Alma gógyszertárak

Gyógyszertárkereső
Lorem ipsum dolor sit amet. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Asperiores harum iure, iusto quam rem vel?

Rendszeres testmozgásra mindenkinek, felnőttnek és gyereknek egyaránt nagy szüksége van – de a legjobb, ha közösen csináljuk!

A mozgás jótékony hatásai megkérdőjelezhetetlenek: általa egészségesebben, fittebben, kevesebb stresszel terhelve tudjuk élni a mindennapjainkat. Ha egészen pici koruktól közösen edzünk a gyermekeinkkel, könnyen rá tudjuk őket szoktatni a rendszeres sportolásra. Aki pedig már kiskorában megtapasztalja az előnyeit, az azon lesz, hogy a mozgás mindig is az élete része maradjon. Minden életkorban találhatunk olyan sportot, játékos mozgást, ami minket és a gyerekeket egyaránt lázba hoz, illetve aktivitásra ösztönöz. Az együtt mozgás élményeket, kalandokat, boldogságot ad, érdemes minél többször lehetőséget teremteni rá!

Újra formában

Újdonsült szülőként tény, hogy nem könnyű a mindennapokba beilleszteni a mozgást – de megéri! Ha rendszeresen időt szánunk magunkra, annak a csecsemő is számos előnyét látja: anyukája nemcsak aktívabb, de egyben kiegyensúlyozottabb, nyugodtabb, önmagával elégedettebb lesz. Ráadásul a sport segít a szülés utáni regenerációban is. Az egyik kiindulópont lehet a séta, amire egyébként is alkalmat kell keríteni. A kicsit nem csak babakocsiban tolhatjuk, akár hordozókendőbe is magunkra köthetjük. Minél inkább bírjuk a tempót, annál jobban lehet emelni a tétet. A gyorsabb tempó vagy az emelkedőn való felkapaszkodás is szuperül égeti az energiát! Amit viszont az aktívabb sportolás előtt mindenképpen meg kell várni, az a hathetes gyermekágy letelte, majd a nőgyógyászi kontrollon kapott engedély. Utána fokozatosan lehet nehezíteni – hétről hétre, hónapról hónapra intenzívebbé tenni a mozgást, az egyéni igényeinknek megfelelően.

Ne keseredjünk el, ha nehezen tudjuk megoldani, hogy az otthonunktól távol sportoljunk. Például kifejezetten az anyukáknak szólnak a „Gyerünk, anyukám!” nyolchetes, egymásra épülő online mozgásprogramjai, a szülés utáni regenerációtól kezdve egészen a kőkemény popsi- és has-izomerősítésig. Míg mi a tornagyakorlatokat végezzük, a kisebb babák figyelhetnek minket a pihenőszékből, a kiságyból, a játszószőnyegről – hiszen azzal, hogy mellettük sportolunk, máris bevontuk őket a mozgásba!

Aktív anya, aktív baba

A kicsit nem is olyan sokkal később, már öt-hat hónapos korától aktívan be lehet vonni a mozgásba. A különféle baba-mama tornákról érdemes a helyi portálokon, közösségimédia-oldalakon érdeklődni: nemcsak edzőtermekben, de közösségi, illetve művelődési házakban is meghirdetik őket. Ha a mindennapjainkba nehezen illeszthető be a csoportos edzés, online is számos videót találunk, melynek segítségével a nappaliban is elvégezhetjük a közös gyakorlatokat. Jóga, pilates, ringató – ezek során az anya és a baba úgy mozognak együtt, hogy végig kapcsolatban vannak egymással: érintésekkel, emelésekkel, a kicsit súlyként használva összhangban tevékenykednek.

Ha inkább a tempósabb sportokat szeretjük, jó szívvel ajánljuk az utóbbi idők egyik legnépszerűbb mama-baba edzését, a Maminbaba hordozókendős fitneszt, amely során latin tánclépéseket végezhetünk, szerte az országban. Ha a környékünkön nincs csoportos órára lehetőség, szintén találunk rá vezetett edzéseket az interneten. Ha viszont meg tudjuk oldani a konditerembe járást, szuper, szintén intenzívebb közös program lehet a „Bike With Baby”, mely során hordozóban a hátunkra kötött babával spinningelhetünk.

Nagyobb gyerek, több lehetőség

Bölcsődés és óvodáskorban a gyerekek a rengeteg szabad mozgás, szaladgálás, ugrálás mellett képesek és szeretnek is részt venni olyan tevékenységekben, amit a felnőttektől látnak. Vonjuk be őket saját otthoni tornánkba, próbálják ki, mik azok a gyakorlatok, amiket már meg tudnak csinálni, tornázzunk együtt, vagy legalábbis egymás mellett.

A kerékpározás, a rollerezés igazi jolly joker, a gyerekek könnyen megtanulják ezeket használni. Ha szoktunk futni, vihetjük magunkkal biciklis kísérőként a gyerkőcöt, de szervezhetünk közös bicajozást is, amikor az egész család együtt teker. A közös focizást, kosárlabdázást, tollasozást is kipróbálhatjuk, a lényeg, hogy ne menjen tétre a játék: maradjon szórakoztató.

A közös időtöltés a lényeg

Iskolásként, kamaszként ismerkednek a leghatékonyabban a gyerekek a különböző mozgásokkal. Érdemes közösen ellátogatni velük a Nagy Sportágválasztóra, ahol alkalmuk van közelebből is megnézni, sőt ki is próbálni a különféle sportfoglalkozásokat – itt akár közös új sportokat is találhatunk a család számára! De a legjobb és a legegyszerűbb megoldás az, ha mindig törekszünk arra, hogy hétvégén sok időt töltsünk a szabad levegőn. A kirándulás szuper közös program lehet, de a nagyobbakat már el lehet hívni közös kocogásra is – csak ne lepődjünk meg, ha simán lefutnak minket... Emellett kipróbálhatjuk a falmászást, a kalandparkozást is. Sőt részt vehetünk közösen teljesítménytúrán is. Mindeközben egyet ne feledjünk: minden közös tevékenységnek van még egy páratlan haszna, mégpedig az, hogy ezek az élmények közelebb hoznak minket egymáshoz és erősítik a szülő-gyerek kapcsolatunkat.

Szabad a baba!

Fontos, hogy a vezetett és kötött mozgásprogramok mellett hagyjuk a kisbabánkat minél többet szabadon mozogni otthon és a szabadban is. Azáltal, hogy megismeri a saját testét, feszegeti a határait, segíti a mozgásfejlődését.

Ha lusta a kamasz

Minden kamasz szeret versengeni – ha pedig esélyt kap arra, hogy legyőzze a szüleit, végtelenül elégedett lesz. Ha azt látjuk, nehezen vehető rá a sportra, vessük fel, hogy nevezzünk be együtt egy futóversenyre, hogy összemérhessük erőnket és ügyességünket.

facebook-share Megosztás

Jelentkezz be Alma+ fiókodba,
vagy regisztrálj és hozd létre most!
Törzsvásárlói kártyaszámodat a plasztik kártyád
hátoldalán találod.
Tipp: 250100-al kezdődik a kártyaszám
Card number illustration