Alma gógyszertárak

Gyógyszertárkereső
Lorem ipsum dolor sit amet. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Asperiores harum iure, iusto quam rem vel?

Az allergiások immunrendszere túlzottan reagál olyan anyagokra, amelyek egyébként veszélytelenek lennének a szervezetre nézve.

A 10 leggyakoribb allergiaHazánkban kétmillió ember szenved valamilyen típusú allergiától. Nagyjából húszezer allergént ismerünk, mi most a 10 leggyakoribb csoportot mutatjuk be.

1.     Pollenek

A füvek, fák, azok termései, a virágok és a gombaspórák szénanáthát okozhatnak az azokra érzékenyek számára. Ennek tünetei között szerepel az orrfolyás, a tüsszögés, az orrdugulás, a viszketés, a kötőhártya vörösség, és a könnyezés. Az allergianaptár szerint már februártól indul a szezon a mogyoró, a nyír, a kőris, és az éger pollenjeivel, majd áprilistól nyár közepéig a füvek és egyes gabonafélék keserítik meg az allergiások életét. A gyomok augusztustól okozhatnak problémát, főleg az útifű, az üröm, a csalánok, és a parlagfű. Októberig gombaspórákkal is találkozhatunk. A szénanátha gyakran jár együtt asztmával is. Átmeneti panaszok esetén vény nélküli szereket kaphatunk a patikákban, tartós allergiánál azonban szakorvos segítségére van szükség. A legjobb megoldás, ha az allergiás beteg már az első tünetek megjelenése előtt egy hónappal elkezdi a gyógykúrát. A pollenallergia bizonyos keresztreakciók révén egyéb tüneteket, orális allergia szindrómát így például a parlagfűre érzékenyek számára nem ajánlatos a banán és a dinnye fogyasztása; a nyírfa pollenjére allergiásoknak pedig javasolt kerülni az almát, a cseresznyét, az őszibarackot, és a mogyorót.

2.     Gyógyszerek

Az úgynevezett késői allergiás reakciótípusba tartoznak a gyógyszerek által keltett allergiák, ugyanis a kontaktust követő 24-72 órán belül jelentkeznek az allergiás tünetek. Létezik allergia penicillinre, antibiotikumokra, és nem szteroid alapú gyulladáscsökkentőkre is.  A tünetek között csalánkiütés, nyelési nehézség, égő szem, és gyakran anafilaxiás sokk is előfordulhat. A túlérzékenység kialakulására hatással van a beteg kora, neme, és betegségei. Már az első tünetek jelentkezésekor forduljunk orvoshoz!

3.     Ételek

Az ételallergiánál az immunrendszer azonnal reagál, amint kapcsolatba kerül az allergén a szervezettel. A legtöbb ételallergiát a tej, a tojás, a szója, a különböző gabonafélék, a mogyoró, és a kagyló okozzák. A felnőtt társadalom két százaléka, a gyerekek hat százaléka érintett. Az ételallergiától különbözik az ételintolerancia, az utóbbi esetén ugyanis mások a tünetek és a kezelés is. Allergiás szülők esetén a gyermek is nagy valószínűséggel számíthat ételallergia kialakulására. A tünetek rendkívül széles skálán mozognak, előfordulhat többek között a száj zsibbadása, bőrviszketés, csalánkiütés, duzzadás ajkon, arcon, torokban, vagy egyéb testrészeken, légzési nehézség, hasi fájdalom, hasmenés, hányinger, émelygés, szédülés, esetleg ájulás, ekcémás bőrtünetek, és a legsúlyosabb esetben anafilaxiás sokk, amely akár halálhoz is vezethet.

4.     Állatok

A tévhittel szemben a házikedvenceknek nem a szőrük az, amely az allergiát kiváltja az embernél. Az allergének ugyanis az állati bőr mirigyeiben és a nyálban találhatók, amelyek akár több éven át is kifejthetik hatásukat, míg végül megjelennek a komolyabb allergiás tünetek. 

5.     Poratka

E mikroszkópikus lények szeretik a háziport, a nedves helyeket, és gombákkal, pollenekkel, emberi és állati elhalt bőrsejtekkel táplálkoznak. Ezek támadása ellen a megelőzés a célravezető. Használjunk hypoallergén ágyneműt, kerüljük a szőnyegek, függönyök, porfogók alkalmazását, rendszeresen és megfelelően takarítsuk otthonunkat.

6.     Penészgomba

A penészgombák által előállított allergén anyagok belélegzés vagy érintés útján kerülnek szervezetünkbe. Kedvelik a nyirkos helyeket, de megtalálhatóak bárhol a szabadban, ezért az allergén elkerülése szinte lehetetlen vállalkozás.

7.     Csótány

A csótány ürüléke erősen allergén anyagokat tartalmaz, ezért fordítsunk gondot a rendszeres takarításra, rovarölőszerek alkalmazására.

8.     Rovarcsípés

Számtalan rovar akad, amelynek csípése allergiát okozhat. A szúnyog, a darázs, a méh csípése súlyos reakciókat, akár halált is okozhat. A csípés helyén felduzzadt bőrpír hetekig is látható maradhat, és égő érzés, nehézlégzés, nyelési problémák, szédülés, hőemelkedés is kísérhetik. Rovarriasztó szerekkel, szúnyoghálóval sikerülhet távol tartanunk magunktól a rovarokat.

9.     Latex

Különböző egészségügyi eszközök készülnek ebből az allergén anyagból, amelynek allergiás tünetei a bőrviszketéstől az anafilaxiáig terjedhetnek. Kerüljük alkalmazását, ha érzékenyek vagyunk rá.

10. Illatanyagok

A kozmetikumok, mosószerek, öblítők, parfümök is tartalmazhatnak olyan anyagokat, amelyek a levegőbe kerülve allergiát okoznak. Tartós jelenlétük esetén orrunk, szemünk nehezen viseli a megpróbáltatást, ezért a legegyszerűbb megoldás, ha elkerüljük azokat a szereket, amelyekre érzékenyek vagyunk.

facebook-share Megosztás

Jelentkezz be Alma+ fiókodba,
vagy regisztrálj és hozd létre most!
Törzsvásárlói kártyaszámodat a plasztik kártyád
hátoldalán találod.
Tipp: 250100-al kezdődik a kártyaszám
Card number illustration