Alma gógyszertárak

Gyógyszertárkereső
Lorem ipsum dolor sit amet. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Asperiores harum iure, iusto quam rem vel?

A gluténérzékenységről egyre többet hallani, és a boltokban is egyre nő a gluténmentes termékek választéka. Hogyan hívja fel a figyelmet magára ez a betegség, és milyen diétát kell követnie a gluténérzékenyeknek?

A glutén egy, elsősorban a gabonafélékben fellelhető fehérje, amelyet gluténérzékenység esetén az emésztőrendszer nem tud lebontani, így a vékonybél nyálkahártyáján folyamatos gyulladás alakul ki. Ez rövid távon emésztési panaszokat okoz, hosszú távon viszont felszívódási zavarok, hiánybetegségek jöhetnek létre, végső soron pedig akár a bélbolyhok elhalásához is vezethet.

A gluténérzékenység legismertebb formája a cöliákia, de létezik nem cöliákiás gluténérzékenység, sőt, búzaallergia is. Épp ezért kell minden esetben orvosi vizsgálatnak azonosítania, milyen gluténfüggő betegségről van szó.

 

Változatos tünetek

A gluténérzékenység többféle tünettel adhat hírt magáról. Hasi tünetként többek között puffadás, hasmenés, székrekedés jelentkezhet. A gluténérzékenység miatt ugyanakkor felléphet többek között krónikus fáradtság, fejfájás, hajhullás, bőrtünetek, hangulatzavarok, ismeretlen eredetű vashiány is. De a teherbe esési nehézségek, sőt, akár az ismétlődő vetélések hátterében is állhat gluténfüggő betegség. A csont- és ízületi fájdalmak, a szájnyálkahártyán jelentkező afták, az ízületi gyulladás, a korai csontritkulás, a kézen és lábon jelentkező zsibbadás, a korai menopauza és a nem akaratlagos fogyás vagy hízás is a gluténérzékenységre hívhatja fel a figyelmet.

Fontos az orvosi vizsgálat!

A tartósan fennálló tünetekkel mindenképp orvoshoz kell fordulni – ő mérlegeli, hogy a panaszok hátterében gluténnel kapcsolatos betegség, vagy más probléma áll. Gluténérzékenység gyanúja az orvos vérvizsgálatot kérhet, illetve, ha a vérteszt cöliákiára utal, a vékonybél biopsziáját is elrendelheti. Mivel a gluténérzékenység tüneteihez hasonló panaszokat más betegségek is okozhatnak, az öndiagnózis könnyen tévútra vihet. A vizsgálat előtt nem érdemes huzamosabb ideig gluténmentesen étkezni, mert így nehezebb lesz kivizsgálni az esetleges érzékenységet.

 

A kezelés: szigorúan gluténmentes étrend

A cöliákiásoknak élethossziglan gluténmentes diétát kell tartaniuk, gyógyszeres terápia, más hatékony kezelés nem létezik. Tilos a búza, a rozs, az árpa, a durumbúza, a tünkölybúza, a kamut búza, a tritikale, valamint az ezekből készült pelyhek, tészták, péksütemények. A zab ugyan gluténmentes, de a szállítás, feldolgozás, csomagolás során esetenként gluténnel szennyeződhet. A kész- és félkész élelmiszerek egy része (például a felvágottak, tejdesszertek, szószok, krémlevesek, ketchup, majonéz) is tartalmazhat rejtett glutént, ezért a címkét alaposan el kell olvasni. A cöliákiások étrendje nyomokban sem tartalmazhat glutént, míg a nem cöliákiás eredetű gluténérzékenység esetén valamivel megengedőbb az étrend. Érdemes az étrendet dietetikus segítségével megtervezni, hogy sem rostban, sem pedig más tápanyagokban ne szenvedjen hiányt a beteg.

facebook-share Megosztás

Jelentkezz be Alma+ fiókodba,
vagy regisztrálj és hozd létre most!
Törzsvásárlói kártyaszámodat a plasztik kártyád
hátoldalán találod.
Tipp: 250100-al kezdődik a kártyaszám
Card number illustration