Alma gógyszertárak

Gyógyszertárkereső
Lorem ipsum dolor sit amet. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Asperiores harum iure, iusto quam rem vel?

Egy friss felmérés szerint a lakosság 51 százaléka krónikus stresszre, 23 százaléka pedig rendszeres alvászavarokra panaszkodik, így boldogsághormonjainkra nagyobb szükség van, mint valaha! Hogyan élesszük fel az oxitocin-, szerotonin-, dopaminszintünket? Íme 7 egyszerű, de hatékony módszer, amikkel kiegyensúlyozottabb, boldogabb mindennapokat teremthetünk!

1. Hangulatjavító dallamok

A zenehallgatás és az éneklés hatására oxitocin szabadul fel, de persze ez függ a dalok szövegétől és hangszerelésétől. A pörgős, gyors tempójú zenék energiával töltenek fel, míg a relaxáló hatású, többnyire instrumentális, meditatív dalok megnyugtatnak, ha idegesek vagyunk vagy szorongunk. A kutatások szerint azok a nyitott szívműtéten átesett páciensek, akik relaxációs zenéket hallgattak, gyorsabban épültek fel, mert az oxitocintermelődés következtében csökkent a fájdalom- és a stressz-szintjük.

2. Örömétkek

A jó minőségű, magas kakaótartalmú étcsokoládé feniletilamint tartalmaz, emiatt kis mennyiségben is örömérzetet okoz. Kedélyjavítók még az olajos halak (ómega-3, D-vitamin), a gomba, a tej- termékek, a tojás (D-vitamin), moderált mértékben a jó minőségű kávé, valamint a triptofán (szerotonin, melatonin, kinurenin hormon termeléséért felelős aminosav), amely megtalálható baromfihúsban, tojásban, tejben, mogyorófélékben.

3. Gyógyító érintés

A masszázs, de bármilyen finom érintés, így az ölelés is endorfint szabadít fel és stimulálja az oxitocin termelődését a szervezetben – nemcsak annak, aki kapja, hanem annak is, aki adja. Mindez igaz egyéb alternatív terápiákra is (pl. akupunktúra, kiropraktika, hidroterápia), mivel a test ellazul és enyhül az érzelmi vagy fizikai fájdalom.

4. Mindfulness meditáció

A meditációnak a hormonok szempontjából kiemelkedő jelentősége van: endorfint, dopamint, szerotonint és melatonint szabadít fel, ezért stresszes világunkban érdemes napi szinten gyakorolni. A mai modern, könnyű és praktikus mindfulness-technikáknak hála, mindössze napi pár perc elegendő a lecsendesedésre, amit könnyen beépíthetünk mindennapjainkba lótuszülés nélkül is.

5. Citrusos illatterápia

Az illatok orrunkon keresztül eljutnak az agy érzelmekért felelős központjába, a limbikus rendszerbe, aminek alapvető szerepe van az érzelmek mellett a viselkedés és az ösztön kontrolljában is. Ez a terület össze van kapcsolva a hipotalamusszal, ami a teljes hormonrendszerre hatással van. Egyes illóolajok, például a citrusfélék (bergamot, citrom, édesnarancs) vagy a levendula és a rózsa szerotonint és dopamint szabadít fel. Szagolgassuk közvetlenül az üvegcséből vagy párologtassuk otthonunkban!

Fotó: Dreamstime.com

6. Hálanapló

Tudományos kutatások is igazolják, hogy a mély hála érzése az agyban boldogsághormonokat szabadít fel. Hogy minél könnyebben és mélyebben átérezzük ezt a feltöltő érzést, érdemes hálanaplót vezetni: írjuk le azokat az áldásokat, amik aznap értek bennünket, vagy ha tetszik, amik az életünkben összességében vannak – szeretteink jelenléte, otthonunk, munkánk, vitalitásunk stb. Írás közben adjuk át magunkat az életünk ajándékai adta jó érzésnek.

7. Csapatsport

A kutatások bizonysága szerint a rendszeres, pulzust emelő testmozgás a szerotoninszintet is megemeli. De dopaminból, endorfinból is több termelődik ilyenkor. Amolyan eufóriaérzéssel párosul mindez, mert az endorfin az agyban a fájdalomreceptorokra is hat, vagyis csökken a fájdalomérzet. S ha még több endorfinra akarunk szert tenni, mozogjunk csapatban, ugyanis ha többedmagunkkal edzünk, még jobban megugrik az endorfinszint. 

facebook-share Megosztás

Jelentkezz be Alma+ fiókodba,
vagy regisztrálj és hozd létre most!
Törzsvásárlói kártyaszámodat a plasztik kártyád
hátoldalán találod.
Tipp: 250100-al kezdődik a kártyaszám
Card number illustration