Alma gógyszertárak

Gyógyszertárkereső
Lorem ipsum dolor sit amet. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Asperiores harum iure, iusto quam rem vel?

Ha szülők egymás közt beszélgetnek a babáik étvágyáról, az a benyomásunk, hogy kétféle kicsi létezik: az egyik, aki habzsol, a másik, aki éhezik. Állítjuk: igenis, van középút!

Jókedv, jó étvágy

Ha szeretnénk, hogy a babánk jól – vagyis egészségesen és eleget – egyen, először is törekedjünk arra, hogy az etetés, majd később az étkezés nyugodt, jó hangulatban teljen. Egy csecsemő érkezésével persze bele kell jönni a táplálásába – jó pár hét is eltelhet, míg megismerjük egymást. Ahogyan az is általános, hogy egy családi otthon sokszor (főként, ha több gyerek zsong körül minket) inkább hasonlít egy játszóházhoz, mint egy buddhista kolostorhoz, de azért jó, ha tudjuk, hogy csak kellemes hangulatban lehet jót enni. Próbáljuk meg legyőzni azokat a bizonyos zavaró "körülményeket", és teremtsünk egy kis harmonikus szigetet – legalább a szoptatás, az etetés, majd a közös reggelik, ebédek, vacsorák idejére.

A megfelelő időzítés

A legtöbb szakkönyv féléves korra teszi a hozzátáplálás ideális kezdetét, vagyis azt az időpontot, amikortól elkezdhetjük megismertetni a babát szilárd táplálékkal. Ám jobb, ha nemcsak a naptárat, hanem őt is figyeljük – mindegyik kicsi máshogyan érik meg erre a fontos lépésre. A betöltött hat hónapon túl ugyanis három fontos jele is van annak, hogy a baba készen áll rá, hogy valódi ételt is kapjon: a stabil ülés, az aktív érdeklődés az étel iránt, végül az, hogy képes legyen tárgyakat pontosan megfogni és a szájához emelni. Ha ezek megvannak, indulhat a kóstolgatás!

Csakis együtt!

Kezdő szülők szentségként kezelik a gyermek etetését, ami rendben is van, ám javasolt nem sokáig fenntartani azt a kivételes állapotot, amikor egy-egy félórát a napból az ő étkezésére szánunk. Inkább fordítsuk meg a dolgot: célszerű olyan etetőszéket választani, amit már akkor is be lehet fogni, amikor még nem tud ülni. Mélyen hátradöntve húzzuk őt oda az asztalhoz! Hadd legyen ő is a családi étkezések része! Jó, ha korán megérti: az étkezés nem csupán energiabevitel, de egyben kellemes időtöltés.

Langyos, langyos, meleg!

Kézenfekvőnek tűnik, sokan talán épp ezért hajlamosak mellékesként kezelni az ételek hőfokának kérdését. Könnyen lehet, hogy a baba azért utasít el valamit, mert túl hideg, netán túl meleg. Egy ilyen picinek a szoba-hőmérsékletű élelmiszer az ideális.

Vonjuk be!

A gyerekek akkor érzik leginkább magukénak az evést, ha látják az előkészületeket is. Ültessük a közelünkbe, amikor főzünk – persze biztonságos távolságba. Ahogy aztán nőnek, úgy vehetnek részt fokozatosan a műveletekben. Egy kétéves már boldogan formáz gombócokat, mossa meg a zöldséget.

Ha válogatós a gyerek

Amennyiben úgy érezzük, hogy étrendje még nem elég vegyes, illetve fontos tápanyagokban nem elég gazdag, az anyatej-kiegészítő tápszerek jó alternatívái lehetnek az anyatejnek vagy a tehéntejnek. Ezek összetétele igazodik a korosztály igényeihez. Céljuk a kisgyermekek táplálkozásának javítása olyan tápanyagok hozzáadásával, amelyek általában alacsonyak, vagy hiányoznak az étrendjükből.

Így készül az első főzelék

Általában az első főzelék a krumpli – főzzük meg, és adjunk hozzá egy jól ismert ízt: turmixoljuk össze anyatejjel vagy tápszerrel. Arra viszont figyeljünk, hogy ne hígítsuk fel nagyon, ugyanis nem az a cél, hogy cumisüvegből igya meg, hanem az, hogy kiskanállal kínáljuk neki és fogadja el. Ha ízlik neki, fokozatosan vezethetjük be a többi zöldséget is, a sárgarépát, az édesburgonyát, a sütőtököt... Nagyon fontos, hogy ne haladjunk gőzerővel, mindig teljen el egy-két hét két új íz között.

facebook-share Megosztás

Jelentkezz be Alma+ fiókodba,
vagy regisztrálj és hozd létre most!
Törzsvásárlói kártyaszámodat a plasztik kártyád
hátoldalán találod.
Tipp: 250100-al kezdődik a kártyaszám
Card number illustration