Amit nem tudunk a C-vitaminról
3 perc olvasás - 2021. szeptember 23.
Rengeteget hallunk a C-vitaminról, amelyet Szent-Györgyi Albert izolált először Szegeden, az 1930-as években, viszont még így is sok a vele kapcsolatos félreértés. Mik azok a tudnivalók, amelyek kevésbé ismertek, viszont fontosak?
Ugyan egy egészséges felnőttnek napi 80 milligramm C-vitaminra van csak szüksége, vannak állapotok, amikor az adagot érdemes emelni. Terhesség és szoptatás alatt például nagyobb dózisra van szükség, így erről az orvossal mindig egyeztetni kell. A nagyobb mennyiség ilyenkor azért fontos, mert a C-vitamin a méhen keresztül és az anyatejben is kiválasztódik, a magzat és a csecsemő is ezáltal jut vitaminhoz.
Szintén több aszkorbinsavra van szükségük a dohányosoknak, a komoly stressznek kitett embereknek, illetve azoknak, akik valamilyen felszívódási zavarral járó gyomor- és bélrendszeri betegséggel küzdenek.
A C-vitamin nélkülözhetetlen a bőr kollagénjének képződéséhez, hiányában a bőr töredezett és száraz lesz. Ugyanezen hatás miatt az aszkorbinsav segíti a fogíny, a vérerek, a csontok és a fogak megújulását, illetve gyógyulását is. Műtétek, sérülések, égések, csonttörések után emiatt lehet indokolt a többletbevitel.
Jó tudni, hogy felszívódás után hamar kiürül a vizelettel. Így ha azt szeretnénk, hogy a szintje a vérünkben folyamatosan magas legyen, napi több alkalommal kellene bevennünk. Ezt védik ki azok a gyógyszer-technológiai megoldások (például retard hatású formulák), amelyekkel elérhető, hogy egyszeri bevétellel is egész nap közel állandó koncentrációban legyen jelen a szervezetben.
Vízben oldódó vitamin lévén a feleslegben bevitt C-vitamin kiválasztódik, majd a vizelettel távozik a szervezetből, így rövid távon, nagyobb dózis bevitele esetén sem kell számottevő problémákkal számolni. A C-vitamin legfelső biztonságos szintjeként az IoM – Institute of Medicine, több jelentős amerikai egyetem által létrehozott tudományos intézet – napi 2000 mg-ot határozott meg, e fölötti mennyiség esetén viszont számolni kell például a vesekő kockázatának esetleges emelkedésével.
A C-vitamin érzékeny a tárolás következtében fellépő hatásokkal szemben. Ha a C-vitamin-tartalmú zöldség- és gyümölcsféléket csomagolatlanul tartjuk a hűtőben vagy a pincében (80% alatti relatív páratartalomban), akkor több vitamint vesztenek, mintha polietilén fóliába tennénk őket. Az alacsony páratartalom mellett fellépő gyors lebomlást a fonnyadás és kiszáradás miatti fiziológiai stressz magyarázza. A vitamintartalomnak a mélyhűtött tárolás sem kedvez: ennek során a zöldségek és gyümölcsök vitamintartalma havonta 16-18%-kal csökken. Fontos tudni, hogy a nyers zöldség vagy gyümölcs vágása, lereszelése, széttörése is csökkenti a vitamin mennyiségét az enzimatikus lebomlás miatt. Ezt a veszteséget ecet vagy citromsav hozzáadásával csökkenteni lehet.
Belépést követőn 6 hónapig nem kell újra bejelentkezned. Bármikor törölheted a fiókod.