Alma gógyszertárak

Gyógyszertárkereső
Lorem ipsum dolor sit amet. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Asperiores harum iure, iusto quam rem vel?

Ha nem jól alszunk, az nemcsak az éjszakánkat teszi tönkre, de sokszor a rá következő nappalt is. Lássuk, mik a leginkább bevált módszerek az éjjeli pihenés zavartalanságához!

Már megint nem megy… – gondoljuk az ágyunkban forgolódva, mikor vagy egy órája próbálunk elaludni. Holnap nehéz napunk lesz, jól jönne a kipihentség. Ám az éjszakai relaxáció nem csak ezért fontos. Egész szervezetünk ilyenkor regenerálódik, ami egészségünket és külsőnket is befolyásolja. 

A modellek jól tudják, hogy a szép bőr az elegendő alvással kezdődik. Nincs az a drága kozmetikum, ami elfedné, ha e téren hiányt szenvedünk. Ennek az a magyarázata, hogy a bőr sejtjei az úgynevezett mélyalvás időszakában gyorsabban újulnak meg, mint nappal, olyankor ugyanis fokozottan termelődik bennünk a kollagén, a bőrfeszességet segítő anyag. Ha ebből nem kapunk eleget, akkor az eredmény bizony dehidratáltság, fakó arcbőr, karikák és árkok a szemünk alatt. 

De külsőnket másként is befolyásolja az éjszaka "minősége". Összefüggés van ugyanis az elegendő, megfelelően mély alvás és a testsúlyunk között. Alvás közben a zsírégetés gyorsabban zajlik. Vagyis aki sokat alszik, annak könnyebben megy a fogyókúra. Közrejátszik ebben persze az is, hogy a rossz alvók hajlamosak nagyobb kalóriatartalmú élelmiszereket választani – az alváshiány növeli a cukor utáni vágyakozást. Ghrelinnek hívják azt a hormont, ami az éhségérzetünket és a zsíranyagcserét befolyásolja. Sajátossága, hogy szintje megnő alváshiány esetén. Innen pedig csak egy ugrás a farkaséhség.

A szépségen kívül említettük az egészséget is. Immunrendszerünk az éjszakai alvás közben a legaktívabb, ilyenkor termeli és bocsátja ki a fertőzésekkel és gyulladásokkal szembeszálló citokin fehérjéket. A kevés vagy rossz minőségű alvás legyengítheti az immunrendszerünket és csökkentheti a citokin fehérjék éjszakai termelődését, így fogékonyabbá válhatunk a betegségekre, fertőzésekre. Ezért érdemes a minőségi alvást és az éjszakai immunrendszer támogatását szem előtt tartani az őszi-téli időszakban. 

Érdekesség, hogy se a túl kevés, se a túl sok alvás nem ideális, hiszen az utóbbi enerválttá, nyomottá tesz. Az ideális mennyiség felnőtteknél hét-kilenc nyugodt óra. De vajon mi minden segítheti ezt?

Azonos időpont

Próbáljunk mindig azonos órában feküdni, lehetőleg 22 óránál ne később! Csak az éjfél előtti alvás az igazán pihentető. 

Ideális testhelyzet

Az orvosok nem javasolják a hason alvást, és bár minden testhelyzetnek lehetnek hátrányai, a legjobb talán, ha a hátunkon vagy az oldalunkon helyezkedünk el. 

Távol a vibrálástól

Az ágyba bújást előzze meg valamilyen relaxációs forma! Lehet az jóga, kádfürdő, nyugtató zene hallgatása. A vibráló fényeket és hangokat mellőzni kell. A legjobb, ha televízió nincs is a szobában.

Jó levegő

Elengedhetetlen a szobánk átszellőztetése, az ideális hőmérséklet 20 fok körüli.

Korábban mozogni

Az intenzív sport a jó alváshoz is hozzásegít, de csak akkor, ha nem közvetlen elalvás előtt végezzük, hiszen akkor inkább csak felpörgeti a szervezetünket. 

Megfelelő étkezés

Azt sokan tudják, hogy lefekvés előtt két órával már nem túl jó enni, de az sem mindegy, hogy korábban mit és milyen mennyiségben veszünk magunkhoz. Jó lehet viszont, ha triptofánt (speciális aminosav) tartalmazó élelmiszereket eszünk. Ilyen például a zabpehely, a joghurt, a tojás, a csicseriborsó vagy a banán. 

Koffeinstop

Nem is kell mondanunk, hogy a különböző kólák és a kávé késő délutáni fogyasztása nincs jó hatással az éjszakai alvás minőségére. Ám vannak alvássegítő italok és gyógynövények is – jó hatású lehet például a citromfű, a levendula, a komló vagy a golgotavirág. 

facebook-share Megosztás

Jelentkezz be Alma+ fiókodba,
vagy regisztrálj és hozd létre most!
Törzsvásárlói kártyaszámodat a plasztik kártyád
hátoldalán találod.
Tipp: 250100-al kezdődik a kártyaszám
Card number illustration