B1-vitamin: öt kevéssé ismert tény
Pilling Róbert 3 perc olvasás - 2020. október 13.
A B1-vitamin vízben oldódik, ezért a szervezetünk csak keveset tud belőle raktározni, így fontos, hogy étrendünk minden nap biztosítsa a szükséges mennyiséget. Van azonban néhány meglepő tény, amit sokan nem tudnak erről a vitaminról.
A tiaminként vagy aneurinként is ismert vitamin fő forrásai a teljes kiőrlésű gabonák és az ebből készült élelmiszerek, ételek. Ezeken túl jelentősebb mennyiségben találunk még belőle a májban, a sertéshúsban, a zöldborsóban, a hüvelyesekben, az olajos magvakban, a burgonyában és a céklában, valamint az élesztőben is. Hiányában étvágytalanság, székrekedés, emésztési problémák, alvászavarok, súlyproblémák is felléphetnek, túladagolni viszont szinte lehetetlen, a felesleg a vizelettel kiürül.
Mivel legnagyobb szerepe a szénhidrátok anyagcseréjében, így a szervezetünk energiatermelő folyamataiban van, minél több szénhidrátot fogyasztunk, annál több kell belőle. A táplálkozással foglalkozó szakemberek, dietetikusok szerint legalább 1 mg-ra van szükségünk naponta, de számolhatunk úgy is, hogy 1000 kJ (240 kcal) energiabevitel 0,125 mg B1-vitamint igényel.
Belépést követőn 6 hónapig nem kell újra bejelentkezned. Bármikor törölheted a fiókod.