Gyógyszertárkereső
Lorem ipsum dolor sit amet. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Asperiores harum iure, iusto quam rem vel?
Alma+ alkalmazás Töltsd le te is és próbáld ki
azonnali kedvezményeinket!
App qr code

A rizs a világ számos országában a mindennapi étrend része. Nem véletlenül, hiszen az egyes népek hagyományai mellett sok szakemberek is úgy véli, hogy a rendszeres rizsfogyasztás hosszú és egészséges életet eredményezhet.    

Amerikai szakemberek szerint a napi rizsfogyasztás általánosan javítja egészségi állapotunkat. Theresa Nicklas, a Baylor College of Medicine kutatójának vezetésével 14 ezer amerikai felnőtt napi étrendjét és rizsfogyasztását mérték fel. A szakember szerint a rizsnek a mindennapi étrend részévé kell válnia, mert sok benne a kálium, a magnézium, a vas, és gazdag rostokban is. A klinikai tesztek során abból a szempontból is előnyös tulajdonságokat mutatott, hogy nagyobb telítettségérzést keltett, amely által a diétázásban is segítséget nyújthat. A fehér, hántolt rizs vasat és közel húsz vitamint, ásványi anyagokat és cinket tartalmaz. A barna rizsben ezenkívül a fehérnél nagyobb mennyiségben található rost, magnézium és foszfor. 

Ennek ellenére vannak olyanok is, akik elővigyázatosságra intenek a rizsfogyasztással kapcsolatban. A Harvard School of Public Health kutatóinak tanulmánya szerint a fehér, azaz a hántolt rizs növeli a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát. A szakemberek négy korábbi tanulmányt összegeztek, 352 ezer ember felmérése alapján. A vizsgálatok Kínára, Japánra, az USA-ra és Ausztráliára terjedtek ki. A négytől huszonkét évig terjedő vizsgálatok kezdetén egyiküknek sem volt cukorbetegsége, de a végén 13.400-an megbetegedtek. Akik a legtöbb fehér rizst ették, másfélszer nagyobb eséllyel lettek diabéteszesek, mint a többiek. Qi Sun, a Harvard School of Public Health kutatója szerint a fehér rizs gyorsan emeli a vércukorszintet, így a fogyasztók gyorsabban meg is éheznek, ami újabb és újabb evéshez vezet, amely a 2-es típusú diabétesz kiváltó oka lehet.

Persze az sem mindegy, milyen típusú rizsről van szó, hiszen több mint kétszázfajta rizs létezik világszerte. Az indiai középosztály által leginkább kedvelt fajták, a swarna és a mahsuri a vércukorszintet csak lassan emelik, így ezek nem annyira veszélyesek a szakemberek szerint. A Nemzetközi Rizskutató Intézet szerint a diabétesz kialakulása szempontjából legkevésbé veszélyes rizsfajtát Kínában termesztik, és ez a Shen Huang Zhin 2. A legnegatívabb értéket pedig egy laoszi fajta érte el.

A rizs teljes értékű táplálék, komplex szénhidráttal látja el a szervezetet. Vigyázni kell azonban, mert a hántolt rizsnek magas a glikémiás indexe, ezért nem ajánlott cukorbetegek és túlsúllyal küzdők számára. Az egyik legkönnyebben emészthető és hasznosuló növényi fehérje, gazdag aminosavakban. A rizs a világ lakosságának több mint a felét táplálja rendszeresen. Két alapvető fajtája az afrikai és az ázsiai, ezeken belül pedig a hosszú és a rövid szemű. A rövid szemű rizs a japán és thai konyhára jellemző, míg a hosszú szemű rizs inkább Indiában honos.

Rizzsel a hosszu es egeszseges eletert 16 9

A legegészségesebb rizsfajták a következők:

  • Barna rizs: Magas szelén, rost, mangán, magnézium, vas, B1-, B3-, és B6-vitamin tartalma van, de megtalálhatók benne az E-, és a K-vitaminok, esszenciális aminosavak és nyomelemek is. Rosttartalma által segíti a méregtelenítést, az emésztést, és fogyasztásával megelőzhető az epekő. Csökkenti a koleszterinszintet, ezáltal segít megelőzni a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását.
  • Basmati rizs: Az indiai ételek alapvető összetevője, amelyet a Himalája lábainál termesztenek. Hosszúszemű, illatos rizs, a neve szerint is ez az „illatok gyöngye”.
  • Jázmin rizs: Az illatos rizsként is nevezett jázmin rizs Thaiföldről származik. Finom, aromás rizsfajta, ázsiai ételeknél szinte elengedhetetlen.
  • Fekete rizs: Az Indonéziából származó rizs íze a mogyoróéra emlékeztet, ezért érdemes más rizzsel elkeverni.
  • Vörös rizs: Rövid szemű, diós ízű rizs, amelynek a színe főzéskor vöröses lesz. Barna rizzsel keverve még finomabb.
  • Amerikai hosszú szemű rizs: A legnépszerűbb rizs az Egyesült Államokban. Nincs jellegzetes, erős íze és illata, így bármilyen étel mellé kiváló köret.
facebook-share Megosztás

Jelentkezz be Alma+ fiókodba,
vagy regisztrálj és hozd létre most!
Törzsvásárlói kártyaszámodat a plasztik kártyád
hátoldalán találod.
Tipp: 250100-al kezdődik a kártyaszám
Card number illustration
Patikus az applikációt alánlja az ügyfélnek
Patikai ajánlásra érkeztél? Add meg patikai ajánló kódod a részvételhez.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Etiam porta lorem quam, id vestibulum nibh pulvinar et. Orci varius natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus. Vestibulum ante ipsum primis in faucibus orci luctus et ultrices posuere