Alma gógyszertárak

Gyógyszertárkereső
Lorem ipsum dolor sit amet. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Asperiores harum iure, iusto quam rem vel?

A kérdésre számtalan válasz létezik, hiszen a minőségi és megfelelő mennyiségű alvás paraméterei egyéntől, a baba egyedi igényeitől függenek. Vannak azonban általános tippek, amelyek megkönnyíthetik az édesanyák dolgát.

Hogyan aludjon a baba

Hol aludjon a baba?

A babavárás nemcsak az újszülött érkezését, hanem a család és a környezet teljes megújulását is jelenti. A meglévő lakhatási lehetőségeinket (ideális esetben) egy babaszobával kell kiegészítenünk, amelynek kialakításakor fontos az összes apró részletre kitérni: kiságy vagy babaöböl, szellőztetés, hőfok és páratartalom, zajszennyezés, szülők közelsége, és még számos egyéb tényező.

Ma már kötelező szabvány szerinti kiságyak kaphatók, ám érdemes odafigyelnünk arra, hogy a rácsozat és az ágy keménysége megfelelő legyen. A kiságy matraca legyen kemény, így nem áll fenn a veszélye annak, hogy hason fekve túlságosan belesüpped a baba. Ágyneműje, alvóruházata tiszta pamut legyen, amely jól szellőzik Játékot, kispárnát ne tegyünk a kiságyba, mert balesetveszélyes.

A szoba levegője 20-22 fok között optimális, a páratartalom 50-55 % körül megfelelő, és a tévhittel ellentétben nem kell teljes csendnek lennie a baba mellett, de az éles zajoktól óvjuk a picit. Altatás előtt szellőztessünk, nappal csak kicsit sötétítsünk, éjszakára viszont legyen teljes sötét a szobájában, így meg fogja tudni különböztetni a nappali és az éjszakai alvásidőt. Később ez igen fontos lesz a napirend kialakításakor.

Mikor aludjon a baba?

Ha az édesanya szeretne kipihent lenni, jól teszi, ha ő is alszik, amikor a baba is. A kicsi ugyanis már az első napokban kialakítja a saját alvás-evés-ébrenlét ciklusát, amelyet csak úgy lehet követni, ha az anyuka is bírja a tempót. Mivel a babák gyomra kicsi, hamar megéheznek, így 2-3 óránként felébrednek és esznek. Ahogy cseperedik a pici, úgy nyúlik egyre hosszabbra az alvásideje.

Miután féléves koráig biztos, hogy éjszaka is felébred és enni kér a baba, éjszaka is etetni kell őt. Ez akkor a legkényelmesebb és leggördülékenyebben megoldható, ha a baba és a mama egy szobában alszanak. Ez a babának is biztonságérzetet ad. E közelség megkönnyítheti az altatást is.

A 8-12 hónapos csecsemő már aktívan izeg-mozog, felismeri a családtagokat, ébredéskor figyeli, "létszámba veszi" őket, az idegenektől tart, megriad. Probléma, hogy ebben az időszakban áll be az új alvási rendszere, általában már elég egy nappali alvás, de annak időpontját nagy odafigyeléssel kell a szülőnek alakítani. A legjobb, ha a délelőttöt kicsit megnyújtja az anyuka, azaz többet sétálnak vagy játszanak, kicsit előre hozza az ebédidőt, és utána fekteti le a kicsit, jól kifáradtan, így akár az egész délutánt is átaludhatja.

Egyéves kor után a kisgyermek már ragaszkodik a kialakult szokásaihoz, elvárja az altatási rituálékat. Fontos, hogy felismerjük és kielégítsük az igényeit, erre irányuló jelzései általában kiismerhetők, és az ezen alapuló kiszámíthatóság a szülő és a gyermek között olyan kapcsolatot alakít ki, amely nemcsak az alvási szokásokban, hanem a mindennapok egyéb területén is megmutatkozik majd.

Milyen testhelyzetben aludjon baba?

Ez esetben még a szakemberek is több álláspontot képviselnek, ugyanis a bölcsőhalál egyik okaként összefüggést vélnek felfedezni a hason fekvés és a hirtelen csecsemőhalál között. E feltevés alapja, hogy a baba hason fekve, mélyalvásban kevesebb oxigénhez jut, így gyengén lélegzik. Ugyanakkor mások a has-, nyak- és hátizom erősítése miatt elfogadhatónak tartják a hason altatást.

A háton fekvés pártolói gyakorlati tapasztalatokra és statisztikákra hivatkozva tanácsolják a csecsemők háton altatását. Felméréseik szerint az így altatott babák között kisebb számban fordult elő bölcsőhalál.

Felmerül az oldalt fektetés lehetősége is, erre azonban az első félévben csak akkor van szükség, ha a baba feje asszimetrikus, vagy a nyaki izomrövidülések ezt indokolják. Ilyenkor erősítsünk valamilyen érdeklődését felkeltő, rikító, de nem veszélyes játékfigurát a kiságy rácsára, így hajlandó lesz oldalt fekve maradni.

 

facebook-share Megosztás

Jelentkezz be Alma+ fiókodba,
vagy regisztrálj és hozd létre most!
Törzsvásárlói kártyaszámodat a plasztik kártyád
hátoldalán találod.
Tipp: 250100-al kezdődik a kártyaszám
Card number illustration