Gyógyszertárkereső
Lorem ipsum dolor sit amet. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Asperiores harum iure, iusto quam rem vel?
Alma+ alkalmazás Töltsd le te is és próbáld ki
azonnali kedvezményeinket!
App qr code

A B1-vitamin vízben oldódik, ezért a szervezetünk csak keveset tud belőle raktározni, így fontos, hogy étrendünk minden nap biztosítsa a szükséges mennyiséget. Van azonban néhány meglepő tény, amit sokan nem tudnak erről a vitaminról.

A tiaminként vagy aneurinként is ismert vitamin fő forrásai a teljes kiőrlésű gabonák és az ebből készült élelmiszerek, ételek. Ezeken túl jelentősebb mennyiségben találunk még belőle a májban, a sertéshúsban, a zöldborsóban, a hüvelyesekben, az olajos magvakban, a burgonyában és a céklában, valamint az élesztőben is. Hiányában étvágytalanság, székrekedés, emésztési problémák, alvászavarok, súlyproblémák is felléphetnek, túladagolni viszont szinte lehetetlen, a felesleg a vizelettel kiürül.

Mivel legnagyobb szerepe a szénhidrátok anyagcseréjében, így a szervezetünk energiatermelő folyamataiban van, minél több szénhidrátot fogyasztunk, annál több kell belőle. A táplálkozással foglalkozó szakemberek, dietetikusok szerint legalább 1 mg-ra van szükségünk naponta, de számolhatunk úgy is, hogy 1000 kJ (240 kcal) energiabevitel 0,125 mg B1-vitamint igényel.

5 tény, amit kevesen tudnak a B1-vitaminról

  1. A gabonafélék héjában található belőle a legtöbb. Ezért amikor a korpát eltávolítják a malomban, a B1-vitamin négyötöde is eltűnik a fehér lisztből. Ezért érdemes teljes kiőrlésű lisztet használni, teljes kiőrlésű gabonafélékből készült élelmiszereket fogyasztani, mert azokban jelentősen több B-vitamin marad.
  2. A fehér kenyérben tehát eleve nem számíthatunk túl sok B1-vitaminra, azonban ha például pirítóst készítünk belőle, azzal - miután a B1-vitamin hőérzékeny - a maradék mennyiség még egyharmada vész kárba.
  3. Néhány élelmiszer növeli a B1-vitamin-szükségletünket. Ilyen például a gomba, a feketeribizli vagy éppen a kelbimbó. Az italok közül leginkább az alkohol ilyen, de a kávé, illetve a tea fogyasztása is emeli a szervezetünk B1-vitamin igényét.
  4. A B1-vitamin megfelelő bevitele segít az érelmeszesedés (atheroszklerózis) rizikójának csökkentésében.
  5. Hőérzékenysége miatt is érdemes kímélőbb konyhatechnikai eljárásokat választanunk. Ha egy szelet húst olajban sütünk ki, a B1-vitamin tartalmának akár fele is elbomlik, míg ha grillezzük, akkor csak körülbelül az egyharmada.
facebook-share Megosztás

Jelentkezz be Alma+ fiókodba,
vagy regisztrálj és hozd létre most!
Törzsvásárlói kártyaszámodat a plasztik kártyád
hátoldalán találod.
Tipp: 250100-al kezdődik a kártyaszám
Card number illustration
Patikus az applikációt alánlja az ügyfélnek
Patikai ajánlásra érkeztél? Add meg patikai ajánló kódod a részvételhez.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Etiam porta lorem quam, id vestibulum nibh pulvinar et. Orci varius natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus. Vestibulum ante ipsum primis in faucibus orci luctus et ultrices posuere