Gyógyszertárkereső
Lorem ipsum dolor sit amet. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Asperiores harum iure, iusto quam rem vel?
Alma+ alkalmazás Töltsd le te is és próbáld ki
azonnali kedvezményeinket!
App qr code
Fogszuvasodás

Fogszuvasodás

2021. március 02.

A fogszuvasodás a világ egyik legelterjedtebb betegsége, egy olyan idült folyamat, amely a fogak kemény szöveteinek a roncsolódásával jár, a felszínről halad a fogbél felé.

A folyamatnak sok oka lehet, számítanak a genetikai adottságok – nem mindenkinek egyformán erős a fogzománca – és a nyál összetétele, mennyisége is. A kicsi gyerekeknél komoly rizikót jelentenek cumisüvegből fogyasztott cukros italok, főleg ha azt folyamatosan cumizzák. Ezt nevezik cumisüveg-szindrómának, amelynél a szuvasodás a legelöl lévő front tejfogaknál lép föl körkörös irányban.

 

Többtényezős történek

Több tényezőtől is függ, mennyire hajlamosak a fogak a szuvasodásra. Ilyen a lepedékképződés mértéke, ami azért fontos kérdés, mert abban a baktériumok tovább élnek, és termelik a fogzománcot megbontani képes savakat. Számít a táplálék szánhidrát- és savtartalma, a szuvasodásnak ezek az anyagok is kedveznek. Az erjeszthető szénhidrátokat tartalmazó ételek és italok azért problémásak, mert tápanyagot biztosítanak a savtermelésért felelős baktériumoknak. A savas ételek káros hatását magyarázni sem kell, mert azok egyrészt maguk is marják, károsítják a fogzománcot, másrészt kedvező környezetet teremtenek a baktériumoknak. Rizikótényezőt jelent az is, ha ez elfogyasztott táplálékból ételmaradék marad a szájban. Persze a kockázat mindig attól függ, hogy ez az állapot meddig tart: minél hosszabb ideig maradnak a szájban a szénhidrátok, annál komolyabb lehet a károsodás.

Számít az étkezések gyakorisága is, ugyanis minél többször fogyaszt valaki savtermelést fokozó ételeket vagy italokat úgy, hogy azok után nem mos fogat (ilyenkor minimum 30 percet várni kell a fogmosással), annál nagyobb a fogszuvasodás mértéke. Ezek a savas támadások mindenképp emelik az ásványi anyagok kioldódásának rizikóját, és csökkentik a helyreállítás esélyét. Nem mindegy az sem, hogy milyenek az egyéni védő tényezők. Például akinél az enyhén lúgos kémhatású nyál megfelelő mennyiségű és minőségű, annál ez valamilyen szinten képes ellensúlyozni a baktériumok savtermelő tevékenységét.

Fontos a megfelelő fluorid bevitel is, ez az anyag ugyanis erősíti a fogzománcot. Ez a hatás alapvetően kétféleképpen érvényesül: a fluorid egyrészt befolyásolja a még elő nem tört fogak alakját (laposabb barázdákat, kisebb csücsköket, szuvasodásra kevésbé hajlamos fogakat eredményez), másrészt fokozza a már előtört fogakon a zománc savakkal szembeni ellenálló-képességét, és gátolja a cukorbontás során egyes enzimek működését.

 

Kioldódással kezdődik

A fogszuvasodás azzal indul, hogy a fogakon fehér foltok jelennek meg, amelyek az ásványi anyag kioldódását jelzik (ekkor lyuk még nem alakul ki). Ezt követően apró, barnás foltok tűnnek fel. Ez a folyamat önmagában nem okoz fájdalmat, a fogszuvasodás emiatt maradhat sokáig tünetmentes. Egyedül az lehet figyelmeztető jel, hogy a fogzománc sérülése miatt kinyíló dentincsatornák érzékennyé teszik a fogat. Édességek fogyasztása után emiatt jelentkezhet fájdalom. Ebben a fázisban a fogzománc károsodása még nem feltétlen látszik, de a fogorvos már ilyenkor észreveszi az árulkodó jeleket. Emiatt fontos a rendszeres vizsgálat. Ha a probléma a két fog között jelentkezik, akkor a fogak közt bent ragadó ételmaradék hívhatja föl a figyelmet a szuvasodásra, de kiderülhet ez fogorvosi vizsgálat során is. Az orvos munkáját röntgen is segíti, a problémák az ilyen felvételen hamar megmutatkoznak.

 

Időben kezelni

A fogszuvasodás mielőbbi kezelése azért fontos, mert ha elmulasztják, a szuvasodás egészen a fogidegig terjedhet. Ilyenkor már begyullad a teljes fog, fájdalmak jelentkezhetnek, a fog érzékennyé válhat a hidegre és a melegre, végül elhalhat. Emiatt kell a szuvasodó fogat mihamarabb betömni, legyen a luk akármilyen kicsi. Az ilyen beavatkozás során a beteg fogat először kitisztítják, majd tömőanyagot helyeznek bele. Húzásra csak végszükség esetén van szükség, amikor a fog töméssel vagy egyéb módon már nem menthető meg, és nincs mód gyökérkezelésre sem.

Lektor: dr. Orosz Noémi fogorvos, fogszabályozó szakorvos

 

Megosztás

Jelentkezz be Alma+ fiókodba,
vagy regisztrálj és hozd létre most!
Törzsvásárlói kártyaszámodat a plasztik kártyád
hátoldalán találod.
Tipp: 250100-al kezdődik a kártyaszám
Card number illustration
Patikus az applikációt alánlja az ügyfélnek
Patikai ajánlásra érkeztél? Add meg patikai ajánló kódod a részvételhez.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Etiam porta lorem quam, id vestibulum nibh pulvinar et. Orci varius natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus. Vestibulum ante ipsum primis in faucibus orci luctus et ultrices posuere