Immunturbó: így készítsük fel szervezetünket az őszre
6 perc olvasás - 2022. szeptember 12.
Ahogy hűvösebbre fordul az idő, hamarosan gyakoribbá válnak a szokásos légúti fertőzések, amelyekre fel kell készítenünk a szervezetünket. Hogyan támogathatjuk immunrendszerünk működését, illetve milyen szuperélelmiszereket érdemes előtérbe helyeznünk?
Az ősz beköszöntével hajlamosak vagyunk jobban bezárkózni az otthonunkba, a szezonális zöldségek és gyümölcsök megfogyatkozásával az étrendünk is egyhangúbb lehet. Pedig ahhoz, hogy az immunrendszer jól működjön, el kell látnunk az alapvető tápanyagokkal, energiával, vitaminokkal, ásványi anyagokkal és nyomelemekkel. A vegyes, kiegyensúlyozott táplálkozás ennek érdekében fontos, emellett pedig az is, hogy időt szánjunk a testmozgásra. A kikapcsolódás is kulcskérdés, ha ugyanis folyamatosan rosszkedvűek és levertek vagyunk, a védekezőrendszerünk is bajba kerülhet. Ezen már az segíthet, ha időt szánunk a társas kapcsolatokra, csökkenteni próbáljuk a bennünket érő a stresszhatásokat. Ha ezek a feltételek adottak, és egyéb betegség sem áll fenn, az immunrendszerünk teljes gőzzel teheti a dolgát. Pedig a feladata nem egyszerű, ahhoz ugyanis, hogy minden rendben legyen, molekulák és sejtek millióinak kell dolgozniuk, egymással szorosan együttműködve.
Ha az immunrendszer működéséről, annak támogatásáról van szó, szinte biztosan eszünkbe jut a C- és a D-vitamin. Ezek megfelelő szintje elengedhetetlen, emiatt fontos, hogy a bevitelükre az ősz beköszöntével is figyeljünk. A C-vitamin remek forrásai például a citrusfélék, a kivi vagy akár a savanyú káposzta. A D-vitaminnál a helyzet nehezebb, abból ugyanis az őszi-téli időszakban akkor is kevéshez jutunk, ha a táplálkozásra nagyon komolyan figyelünk. Ennek oka, hogy a magyar konyha alapvetően szegény D-vitaminban – természetes formában kevés élelmiszer tartalmazza, ilyen például a tőkehalmáj és a halolaj, illetve kisebb mennyiségben a tojás –, a nyári hónapok után pedig a bőrben sem termelődik kellő mennyiségben ez a vitamin. Emiatt ősztől tavaszig étrend-kiegészítőkkel kell pótolni, anélkül hiányt szenvedünk belőle. Érdemes tudni, hogy egyes élelmiszereket is dúsíthatnak D-vitaminnal. Léteznek például ilyen joghurtok és egyéb tejtermékek, margarinok.
Vannak olyan mikrotápanyagok, amelyekből a szervezetnek és így az immunrendszernek egész kis mennyiségre van szüksége, de arra mindenképp. Fontos például a cink, a vas, a réz, a szelén, a folsav, az A-, a B6- és a B12-vitamin. Ezek mind hozzájárulnak az immunrendszer megfelelő működéséhez, jelenlétükben intenzívebben zajlanak azok a folyamatok, amelyek szükségesek a kórokozók elleni védekezéshez. Ezzel szemben hiányuk esetén gyengül a szervezet ellenálló képessége, a fertőzésekkel szemben pedig esendőbbek leszünk.
A jól működő immunrendszerhez elengedhetetlen a testmozgás – legyen az akár csak a rendszeres séta –, emiatt fontos, hogy ne lustuljunk el az ősz beköszöntével. A sportolás a szervezetre komplex módon hat, több előnye ismert. Például fokozódik a légzés, így jobban átmozognak a légutak. Ez apróságnak tűnik, ugyanakkor fontos, lévén ülés és fekvés közben a légzőszervrendszerünknek csak a töredékét használjuk. Ez áll annak a hátterében, hogy időnként sóhajtozunk, arra ugyanis szükség van, hogy a legkisebb légutakban is cserélődjön a levegő, kikerüljenek onnan a kórokozók.
A testmozgás amellett, hogy fokozza a légzést, hasznára válik a vérkeringésnek is. Ez azért fontos, mert így a legkisebb erek is megnyílnak, a vér azokba is szállítani tud oxigént (és olyan anyagokat, amelyek a védekezésben szerepet játszanak), illetve onnan ki tudja mosni a salakanyagokat. Ez a folyamat szintén támogatja az immunrendszer működését. A kutatások azt is igazolták, hogy a mozgás javítja az immunsejtek működését, az ölősejtek aktivitását. E hatás eléréséhez persze nem kell éjjel-nappal mozogni, elég heti háromszor ötvenpercnyi aktivitás.
A béta-glükánnak is ismert az immunstimuláló hatása, ami abban rejlik, hogy ez a természetben is előforduló poliszacharid jelen van a baktériumok és a gombák sejtfalában. Az ezzel foglalkozó szakirodalom évtizedekre nyúlik vissza, ám sok új kutatási anyag is rendelkezésre áll. Jótékony hatását az magyarázza, hogy az immunrendszer egyfajta jelzőmolekulaként ismeri föl a bélrendszerben, emiatt aktívabbak lesznek az egyes immunsejtek. Ez fertőzések esetén igen hasznos, hiszen így azonnal jelen lehetnek az immunrendszer védekezőegységei. A béta-glükánhoz ételek fogyasztásával is juthatunk – tartalmazza például a zab, az árpa, van a gombákban és az élesztőben –, de készülnek a felhasználásával étrend-kiegészítők is. Jelen lehet olyan vitaminkészítményekben is, amelyek hozzájárulhatnak az egészség megőrzéséhez.
Léteznek olyan gyógynövények is, amelyek támogatják a normál immunműködést. Erre a legjobb példa a bíbor kasvirág, más néven echinacea, amelynek a gyökere és a föld feletti része is értékes hatóanyagokat rejt. A növényt 2020-ban az Év gyógynövényének is megválasztotta a Gyógyszerésztudományi Társaság. Fő értékét az adja, hogy olyan vegyületeket is tartalmaz, amelyek légúti fertőzéseknél – ha kezdeti fázisban alkalmazzák a készítményeket – immunmoduláló hatásúak. Ez azt jelent, hogy csökkenthetik a tünetek gyakoriságát és súlyosságát. Sokat emlegetik a homoktövist is, de annak ilyen jellegű hatása nincs, az erejét inkább az adja, hogy sok C-vitamint, flavonoidot és antioxidánst tartalmaz. Ezek, ha áttételesen is, de szintén támogatják az immunrendszer működését.
Belépést követőn 6 hónapig nem kell újra bejelentkezned. Bármikor törölheted a fiókod.