Alma gógyszertárak

Gyógyszertárkereső

Rendszeres testmozgásra mindenkinek, felnőttnek és gyereknek egyaránt nagy szüksége van – de a legjobb, ha közösen csináljuk!

A mozgás jótékony hatásai megkérdőjelezhetetlenek: általa egészségesebben, fittebben, kevesebb stresszel terhelve tudjuk élni a mindennapjainkat. Ha egészen pici koruktól közösen edzünk a gyermekeinkkel, könnyen rá tudjuk őket szoktatni a rendszeres sportolásra. Aki pedig már kiskorában megtapasztalja az előnyeit, az azon lesz, hogy a mozgás mindig is az élete része maradjon. Minden életkorban találhatunk olyan sportot, játékos mozgást, ami minket és a gyerekeket egyaránt lázba hoz, illetve aktivitásra ösztönöz. Az együtt mozgás élményeket, kalandokat, boldogságot ad, érdemes minél többször lehetőséget teremteni rá!

Újra formában

Újdonsült szülőként tény, hogy nem könnyű a mindennapokba beilleszteni a mozgást – de megéri! Ha rendszeresen időt szánunk magunkra, annak a csecsemő is számos előnyét látja: anyukája nemcsak aktívabb, de egyben kiegyensúlyozottabb, nyugodtabb, önmagával elégedettebb lesz. Ráadásul a sport segít a szülés utáni regenerációban is. Az egyik kiindulópont lehet a séta, amire egyébként is alkalmat kell keríteni. A kicsit nem csak babakocsiban tolhatjuk, akár hordozókendőbe is magunkra köthetjük. Minél inkább bírjuk a tempót, annál jobban lehet emelni a tétet. A gyorsabb tempó vagy az emelkedőn való felkapaszkodás is szuperül égeti az energiát! Amit viszont az aktívabb sportolás előtt mindenképpen meg kell várni, az a hathetes gyermekágy letelte, majd a nőgyógyászi kontrollon kapott engedély. Utána fokozatosan lehet nehezíteni – hétről hétre, hónapról hónapra intenzívebbé tenni a mozgást, az egyéni igényeinknek megfelelően.

Ne keseredjünk el, ha nehezen tudjuk megoldani, hogy az otthonunktól távol sportoljunk. Például kifejezetten az anyukáknak szólnak a „Gyerünk, anyukám!” nyolchetes, egymásra épülő online mozgásprogramjai, a szülés utáni regenerációtól kezdve egészen a kőkemény popsi- és has-izomerősítésig. Míg mi a tornagyakorlatokat végezzük, a kisebb babák figyelhetnek minket a pihenőszékből, a kiságyból, a játszószőnyegről – hiszen azzal, hogy mellettük sportolunk, máris bevontuk őket a mozgásba!

Aktív anya, aktív baba

A kicsit nem is olyan sokkal később, már öt-hat hónapos korától aktívan be lehet vonni a mozgásba. A különféle baba-mama tornákról érdemes a helyi portálokon, közösségimédia-oldalakon érdeklődni: nemcsak edzőtermekben, de közösségi, illetve művelődési házakban is meghirdetik őket. Ha a mindennapjainkba nehezen illeszthető be a csoportos edzés, online is számos videót találunk, melynek segítségével a nappaliban is elvégezhetjük a közös gyakorlatokat. Jóga, pilates, ringató – ezek során az anya és a baba úgy mozognak együtt, hogy végig kapcsolatban vannak egymással: érintésekkel, emelésekkel, a kicsit súlyként használva összhangban tevékenykednek.

Ha inkább a tempósabb sportokat szeretjük, jó szívvel ajánljuk az utóbbi idők egyik legnépszerűbb mama-baba edzését, a Maminbaba hordozókendős fitneszt, amely során latin tánclépéseket végezhetünk, szerte az országban. Ha a környékünkön nincs csoportos órára lehetőség, szintén találunk rá vezetett edzéseket az interneten. Ha viszont meg tudjuk oldani a konditerembe járást, szuper, szintén intenzívebb közös program lehet a „Bike With Baby”, mely során hordozóban a hátunkra kötött babával spinningelhetünk.

Nagyobb gyerek, több lehetőség

Bölcsődés és óvodáskorban a gyerekek a rengeteg szabad mozgás, szaladgálás, ugrálás mellett képesek és szeretnek is részt venni olyan tevékenységekben, amit a felnőttektől látnak. Vonjuk be őket saját otthoni tornánkba, próbálják ki, mik azok a gyakorlatok, amiket már meg tudnak csinálni, tornázzunk együtt, vagy legalábbis egymás mellett.

A kerékpározás, a rollerezés igazi jolly joker, a gyerekek könnyen megtanulják ezeket használni. Ha szoktunk futni, vihetjük magunkkal biciklis kísérőként a gyerkőcöt, de szervezhetünk közös bicajozást is, amikor az egész család együtt teker. A közös focizást, kosárlabdázást, tollasozást is kipróbálhatjuk, a lényeg, hogy ne menjen tétre a játék: maradjon szórakoztató.

A közös időtöltés a lényeg

Iskolásként, kamaszként ismerkednek a leghatékonyabban a gyerekek a különböző mozgásokkal. Érdemes közösen ellátogatni velük a Nagy Sportágválasztóra, ahol alkalmuk van közelebből is megnézni, sőt ki is próbálni a különféle sportfoglalkozásokat – itt akár közös új sportokat is találhatunk a család számára! De a legjobb és a legegyszerűbb megoldás az, ha mindig törekszünk arra, hogy hétvégén sok időt töltsünk a szabad levegőn. A kirándulás szuper közös program lehet, de a nagyobbakat már el lehet hívni közös kocogásra is – csak ne lepődjünk meg, ha simán lefutnak minket... Emellett kipróbálhatjuk a falmászást, a kalandparkozást is. Sőt részt vehetünk közösen teljesítménytúrán is. Mindeközben egyet ne feledjünk: minden közös tevékenységnek van még egy páratlan haszna, mégpedig az, hogy ezek az élmények közelebb hoznak minket egymáshoz és erősítik a szülő-gyerek kapcsolatunkat.

Szabad a baba!

Fontos, hogy a vezetett és kötött mozgásprogramok mellett hagyjuk a kisbabánkat minél többet szabadon mozogni otthon és a szabadban is. Azáltal, hogy megismeri a saját testét, feszegeti a határait, segíti a mozgásfejlődését.

Ha lusta a kamasz

Minden kamasz szeret versengeni – ha pedig esélyt kap arra, hogy legyőzze a szüleit, végtelenül elégedett lesz. Ha azt látjuk, nehezen vehető rá a sportra, vessük fel, hogy nevezzünk be együtt egy futóversenyre, hogy összemérhessük erőnket és ügyességünket.

facebook-share Megosztás