is bevetni. A színezőanyagokkal, hozzáadott cukorral készült változatok helyett azonban megéri a hagyományos, teljesen természetes zabpelyhet választani. Az apró szemű változatot még főzni sem kell, hiszen megszívja magát nedvességgel, és hamarosan fogyaszthatóvá válik. Shakerben is összekeverhetjük fehérjeporral, így nem csak a fehérje-, de a szénhidrátbevitelről is egyetlen itallal gondoskodhatunk.

Mivel a zabpehely nagymennyiségű vizet képes megkötni, ezért eltelít, és nem éhezünk meg tőle hamar. Az emésztést lassító alapanyag nem csak energiával tölt fel, hanem gondoskodik arról is, hogy vércukorszint ne essen le egyik percről a másikra. Kiváló reggeli készíthető belőle, s akár különösebb ízesítés nélkül is finom, laktató, tápláló ételt kaphatunk. Persze a legtöbben szívesen kombinálják ilyen-olyan alapanyagokkal, az Instagram tele van látványos, és egészséges ötletekkel, érdemes innen is inspirációt merítenünk.

Így készül a tökéletes zabkása!

Elsőként azt érdemes eldöntenünk, hogy hagyományos vagy aprószemű zabot válasszunk. Ez utóbbi nagy népszerűségnek örvend, hiszen gyorsan lehet dolgozni vele és egyszerűbben is fogyasztható, mint nagyszemű társa. A hagyományos receptek tejjel és cukorral javasolják, de ennél sokkal egészségesebb változata is létezik a zabkásának. Ha a tej krémességéről nem akarunk lemondani, akkor a mandula-, kókusz-, zab- vagy rizsital ajánlott hozzá, de sokkal inkább javasolt a víz akkor, ha szeretnénk súlyfeleslegünkből is lefaragni.

Mindenki másként szereti a zabkását. Kétszeres mennyiségű folyadékkal folyékony állagot kaphatunk, azonos mennyiséggel főzve pedig kissé ragacsos lesz a végeredmény. Az édesítés nem feltétlen szükséges, hiszen a zabkásának már alapvetően van egyfajta édeskés íze. Ha mégis édesebben szeretnénk, akkor mézzel, juharsziruppal, vagy steviával varázsolhatjuk édesebbé a végeredményt. Amennyiben a darabos állag nem nyeri el tetszésünket, úgy le is turmixolhatjuk a zabkását, adhatunk hozzá gyümölcsöket, például bogyósokkal vagy banánnal fenséges ízvilág érhető el.

Változatos ízek, látványos megoldások

A zabkása elkészítésekor szabadon engedhetjük a fantáziánkat. Ha nincs más otthon, akkor kombinálhatjuk gyümölcsökkel, de az olyan fűszerek is remek választásnak bizonyulnak, mint a fahéj, a szerecsendió, vagy a vanília. Kakaóporral is kombinálhatod, és ha még édesebbre vágyunk, akkor étcsokoládé darabkákkal is feldobhatjuk a tetejét. A mogyoróvaj már kevésbé diétás változat, de a mazsola, az aszalt gyümölcsök, a kókuszpehely, a lenmagpehely és a hasonló, pelyhesített alapanyagok is jól mutatnak a zabkása tetején. Friss gyümölcsökkel még változatosabb ízvilágot érhetünk el, sőt, az elkészült ételt magunkkkal is vihetjük egy csavaros üvegben a munkahelyre.

Kevesen tudják, de sós változatban is elkészíthető a zabkása. A gombás verzióhoz a hagymát és a gombát pároljuk meg kicsit kókuszolajon, majd a végeredményt keverjük össze a zabkásával. Egy kis só és bors sem árt, a tetejére pedig jöhet egy kevés parmezán sajt.

Érdemes változtatni!

Azok közé tartozik, akik a reggeleket egy kakaós csigával, vagy néhány finomított lisztből készült kenyérszelettel indítják? Az egészséges életmód sokkal olcsóbb, mint azt a legtöbben gondolnák, tehát ha eddig csak ez szólt az értékes tápanyagok ellen, akkor érdemes újragondolnia étkezéseit. A zabpelyhet néhány száz forintért beszerezhetjük, nagyobb mennyiség esetén még kedvezőbb árakkal találkozhatunk a webshopokban. Egy zacskó sokáig elég, és szezonális gyümölcsökkel kombinálva máris tápláló, értékes hatóanyagokat tartalmazó reggelihez juthatunk. A bioboltok extra ajánlatai ugyan sokszor költségesnek tűnhetnek, de nem kell, hogy feltétlenül goji bogyóval vagy kókuszszirommal fogyasztani a zabkását.

A boltok polcain kaphatóak előre ízesített és kevert alapanyagok, ám ezek nem feltétlenül illeszthetőek be az kiegyensúlyozott étrendbe, mivel sokszor cukrot is tartalmaznak. Javasolt tehát a hagyományos zabpelyhet választani, amelyből egy kis fantáziával az egész család számára ízletes reggelit készíthetünk.

facebook-share Megosztás