Gyógyszertárkereső
Lorem ipsum dolor sit amet. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Asperiores harum iure, iusto quam rem vel?
Alma+ alkalmazás Töltsd le te is és próbáld ki
azonnali kedvezményeinket!
App qr code

Rengeteget hallunk a C-vitaminról, amelyet Szent-Györgyi Albert izolált először Szegeden, az 1930-as években, viszont még így is sok a vele kapcsolatos félreértés. Mik azok a tudnivalók, amelyek kevésbé ismertek, viszont fontosak?

A magzatnak is kell

Ugyan egy egészséges felnőttnek napi 80 milligramm C-vitaminra van csak szüksége, vannak állapotok, amikor az adagot érdemes emelni. Terhesség és szoptatás alatt például nagyobb dózisra van szükség, így erről az orvossal mindig egyeztetni kell. A nagyobb mennyiség ilyenkor azért fontos, mert a C-vitamin a méhen keresztül és az anyatejben is kiválasztódik, a magzat és a csecsemő is ezáltal jut vitaminhoz.

Vitaminfaló állapotok

Szintén több aszkorbinsavra van szükségük a dohányosoknak, a komoly stressznek kitett embereknek, illetve azoknak, akik valamilyen felszívódási zavarral járó gyomor- és bélrendszeri betegséggel küzdenek.

A bőr is szereti

A C-vitamin nélkülözhetetlen a bőr kollagénjének képződéséhez, hiányában a bőr töredezett és száraz lesz. Ugyanezen hatás miatt az aszkorbinsav segíti a fogíny, a vérerek, a csontok és a fogak megújulását, illetve gyógyulását is. Műtétek, sérülések, égések, csonttörések után emiatt lehet indokolt a többletbevitel.

Gyorsan kiürül

Jó tudni, hogy felszívódás után hamar kiürül a vizelettel. Így ha azt szeretnénk, hogy a szintje a vérünkben folyamatosan magas legyen, napi több alkalommal kellene bevennünk. Ezt védik ki azok a gyógyszer-technológiai megoldások (például retard hatású formulák), amelyekkel elérhető, hogy egyszeri bevétellel is egész nap közel állandó koncentrációban legyen jelen a szervezetben.

Vízben oldódik

Vízben oldódó vitamin lévén a feleslegben bevitt C-vitamin kiválasztódik, majd a vizelettel távozik a szervezetből, így rövid távon, nagyobb dózis bevitele esetén sem kell számottevő problémákkal számolni. A C-vitamin legfelső biztonságos szintjeként az IoM – Institute of Medicine, több jelentős amerikai egyetem által létrehozott tudományos intézet – napi 2000 mg-ot határozott meg, e fölötti mennyiség esetén viszont számolni kell például a vesekő kockázatának esetleges emelkedésével.

Tárolni tudni kell

A C-vitamin érzékeny a tárolás következtében fellépő hatásokkal szemben. Ha a C-vitamin-tartalmú zöldség- és gyümölcsféléket csomagolatlanul tartjuk a hűtőben vagy a pincében (80% alatti relatív páratartalomban), akkor több vitamint vesztenek, mintha polietilén fóliába tennénk őket. Az alacsony páratartalom mellett fellépő gyors lebomlást a fonnyadás és kiszáradás miatti fiziológiai stressz magyarázza. A vitamintartalomnak a mélyhűtött tárolás sem kedvez: ennek során a zöldségek és gyümölcsök vitamintartalma havonta 16-18%-kal csökken. Fontos tudni, hogy a nyers zöldség vagy gyümölcs vágása, lereszelése, széttörése is csökkenti a vitamin mennyiségét az enzimatikus lebomlás miatt. Ezt a veszteséget ecet vagy citromsav hozzáadásával csökkenteni lehet.

 

facebook-share Megosztás

Jelentkezz be Alma+ fiókodba,
vagy regisztrálj és hozd létre most!
Törzsvásárlói kártyaszámodat a plasztik kártyád
hátoldalán találod.
Tipp: 250100-al kezdődik a kártyaszám
Card number illustration
Patikus az applikációt alánlja az ügyfélnek
Patikai ajánlásra érkeztél? Add meg patikai ajánló kódod a részvételhez.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Etiam porta lorem quam, id vestibulum nibh pulvinar et. Orci varius natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus. Vestibulum ante ipsum primis in faucibus orci luctus et ultrices posuere