Alma gógyszertárak

Gyógyszertárkereső
Lorem ipsum dolor sit amet. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Asperiores harum iure, iusto quam rem vel?

Puffadás

2020. november 17.

A haspuffadás az egyik leggyakoribb emésztőrendszeri panasz, hátterében a belekben történő fokozott gázképződés áll.

A haspuffadás az egyik leggyakoribb emésztőrendszeri panasz, hátterében a belekben történő fokozott gázképződés áll. Ez történhet magas rosttartalmú ételek – például bab vagy csicsóka – nagyobb mennyiségű fogyasztása miatt, amikor a gondot az okozza, hogy az ezekben lévő emészthetetlen szénhidrátok a vastagbélbe kerülve bakteriális lebontási folyamaton esnek át. Ilyenkor ez a fermentálódás jár fokozott gázképződéssel. Aki erre érzékeny, annak érdemes kerülni az ilyen ételeket, de a rostgazdag – zöldségekben és gyümölcsökben, teljes kiőrlésű gabonákban bővelkedő – táplálkozásra ettől függetlenül figyelni kell. Vezethet puffadáshoz szénsavas üdítők fogyasztása is, főleg akkor, ha az nagy mennyiségben történik. Okozhat ilyen panaszt a fokozott levegőnyelés is, amelynek hátterében stressz vagy kapkodó étkezés állhat.

Okok tárháza

Bekövetkezhet puffadás stressz és életmódbeli tényezők hatása, illetve valamilyen betegség miatt is. Ilyenek lehetnek egyes felszívódási zavarok, vagy például a lisztérzékenység és a laktózintolerancia. Utóbbinál a tejcukor lebontásához szükséges enzimek elégtelen mennyisége miatt a vastagbélbe kerülő laktóz okoz hasmenést, kellemetlen gázképződést. Okozhat puffadást a hasnyálmirigy elégtelen működése miatti enzimhiány, de lehet ok a részben pszichoszomatikusan jelentkező irritábilis bél szindróma is. Kiválthatnak puffadást hormonális változások, de áttételesen a legkülönbözőbb betegségek - köztük akár nőgyógyászati kórképek, pajzsmirigyproblémák, vesebetegségek - is vezethetnek ehhez a panaszhoz. Jelentkezhet a probléma gyógyszer-mellékhatásként is.

Nem csak lufi

A puffadás jellemzően hasfájással, feszítő érzéssel, teltségérzettel is együtt jár. Ha a panasz nem egyszeri, vagy legalábbis nem ritka, az életmódbeli változtatások pedig nem enyhítik, mindenképpen érdemes orvoshoz fordulni, és kideríteni a pontos okát. Ha a puffadáshoz véres széklet is társul, végképp fontos azonnal szakemberhez fordulni. Rendszeres puffadás esetén szükség lehet belgyógyászati, gasztroenterológusi és endokrinológusi kivizsgálásra, de a leletek alapján akár más szakorvos véleményét is kikérhetik. A puffadást mindig a kiváltó októl függően kell kezelni, megszüntetni, pontos diagnózis nélkül nem szabad miatta hosszabb ideig önhatalmúlag gyógyszereket szedni.

Lektor: Soltész Erzsébet, dietetikus

Megosztás

Jelentkezz be Alma+ fiókodba,
vagy regisztrálj és hozd létre most!
Törzsvásárlói kártyaszámodat a plasztik kártyád
hátoldalán találod.
Tipp: 250100-al kezdődik a kártyaszám
Card number illustration