Alma gógyszertárak

Gyógyszertárkereső
Lorem ipsum dolor sit amet. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Asperiores harum iure, iusto quam rem vel?
Csontritkulás

Csontritkulás

2020. október 09.

Csontritkulásról akkor beszélünk, ha a csontok tömege és mésztartalma annyira lecsökken, hogy az már a csontok fokozott törékenységével jár, súlyos esetben akár spontán törésekhez is vezethet.

Maga a csonttömeg a kor előre haladtával normális esetben is csökken, a csontépítő sejtek száma ugyanis kevesebb lesz és lanyhul tevékenységük is. Emiatt van az, hogy az emberek 70 éves korukra elvesztik csonttömegük körülbelül 30 százalékát. Nőknél a menopauza idején jelentősen fel is gyorsul a csontvesztés. Ennek hátterében hormonváltozások, azokon belül is az ösztrogénszint csökkenése áll, a menopauza idején amiatt romlik jobban a csontokban az újjáépítés, és kerül előtérbe még inkább a bontás. A csontritkulás emiatt érinti jobban a nőket, emiatt gyakoribb körükben a combnyaktörés is.

Nem csak a korral jár

A csontritkulás kockázatát a nemből és korból adódó rizikótényezők mellett növelheti öröklött hajlam is, illetve az, ha valaki dohányzik, rendszeresen alkoholt fogyaszt vagy túlzásba viszi a kávézást. Ezek mellett rizikótényező az elégtelen kalcium és D-vitamin-bevitel, valamint a mozgásszegény életmód. Kedvez a csontritkulásnak a gyenge testfelépítés, a gyulladásos ízületi betegségek többsége, a diabétesz és egyes pajzsmirigyproblémák. Ha például a mellékpajzsmirigy túlműködik, túltermelődhet egy olyan hormon, amely beindíthatja a csontritkulási folyamatokat. Ugyanez a helyzet a pajzsmirigy és a mellékvese hormonjaival, túlműködés esetén ezek is emelik a csontritkulás kockázatát. Ezért van az, hogy amikor elkészül a betegek csontsűrűség vizsgálata, a hormonszinteket tisztázandó egy rutin vérvétellel járó laborvizsgálatra is elküldik őket. Emellett nézik a D-vitamin és kalcium szintjét, lévén azok hiánya ugyancsak csontritkuláshoz, vagy annak fokozódásához vezethet. Nem tesz jót a csontoknak egyes gyógyszerek, például szteroidkészítmények tartós szedése sem. A csontritkulás mértékét az is fokozza, ha valaki gyakran fogyaszt magas foszfáttartalmú ételeket, szénsavas üdítőket.

Fontos a megelőzés

Mivel a súlyos csontritkulás gyakran eredményez combnyaktörést, ami szövődményei miatt végzetes is lehet, megelőzése, korai felismerése és kezelése kulcsfontosságú. Emiatt fontos a szűrés, mert ha azt elmulasztják, csak a szokványosnál kisebb erőhatásra történő sorozatos csonttörések hívják föl a figyelmet a problémára. Ellenben ha a csontritkulást csontsűrűség-méréssel időben észlelik, kezelését pedig megkezdik, helyreállítható lehet a csontképződés felborult egyensúlya. Ez olyan gyógyszerekkel történik, amelyek csökkentik a csontfaló sejtek működését, illetve olyan készítményekkel – hormonokkal, vitaminokkal és ásványi anyagokkal –, amelyek serkentik a csontfelépítést. Ha már tünetek is jelentkeznek, fontos a fájdalom csillapítása, ami gyógyszeresen történik. Emellett segít a fizioterápia, aminek szintén fájdalomcsillapító hatása is van, illetve elengedhetetlen a gyógytorna.

Lektor: dr. Podlovics Ágota reumatológus főorvos

Megosztás

Jelentkezz be Alma+ fiókodba,
vagy regisztrálj és hozd létre most!
Törzsvásárlói kártyaszámodat a plasztik kártyád
hátoldalán találod.
Tipp: 250100-al kezdődik a kártyaszám
Card number illustration