Alma gógyszertárak

Gyógyszertárkereső
Lorem ipsum dolor sit amet. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Asperiores harum iure, iusto quam rem vel?

Becslések szerint minden harmadik embert érinti élete során a tejcukor-érzékenység, vagyis a laktóz-intolerencia. Mi ez, és mire kell figyelni, ha érintettek vagyunk?

 

 

A tejcukor főleg a tejben és a tejtermékekben megtalálható egyszerű kettős cukor, glukóz és galaktóz kapcsolódik össze a molekulájában. Egy külön enzim, a laktáz foglalkozik a szervezetünkben a bontásával, és valójában ennek hiánya okozza a laktózérzékenységet.

 

Veleszületett formája nagyon ritka, általában a később kialakuló primer típusával találkozunk. Ilyenkor a laktáz termelődése csökken, ezért a bevitt tejcukor nem emésztődik meg teljesen, hanem a bélbaktériumok kezdik el bontani, ami kellemetlen tünetekkel jár együtt: puffadás, hasi görcsök, hasmenés, bélgázosság jelentkezik. Bizonyos betegségek, sőt kezelések is előidézhetnek átmeneti laktózérzékenységet, ez általában bizonyos idő elteltével elmúlik – ellentétben a primer típussal, amely végigkíséri életünket. Sőt, a laktáz termelődése az életkorral együtt csökken, azaz idősebb korban azok is érzékenyek lehetnek a tejcukorra, akik korábban nem voltak azok.

 

A kellemetlen tüneteken túl a diagnózisa egy egyszerű és fájdalommentes módszerrel állítható fel. A terheléses teszt során tejcukrot tartalmazó oldatot kell meginni, majd rendszeres időközönként megmérik a kilélegzett levegő hidrogéntartalmát. Ha valakiről bebizonyosodik, hogy laktózérzékeny, a későbbiekben oda kell figyelnie az étrendje tejcukortartalmára, de nem kell lemondania a tejtermékekről, sőt magáról a tejről sem. Hogyan lehetséges ez, hogy közben panaszai se legyenek?

A tejcukorérzékenység jelentős mértékben egyéni tűrőképesség függvénye, azaz valakinek egy kis pohár tej még nem okoz gondot, másnak viszont egy kanál tejszínhab is megárthat. Ezt mindenkinek egyénileg érdemes megfigyelnie magán. Vannak olyan tejtermékek, amelyek természetes módon kevés, vagy szinte semmi laktózt sem tartalmaznak: az erjedéssel készülő tejtermékek, mint például a joghurt és a kefir, kisebb mennyiségű tejcukrot tartalmaznak, a hosszan érlelt sajtokban pedig gyakorlatilag teljesen lebomlik a tejcukor.

Ezen kívül számos olyan terméket kaphatunk a boltokban, amelyek laktóztartalmát mesterségesen minimálisra csökkentették. A laktózmentes élelmiszerek technikai okokból picit édesebbek, de ugyanolyan jó minőségűek, mint az eredeti változatok.

 

Végül pedig megoldást jelent az egyszerűen hozzáférhető laktázpótló készítmények használata. Ilyeneket gyógyszertárban – természetesen az Alma Gyógyszertárakban is – vásárolhatunk, por vagy tabletta formájában. Egy adagjuk általában két deciliternyi tej tejcukortartalmát képes lebontani, ennél többre általában nincs is szükség. Így bármikor, például társaságban is elfogyaszthatunk egy tejes turmixot, egy szelet krémes sütit vagy éppen egy joghurtos salátát is, kellemetlen panaszok nélkül.

 

facebook-share Megosztás

Jelentkezz be Alma+ fiókodba,
vagy regisztrálj és hozd létre most!
Törzsvásárlói kártyaszámodat a plasztik kártyád
hátoldalán találod.
Tipp: 250100-al kezdődik a kártyaszám
Card number illustration