Alma gógyszertárak

Gyógyszertárkereső
Lorem ipsum dolor sit amet. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Asperiores harum iure, iusto quam rem vel?

Arról, hogy a babaúszás pozitív vagy negatív következményekkel jár-e a kicsik számára, megoszlik az orvosok, a védőnők és a szülők véleménye. Egyesek mereven ellenzik, mások viszont alig várják, hogy együtt lubickolhassanak gyermekükkel.

Fejlődésre ítélve - már a babákat is sürgeti az idő?

A babaúszást támogatók fontos előnynek tartják, hogy a foglalkozások során a babák és a szülők között tovább erősödik a kötelék, illetve hogy a kicsik a számukra még a magzati korból ismerős, vizes közegben kezdhetik meg "kinti" életüket. Amit ennél is fontosabbnak tartanak, hogy a babák a vízben úgy tudnak mozogni, ami által előbb elérik a mozgásfejlődés egyes stádiumait.

Mivel a vízben könnyebben el tudnak végezni bizonyos gyakorlatokat, mint a szárazföldön, ezért hamarabb tanulnak meg forogni, ülni, járni. A csecsemőköri úszást pártolók és ellenzők körében azonban éles ellentét alakult ki ezzel kapcsolatban. Az utóbbi tábor szerint ugyanis nem tesz jót a picinek, ha ilyen módon stimulálják a babák mozgását, mintegy megelőzve saját fejlődésüknek idejét, és ebbe nem szabad beleavatkozni.

Hogy a kiskori úszóprogram jó-e vagy sem, még nem sikerült minden kétséget kizáróan igazolni, de az biztos, hogy a babaúszás minden más mozgáshoz hasonlóan erősíti az izmokat, a légzőrendszert, a keringést, és fejleszti a koordinációs képességet. Az úszó babák a mozgás által nagyobb étvággyal bírnak, és alvásuk is kiegyensúlyozottabbá válik, ez pedig hosszútávon egészségük és közérzetük javulásához vezet. Egyes helyeken születési rendellenességekkel küzdő babák számára olyan vízitornákat is tartanak, amelyek jótékony hatással vannak a csípőficamra és a dongalábra.

Az uszodák rejtett veszélyei

Sok szülőnek komoly félelme, hogy a medencében a baba elkap valamilyen fertőzést. Az orvosok egy része azonban úgy gondolja, nem nagyobb az ilyen jellegű veszély az uszodában, mint a nyílt utcán. A medencék vizét fertőtlenítik és forgatják, de valóban nem lehet minden esetben megelőzni, hogy a gyerekek összeszedjenek valamilyen légúti- vagy bőrfertőzést. A hallójárat- és középfülgyulladás kifejezetten gyakori a babaúszásra járó csecsemők között, és az is előfordulhat, hogy túl hideg a medence vize, így egyszerűen megfáznak a kicsik. A megfelelő vízhőmérséklet 30 fok. A melegebb medencék a túlzott baktériumszaporodás miatt kerülendők.  

Búvárreflex, avagy veleszületett mentőöv

Mielőtt belevágunk a vízi kalandba, érdemes konzultálni erről a gyermekorvossal is, hiszen sok hasznos tanáccsal szolgálhat. Aki az érveket, ellenérveket végiggondolva végül úgy dönt, hogy elviszi úszásoktatásra a gyermekét, érdemes ezt három hónapos kor után, de öt-hat hónapos kor előtt megtenni. Ekkor a baba immunrendszere már elég erős, de még rendelkezik az úgynevezett búvárreflexszel, amelyet még magzati korából hoz magával. Ez a reflex megelőzi, hogy a légutakba víz jusson. Ha a baba arcát víz éri, automatikusan elkezdi az orrán kifelé fújni a levegőt, a száját és a gégéjét fedő porcot pedig bezárja, így megakadályozza azt, hogy megfulladjon. 

Próba a fürdőkádban: gyakorlatok otthonra

Az úszástanítás előkészítése, a vízhez szoktatás már otthon is elkezdhető 6-8 hetes csecsemőknél. A nagy kádas fürdés már a köldök-gyógyulás után alkalmazható. Ennek során imitálhatók az úszómozdulatok. A fürdést javasolt az imitált merüléssel, azaz az óvatos locsolással elkezdeni vagy befejezni, hogy a baba szokja a vizet. Ezután lebegtethető hason és háton, nyitott tenyérbe fektetve, a kád egyik szélétől a másikig húzva, a vízben való mozgást eljátszva. Sok babaúszás oktató kimegy házhoz, hogy elmagyarázza a fogalakozások menetét, és előre megmutassa a fő mozdulatokat. A programok során az oktatók arra törekednek, hogy megszerettessék a babával a mozgást, és megőrizzék testi-lelki egészségét. 

Nem árt tudni, hogy a babaúszás nem a hagyományos értelemben vett úszásoktatás. A babák ennek során nem tanulnak meg maguktól úszni, viszont segíti őket abban, hogy ne féljenek a víztől, és hamarabb, könnyebben tanuljanak meg úszni a későbbiek során. Ha kiskorukban használják a búvárreflexet, a készség fél éves kor után is megmarad, így ezek a gyerekek biztos mozdulatokkal "közlekednek" majd a vízben. Általános tanács nincs arra vonatkozóan, hogy szüksége van-e a babáknak néhány hetes korukban e víziprogramra, így a döntés a szülők kezében van, mérlegelve a szakemberek tanácsait.

facebook-share Megosztás

Jelentkezz be Alma+ fiókodba,
vagy regisztrálj és hozd létre most!
Törzsvásárlói kártyaszámodat a plasztik kártyád
hátoldalán találod.
Tipp: 250100-al kezdődik a kártyaszám
Card number illustration