Alma gógyszertárak

Gyógyszertárkereső

Bár az ünnepek közeledtével alig várjuk, hogy karácsonyfát állíthassunk, jó, ha tudjuk, hogy ez akár az egészségünkbe is kerülhet. Szakemberek ugyanis úgy vélik, hogy számos betegséget generálhat a kintről behozott, gombákkal fertőzött fa.  

Betegseggel keseritheti meg az unnepunket a karacsonyfa 16 9

Amerikai kutatók szerint a lakásban felállított karácsonyfákon képződő penészgombák számtalan egészségügyi panaszt, köztük asztmás nehézlégzést, köhögést, álmatlanságot és légszomjat is okozhatnak. Az úgynevezett karácsonyfa-szindrómát a New York Állami Egyetem részeként működő Upstate Orvostudományi Egyetem szakemberei fedezték fel, miután korábbi években rekordmértékű légúti megbetegedést tapasztaltak a karácsony napját megelőző, illetve követő hetek során. A kutatók 28 karácsonyfáról származó mintákat, köztük tűleveleket és fakérget vontak alapos vizsgálat alá. A különböző fajtájú fákon összesen 53 esetben találtak gombákat. Az azonosított penészgombák 70 százaléka olyan tüneteket eredményezhet, mint az orrviszketés, állandó könnyezés, köhögés, légszomj, mellkasi fájdalmak, nátha, kimerültség és alvási problémák. Néhány közülük hosszútávú tüdőproblémához és hörghuruthoz, illetve tüdőgyulladáshoz is vezethet.

A penészgomba természetes módon jelenik meg a fákon, de a kellemesen meleg karácsonyi szobahőmérsékletben gyorsan elszaporodhat. A tanulmány egy másik vizsgálatot is felidéz, amely szerint miután a karácsonyfa két hétig áll a lakásban, a levegőben lévő penészspórák száma nyolcszázról ötezerre nő légköbméterenként. A kutatást vezető Lawrence Kurlandsky már többször kezelt olyan betegeket, akiknél egyértelmű volt a karácsonyfa és a tünetek közötti összefüggés.

Akik nem szeretnék fa nélkül, vagy műfenyővel tölteni az ünnepeket, azoknak a szakember azt tanácsolja, hogy először is alaposan mossák meg a fájukat a kertben és hagyják megszáradni, mielőtt bevinnék a lakásba. Karácsony után pedig azonnal búcsúzzanak el a fenyőtől, és ne várják meg vízkereszt előestéjét.

Penészgomba-allergia esetén a tüneteket kiváltó allergének e gombáknak a szaporító sejtjei, a spórái. Az immunrendszer penészgombákkal, illetve penészgomba spórákkal szembeni fokozott reakciójáról van szó ez esetben. A penészgombák által termelt méreganyagok hatásspektruma széles. Többek között antibiotikus hatásúak lehetnek, illetve a sejteket és különféle szerveket, köztük a bőrt, májat, szívet, vesét, idegrendszert és az immunrendszert károsíthatják. Rákkeltő, valamint magzatkárosító hatással is rendelkeznek. A  spórák a levegőben terjednek, és azonnali allergiás reakciót váltanak ki. A penészgomba-allergia általában az egész életen át fennmarad. Azonban az allergén kerülésével és következetes antiallergiás kezeléssel a tünetek megszüntethetők vagy minimálisra csökkenthetők.

Megfelelő kezelés hiányában és folytatódó allergénterhelés mellett idővel általában allergiás asztma alakul ki, és ebből kifolyólag ritka esetben életet veszélyeztető anafilaxiás sokk is felléphet. Allergiavizsgálattal pontosan meg lehet határozni, hogy a beteg panaszait mi okozza. Ha a forrást megszüntetjük, akkor a tüneteink is javulni fognak. Penészgomba-allergia esetén a kezelés csak akkor lehet igazán eredményes, ha az allergiát kiváltó penészgombával való kontaktust lehetőség szerint teljesen elkerüljük. Az allergiás panaszok jelentkezésének megakadályozása, illetve enyhítése, valamint a szövődmények megelőzése érdekében nagyon fontos a megfelelő kezelés, az orvos utasításaink betartása. A penészgomba allergia okozta akut panaszok ellen hatékony szerek az antihisztaminok és a glükokortikoidok.

 

facebook-share Megosztás