Alma gógyszertárak

Gyógyszertárkereső
Lorem ipsum dolor sit amet. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Asperiores harum iure, iusto quam rem vel?

Az elmúlt másfél évben felértékelődött a természet közelsége, a túrázás népszerűbb hobbi lett, mint valaha. A természetjáráshoz ráadásul a gyerekeink is csatlakozhatnak – akkor is, ha még meg sem tették az első lépéseiket.

A rendszeres túrázás az egyik legjobb módja annak, hogy a gyerekekkel megismertessük a természeti környezetüket, a közös kirándulások alkalmával ráadásul életre szóló emlékekkel gazdagodhat a család. Hogy az erdei kalandozásokon pozitív élményeket gyűjtsünk, ne pedig kudarcokat, érdemes alaposan felkészülni az útra, és a gyerekek életkorához igazítani a programot.

 

Kezdőlépések

Nábrádi Judit, a Potyautassal a kéken blog alapítója háromgyerekes anyukaként az elmúlt években tökélyre fejlesztette a babával, a totyogóval és az óvodással kirándulást. Az Országos Kéktúrát 2015-ben kezdte el teljesíteni, és annyira rákapott az ízére, hogy ma már rendszeresen szervez gyerekes kirándulásokat, és látja el jó tanácsokkal több mint 4000 követőjét. „Sose felejtem el az első Kéktúránkat: volt egy pecsételőfüzetem, egy hordozókendőbe felkötött féléves babám és egy dugig pakolt hátizsákom. Abban volt féltéglányi pénztárca, pótobjektív és sok más felesleges dolog, a 6,5 kilós kisfiammal együtt 17 kiló volt a menetfelszerelésem.” Juditnak idővel sikerült 4 kilósra redukálnia a túracsomagját, ma már egy speciális övtáskában elfér minden, amire szükségük lehet. „Amit mindig magammal viszek, az 3-4 pelenka, utazókiszerelésű popsitörlő, pelenkázóalátét, váltóruha a babának, illetve étel-ital mindannyiunknak” – sorolja, és hozzáteszi, hogy óvodás fiai már maguk cipelik az elemózsiájukat.

 

Próbáljuk ki a hordozót!

Judit lassan vált profivá, de mindenki mást is fokozatosságra int. „Aki amúgy nem használ hordozókendőt, először tesztelje, vigye el benne a babát egy sétára. Ha kényelmes az anyának és a kicsi is élvezi, bele lehet vágni egy rövidebb túrába, majd jöhetnek az egész napos kirándulások. Persze nem a sasbércként emelkedő Naszályt kell megmászni elsőre!”

Túratipp:

Ha tartunk az erdő közepén pelenkázástól, válasszunk olyan útvonalat, amelyen van kávézó vagy büfé. Kedvcsinálónak remek ötlet elsétálni a Normafától az Erzsébet-kilátóig.

 

Totyogás a csúcsnyereményig

A bölcsődéskorú gyerekekkel hibrid megoldásban lehet kirándulni: amíg van kedvük és energiájuk, totyoghatnak, ha pedig elfáradtak, megpihenhetnek a hordozóban. Judit szerint velük hosszú menetidővel kell számolnunk. „Ők a legérdeklődőbbek, a figyelmüket minden bodobács és bot leköti – indokolja. – Plusz a dackorszak is le tudja lassítani a tempót.” Ám feladni nem szabad, óvodáskorban már könnyebb dolgunk lesz. „Ha a célpont valamilyen attrakció, mondjuk egy kilátó, az kifejezetten motiválja az ovisokat – meséli Judit. – Egy domb tetejére felérve pedig kaphatnak »csúcsnyereményként« egy szelet csokit is. Ha jó a társaság, észre sem veszik, hogy 10 kilométert végigrohantak.”

Túratipp:

Bölcsisekkel és ovisokkal változatos útvonalon haladjunk. A Paprikás-patak völgyében például úgy érezhetik magukat, mintha szórakoztatóparkban lennének: van vár, szikla, patak és vízesés is.

 

Nagy gyerek, nagy segítség

Minél nagyobb gyerekkel indulunk kirándulni, annál inkább bevonhatjuk az előkészületekbe is. A kisiskolások már nagyjából össze tudják pakolni a holmijukat, az idősebbek pedig az útvonal megtervezésében is segíthetnek. „Erre számos weboldal és app létezik, én a turistautak.hu-t és a Locus Map alkalmazást használom” – árulja el Judit.

Túratipp:

Az iskolásokat lázba hozza, hogy nekik is lehet igazolófüzetük, amelybe gyűjthetik a pecséteket. A Gyermekkéktúrának, amely az Országos Kéktúra útvonalából 300 km teljesítését írja elő, az alsó korhatára 6, a felső 14 év. Teljesítéséért jár a gyermekjelvény.

 

Ősszel az erdő

Nincs rossz idő, csak nem megfelelő túraöltözet, tartják a kirándulók, ezért érdemes beszerezni vízálló ruházatot a család minden tagjának az őszi kirándulásokhoz. Így akkor sem ér minket meglepetés, ha elered az eső – legalább lehet majd dagonyázni, a gyerekek nagy örömére. Szeptembertől az erdő mind gyönyörűbb színekben pompázik, ködben pedig még különlegesebb látványt nyújt, de ne feledjük, hogy egyre korábban sötétedik: időzítsük úgy az indulást, hogy még világosban visszaérjünk a kiindulási ponthoz.

 

Túra indul!

A Potyautassal a kéken oldalon Judit nemcsak a saját kirándulós élményeikről ír: ha a Covid-helyzet úgy engedi, szervezett túrákat is meghirdet, amelyekre szeretettel vár minden anyukát és apukát – akár kisbabával, akár kiskamasszal szeretnék járni a természetet. A Facebookon beharangozott kirándulások ingyenesek; a háromgyerekes anyuka és Zágon Orsolya, aki lelkes Potyautas-tagból lett Judit szervezőtársa, mindig precízen, részletesen és frappánsan leírják, mire kell készülni az adott úton, így könnyedén eldönthetjük, hogy az a táv, szintkülönbség és tempó (például ovis, ami egy fokkal gyorsabb, mint a totyogós) ideális-e nekünk és a gyerekeinknek. Azoknak a családoknak is érdemes végigböngészni a Potyautassal a kéken bejegyzéseit, amelyek a szervezett túrák helyett inkább maguk vágnának bele egy-egy erdei kalandba, Juditék beszámolóiból ugyanis nemcsak helyszínötleteket lehet meríteni, hanem sok-sok hasznos tanáccsal is gazdagodhatunk.

 

Gyakran ismételt kérdések

  • Mikor kezdhetek el túrázni a kisbabámmal? „A gyermekágyi időszak – a szülést követő hat hét – leteltét érdemes megvárni, egyébként pedig csak azt kell mérlegelnünk, hogy nyugodt szívvel ki merjük-e vinni a picit a természetbe.”
  • Milyen hordozót válasszak a kicsinek? „Sok mindentől függ, melyik a legideálisabb, anyukája és babája válogatja, hogy kinek melyik a legkényelmesebb. Azoknak a piciknek, akik még nem tudnak ülni, a szövött hordozókendő a legjobb. Bár ezt nem lehet kinőni, bármekkora gyereket lehet benne kényelmesen hordozni, idővel a csatos hordozóval jóval praktikusabb a túrázás. A legszuperebb, hogy már több hazai márka kínálatában is találunk strapabíró, dizájnos és komfortos darabokat.”
  • Milyen felszereléssel készüljek az őszi záporokra? „Heves esőzésben inkább ne induljunk kirándulni, de ha nem égszakadás várható, nyugodtan túrázhatunk. Az összecsukható esernyő kis helyet foglal, és ha szükség van rá, remekül védi a szülőt és a gyereket is. Az esőponcsó záporok esetén praktikus viselet, hiszen szabad marad mindkét kezünk, míg az esőkabát ugyan méretes csomag összehajtva, de ha fel kell vennünk, a hosszabb túrákat is garantáltan megússzuk szárazon.
facebook-share Megosztás

Jelentkezz be Alma+ fiókodba,
vagy regisztrálj és hozd létre most!
Törzsvásárlói kártyaszámodat a plasztik kártyád
hátoldalán találod.
Tipp: 250100-al kezdődik a kártyaszám
Card number illustration