Alma gógyszertárak

Gyógyszertárkereső
Lorem ipsum dolor sit amet. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Asperiores harum iure, iusto quam rem vel?
Kontakt dermatitisz

Kontakt dermatitisz

2020. december 14.

A kontakt dermatitiszt bőrizgató hatású vegyi anyagok okozzák.

Ezek az irritatív anyagok leggyakrabban maró, savak, lúgok, fémsók, detergensek, ipari olajok, zsírok, szerves oldószerek, amelyek a bőrre kerülve direkt módon károsítják azt. Ilyesmi gyakran történik munkahelyen, ha a higiénés szabályokat, munkavédelmi óvintézkedéseket nem tartják be. A leggyakoribb foglalkozáskori allergén a króm, a nikkel, a kobalt, a higany, a gumigyártási segédanyagok, a természetes és műgyanták, a növényvédő-szerek és az állati tápok, egyes növények, gyógyszerek, fertőtlenítőszerek.

Lehet allergiás is

A kontakt dermatitisz lehet allergiás is. Ilyenkor a tüneteket a vegyi anyagra adott késői, sejtek által közvetített immunválasz okozza. A kontakt irritatív dermatitisz hetek-hónapok, néha hosszú évek alatt alakul ki, de kivételes esetekben egyetlen kontaktus is kiválthatja. Vegyi allergiánál általában nem beszélhetünk "biztonsági" zónáról, bár az igaz, hogy alacsony koncentrációnál a bőrtünetek hosszabb idő alatt alakulnak ki. Létezik fotoallergiás kontakt dermatitisz is, amelynél egy vegyi anyag UV-fény hatására válik allergénné. Ilyenek lehetnek egyes illatanyagok, optikai fehérítők, egyéb vegyületek.

Kerülni, amit lehet

Kontakt dermatitisznél kerülni kell az irritáló anyaggal való érintkezést, emellett szükség lehet külső és belső gyulladáscsökkentő kezelésre is. Annak, aki munkája során találkozik irritáló anyagokkal, fontos figyelnie a védelemre, például gumikesztyűt, egyéb védőfelszerelést kell viselnie.

Lektor: dr. Csernus Krisztina bőrgyógyász-kozmetológus szakorvos

Megosztás

Jelentkezz be Alma+ fiókodba,
vagy regisztrálj és hozd létre most!
Törzsvásárlói kártyaszámodat a plasztik kártyád
hátoldalán találod.
Tipp: 250100-al kezdődik a kártyaszám
Card number illustration