Alma gógyszertárak

Gyógyszertárkereső
Lorem ipsum dolor sit amet. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Asperiores harum iure, iusto quam rem vel?
Coxsackie-vírus-fertőzés

Coxsackie-vírus-fertőzés

2020. október 13.

A Coxsackie-vírusok csoportjába több bélrendszerben megtelepedő, hasmenést is okozó enterovírus tartozik. A víruscsoportnak alapvetően két alcsoportját különítik el, az egyik a Coxsackie A, a másik a Coxsackie B. A kéz-láb-szájbetegségként is emlegetett kórképet például egy Coxsackie A vírus okozza, ez tipikusan a 10 év alatti gyerekeket érinti.

Az alapvetően kéz-, láb- és szájfájdalmat okozó kórkép hőemelkedéssel jár, fennállásakor torokfájás jelentkezik, a szájban pedig vörös foltok, hólyagok alakulnak ki, amelyek fekélyessé válhatnak. A tenyéren és a talpon vörös foltok, kiütések jelennek meg, ilyenek kialakulhatnak a karon és lábszáron is. A tünetek jellemzően fokozatosan jönnek elő, nem egyszerre fordulnak elő. Az A típus 20 év alattiaknál jellemzően torokfájásos panaszokat is okoz, miatta elsősorban a garat hátsó falán jelennek meg kis nyiroktüszők. A pici, aftaszerű fekélyekkel járó hurutos betegség igen kellemetlen, lázzal is jár.

Súlyosabb kórképek

A Coxsackie B által okozott betegség mellkasi fájdalommal, mellhártya-gyulladással, esetleg a tüdő kötőszövetes állományának érintettségével jár. Ez a típus okozhat szívizomgyulladást is. Ez azért veszélyes, mert a szívizomsejtek pusztulása miatt akár maradandó károsodás is történhet. Elvétve, de okozhat a vírus agyhártyagyulladást és agyvelőgyulladást is, kiválthat májgyulladást és hasnyálmirigy-gyulladást is. Szintén eredményezhet ez a víruscsoport bevérzéses kötőhártya-gyulladást. A Coxsackie-vírus miatt előállhat olyan biológiailag rossz immunválasz is, aminek következtében ízületi fájdalom is létrejöhet, kialakulhat a vírussal összefüggésben esetleg cukorbetegség is.

 

Nehéz a diagnózis

A Coxsackie-vírusok azonosításához vérre és székletre is szükség van, ráadásul az ellenanyagokon alapuló szerológiai vizsgálat a sok keresztreakció miatt nem feltétlen megbízható. A vírus direkt kimutatása is nehézkes, nem képes rá minden labor, emiatt a Coxsackie-fertőzések diagnózisát inkább a tünetek alapján szokták felállítani az orvosok. Ha valakinél tisztázatlan eredetű szívizomgyulladása van, akkor törekednek arra, hogy célzottan keressék a Coxsackie-vírust.

Mivel nincs olyan antivirális szer, ami a Coxsackie-vírusra specifikus lenne, a fertőzés kezelése mindig tüneti. Ha a vírus súlyos tüneteket, például agyhártyagyulladás okoz, akár kórházi ellátásra is szükség lehet.

Lektor: dr. Kádár János immunológus, infektológus, belgyógyász főorvos

Megosztás

Jelentkezz be Alma+ fiókodba,
vagy regisztrálj és hozd létre most!
Törzsvásárlói kártyaszámodat a plasztik kártyád
hátoldalán találod.
Tipp: 250100-al kezdődik a kártyaszám
Card number illustration