Alma gógyszertárak

Gyógyszertárkereső
Lorem ipsum dolor sit amet. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Asperiores harum iure, iusto quam rem vel?
Vesehomok

Vesehomok

2021. november 28.

Vesehomok akkor jöhet létre, ha a vizelet kiválasztása során keletkező apró kristályok nem távoznak el a szervezetből, hanem leülepednek a vizeletelvezető rendszeren belül.

Az emberi szervezetben a vese nagyon sok élettani feladatot lát el, többek között az anyagcsere folyamán keletkező vízoldékony végtermékek eltávolításáért is felel. A kiválasztás mellett hormonális funkciója is van, valamint alapvető szerepet játszik a só- és vízháztartás szabályozásában. A páros szerv a hasüreg hátsó részén, az ágyéki gerinc két oldalán helyezkedik el, folyamatosan szűri, tisztítja a vért. A vesék egy perc alatt közel egy liter vért képesek átengedni, a test teljes vérmennyiségét pedig naponta mintegy 25 alkalommal szűrik át. Ennek során keletkezik a vizelet, ami a vízen kívül különböző oldott anyagokat és részecskéket tartalmaz, amelyek vele együtt, természetes úton távoznak a szervezetből.

Küszöbön a vesekő?

A vesék talán legfontosabb feladata az optimális vízháztartás fenntartása, amit a szerv a vizelet koncentrálásával ér el, miközben a szervezet számára fontos vizet visszanyeri. A koncentrált vizeletnek köszönhetően normálisan is kialakulhatnak apró kristályok, amelyek panaszt nem okozva ürülnek. Vesehomok akkor jöhet létre, ha ezek az apró kristályok nem távoznak el a szervezetből, hanem leülepednek a vizeletelvezető rendszeren belül. Idővel ebből alakulhat ki a vesekő, ami már olyan összetapadt, kövekké formálódott képlet, ami panaszokat okozhat. A különbség tehát alapvetően a méretben rejlik: vesekőröl akkor beszélünk, amikor az ultrahang már ki tudja mutatni a vesehomokból képződő, 2-3 milliméternél nagyobb átmérőjű képleteket. A vesehomokot parányi mérete miatt ultrahangvizsgálattal nem tudják detektálni. 

Vizet inni és mozogni

A vesehomok jellemzően még semmilyen tünetet nem okoz, bár bizonyos vesekőtípusok már ebben a formában is kiválthatnak típusos, vesekőre utaló panaszokat. Ilyen lehet például a fájdalmas vizelés, a görcsös – esetleg vesetáji – fájdalom, amely lefele sugárzik. Ilyen esetekben törekedni kell arra, hogy a vesehomok ürülni tudjon, melyet bőséges folyadékfogyasztással tudunk elérni, de segíthet a rendszeres testmozgás is. A megelőzés érdekében fontos az is, hogy naponta elégséges mennyiségű folyadékot fogyasszunk annak érdekében, hogy a túlzott mértékű vizeletkoncentrációt elkerüljük. Orvosi beavatkozásra vesehomoknál nincs szükség, jellemzően elég az életmódra történő odafigyelés.

Lektor: dr. Pethő Ákos belgyógyász, nefrológus főorvos

Megosztás

Jelentkezz be Alma+ fiókodba,
vagy regisztrálj és hozd létre most!
Törzsvásárlói kártyaszámodat a plasztik kártyád
hátoldalán találod.
Tipp: 250100-al kezdődik a kártyaszám
Card number illustration