Alma gógyszertárak

Gyógyszertárkereső
Lorem ipsum dolor sit amet. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Asperiores harum iure, iusto quam rem vel?
Inzulinrezisztencia

Inzulinrezisztencia

2020. október 09.

Inzulinrezisztencia esetén a sejtek felszínén lévő inzulinreceptorokhoz az inzulin csak gyengén tud kapcsolódni, így a sejtekbe a cukor nem tud rendesen bejutni.

A vércukorszint szabályozásában komoly szerepe van az inzulinnak, ami hormonként segíti a cukor sejtekbe történő bekerülését. Inzulinrezisztencia esetén a sejtek felszínén lévő inzulinreceptorokhoz az inzulin csak gyengén tud kapcsolódni, így a sejtekbe a cukor nem tud rendesen bejutni. Ennek következményeként a vérben lényegesen több inzulinnak kell lennie ahhoz, hogy sejtbe a cukor bekerülhessen. Ez a probléma nagyon gyakori, de sokszor nem derül ki időben: jellemzően csak akkor fedezik fel, amikor már a tüneteket is okoz. Tipikusan ilyen a menstruációs zavar és a meddőség, a petefészekciszták, a policisztás ovárium szindróma, a szőrösödés, a túlsúly és a depresszió. Jellemzőek az éhségrohamok, az édesség utáni vágy, a fáradékonyság, a hajhullás és a göbös pattanások. Az inzulinrezisztencia sokkal többször fordul elő nőknél, akiknél tünetként már fiatal korban megjelenhet a túlsúly. Gyakori az is, hogy a problémát meddőségi kivizsgálás során fedezik fel.

Csak sejtik az okokat

Az inzulinrezisztenciát az okozza, hogy a sejtek inzulinreceptorai nem jól alakulnak ki, nem megfelelően működnek. Ennek hátterében meghúzódhat genetikai hajlam, de a pontos okokat nem ismerik. Azt ugyanakkor tudják, hogy a mozgásszegény életmód, a gyorséttermi koszt, a túlzottan sok cukor és finomított szénhidrát, a stressz és a kialvatlanság együttesen hajlamosít, de tényleges megjelenéséhez a genetikai hajlam is szükséges. Emellett a D-vitamin hiánya is fokozhatja a kockázatot, de ebbe a körbe tartoznak egyes gyomor- és bélrendszeri, emésztőszervi betegségek, a pajzsmirigy-alulműködés, a tejcukor- és a gluténérzékenység is.

Nincsenek előjelek

A problémára inkább más betegségek, rendellenességek hívják fel a figyelmet, nem önmagában az inzulinrezisztencia szokott kiderülni. Ha a gyanú adott, megkezdődhet a diagnózis felállítása, amelynek első eszköze a terheléses vércukorvizsgálat. Ennek során nem csak a vércukorszinteket határozzák meg, hanem nézik a vér inzulinszintjét, illetve az inzulinelválasztás mértékét is. Ha beigazolódik az inzulinrezisztencia gyanúja, életmódváltásra van szükség. Ennek része a rendszeres sportolás, ami mellett figyelni kell étkezésre is, főleg annak cukortartalmára. Ha az életmódváltás nem hoz eredményt, gyógyszerrel is segíthető az inzulinszint beállítása. Ez később akár el is hagyható, de csak akkor, ha az életmódváltással sikerül elérni a megfelelő inzulinértéket. A kezelés azért fontos, mert ha az érintett nem figyel életmódjára, az értékek pedig nem javulnak, akkor hosszabb távon nagy eséllyel alakul ki 2-es típusú cukorbetegség.

Lektor: dr. Koppány Viktória endokrinológus adjunktus

Megosztás

Jelentkezz be Alma+ fiókodba,
vagy regisztrálj és hozd létre most!
Törzsvásárlói kártyaszámodat a plasztik kártyád
hátoldalán találod.
Tipp: 250100-al kezdődik a kártyaszám
Card number illustration