Alma gógyszertárak

Gyógyszertárkereső

Az allergiások immunrendszere túlzottan reagál olyan anyagokra, amelyek egyébként veszélytelenek lennének a szervezetre nézve.

A 10 leggyakoribb allergiaHazánkban kétmillió ember szenved valamilyen típusú allergiától. Nagyjából húszezer allergént ismerünk, mi most a 10 leggyakoribb csoportot mutatjuk be.

1.     Pollenek

A füvek, fák, azok termései, a virágok és a gombaspórák szénanáthát okozhatnak az azokra érzékenyek számára. Ennek tünetei között szerepel az orrfolyás, a tüsszögés, az orrdugulás, a viszketés, a kötőhártya vörösség, és a könnyezés. Az allergianaptár szerint már februártól indul a szezon a mogyoró, a nyír, a kőris, és az éger pollenjeivel, majd áprilistól nyár közepéig a füvek és egyes gabonafélék keserítik meg az allergiások életét. A gyomok augusztustól okozhatnak problémát, főleg az útifű, az üröm, a csalánok, és a parlagfű. Októberig gombaspórákkal is találkozhatunk. A szénanátha gyakran jár együtt asztmával is. Átmeneti panaszok esetén vény nélküli szereket kaphatunk a patikákban, tartós allergiánál azonban szakorvos segítségére van szükség. A legjobb megoldás, ha az allergiás beteg már az első tünetek megjelenése előtt egy hónappal elkezdi a gyógykúrát. A pollenallergia bizonyos keresztreakciók révén egyéb tüneteket, orális allergia szindrómát így például a parlagfűre érzékenyek számára nem ajánlatos a banán és a dinnye fogyasztása; a nyírfa pollenjére allergiásoknak pedig javasolt kerülni az almát, a cseresznyét, az őszibarackot, és a mogyorót.

2.     Gyógyszerek

Az úgynevezett késői allergiás reakciótípusba tartoznak a gyógyszerek által keltett allergiák, ugyanis a kontaktust követő 24-72 órán belül jelentkeznek az allergiás tünetek. Létezik allergia penicillinre, antibiotikumokra, és nem szteroid alapú gyulladáscsökkentőkre is.  A tünetek között csalánkiütés, nyelési nehézség, égő szem, és gyakran anafilaxiás sokk is előfordulhat. A túlérzékenység kialakulására hatással van a beteg kora, neme, és betegségei. Már az első tünetek jelentkezésekor forduljunk orvoshoz!

3.     Ételek

Az ételallergiánál az immunrendszer azonnal reagál, amint kapcsolatba kerül az allergén a szervezettel. A legtöbb ételallergiát a tej, a tojás, a szója, a különböző gabonafélék, a mogyoró, és a kagyló okozzák. A felnőtt társadalom két százaléka, a gyerekek hat százaléka érintett. Az ételallergiától különbözik az ételintolerancia, az utóbbi esetén ugyanis mások a tünetek és a kezelés is. Allergiás szülők esetén a gyermek is nagy valószínűséggel számíthat ételallergia kialakulására. A tünetek rendkívül széles skálán mozognak, előfordulhat többek között a száj zsibbadása, bőrviszketés, csalánkiütés, duzzadás ajkon, arcon, torokban, vagy egyéb testrészeken, légzési nehézség, hasi fájdalom, hasmenés, hányinger, émelygés, szédülés, esetleg ájulás, ekcémás bőrtünetek, és a legsúlyosabb esetben anafilaxiás sokk, amely akár halálhoz is vezethet.

4.     Állatok

A tévhittel szemben a házikedvenceknek nem a szőrük az, amely az allergiát kiváltja az embernél. Az allergének ugyanis az állati bőr mirigyeiben és a nyálban találhatók, amelyek akár több éven át is kifejthetik hatásukat, míg végül megjelennek a komolyabb allergiás tünetek. 

5.     Poratka

E mikroszkópikus lények szeretik a háziport, a nedves helyeket, és gombákkal, pollenekkel, emberi és állati elhalt bőrsejtekkel táplálkoznak. Ezek támadása ellen a megelőzés a célravezető. Használjunk hypoallergén ágyneműt, kerüljük a szőnyegek, függönyök, porfogók alkalmazását, rendszeresen és megfelelően takarítsuk otthonunkat.

6.     Penészgomba

A penészgombák által előállított allergén anyagok belélegzés vagy érintés útján kerülnek szervezetünkbe. Kedvelik a nyirkos helyeket, de megtalálhatóak bárhol a szabadban, ezért az allergén elkerülése szinte lehetetlen vállalkozás.

7.     Csótány

A csótány ürüléke erősen allergén anyagokat tartalmaz, ezért fordítsunk gondot a rendszeres takarításra, rovarölőszerek alkalmazására.

8.     Rovarcsípés

Számtalan rovar akad, amelynek csípése allergiát okozhat. A szúnyog, a darázs, a méh csípése súlyos reakciókat, akár halált is okozhat. A csípés helyén felduzzadt bőrpír hetekig is látható maradhat, és égő érzés, nehézlégzés, nyelési problémák, szédülés, hőemelkedés is kísérhetik. Rovarriasztó szerekkel, szúnyoghálóval sikerülhet távol tartanunk magunktól a rovarokat.

9.     Latex

Különböző egészségügyi eszközök készülnek ebből az allergén anyagból, amelynek allergiás tünetei a bőrviszketéstől az anafilaxiáig terjedhetnek. Kerüljük alkalmazását, ha érzékenyek vagyunk rá.

10. Illatanyagok

A kozmetikumok, mosószerek, öblítők, parfümök is tartalmazhatnak olyan anyagokat, amelyek a levegőbe kerülve allergiát okoznak. Tartós jelenlétük esetén orrunk, szemünk nehezen viseli a megpróbáltatást, ezért a legegyszerűbb megoldás, ha elkerüljük azokat a szereket, amelyekre érzékenyek vagyunk.

facebook-share Megosztás

Jelentkezz be Alma+ fiókodba,
vagy regisztrálj és hozd létre most!
Törzsvásárlói kártyaszámodat a plasztik kártyád
hátoldalán találod.
Tipp: 250100-al kezdődik a kártyaszám
Card number illustration