Alma gógyszertárak

Gyógyszertárkereső
Lorem ipsum dolor sit amet. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Asperiores harum iure, iusto quam rem vel?

Az epekő egyike azon betegségeknek, melyek hosszú évekig, akár évtizedekig tünetmentesek. Az érintettek gyakran nem is sejtik, hogy epekövük van, és csak akkor derül ez ki, ha súlyos, fájdalmas eperohamuk lesz.

Az epekő az epehólyagban kialakuló képződmény, mely az epehólyagban lévő vegyületek megszilárdulásából jön létre. Az epekövek anyaga, száma és mérete igen változatos lehet. A legtöbb kő alapja a koleszterin. Léteznek egészen apró kövek, de szinte dió nagyságúak is. Előfordulhat, hogy valakinél csak egy-egy nagyobb kő alakul ki, de az is, hogy számos kisebb, sőt még az is megtörténhet, hogy egyetlen nagy epekő mellett sok kicsit is találunk. 

Az epekövek legnagyobb része semmilyen tünetet nem okoz, nem jár együtt fájdalommal, kívülről látható jellel vagy elváltozással. Az epekő ezekben az esetekben nem befolyásolja sem az epehólyag, sem a máj működését. Gyakran csak rutinvizsgálat során derül ki, hogy valaki érintett. 

Az elterjedt vélekedés szerint minél nagyobb az epekő, annál súlyosabb tüneteket okoz. Ez azonban nem igaz! Az, hogy lesznek-e valakinek tünetei, nem függ sem az epekövek méretétől, sem pedig azok számától! Azt sem lehet előre megjósolni, hogy ki tapasztalja meg az epekövekkel járó tüneteket. 

Az epekövesség rendkívül fájdalmas tünete lehet az ún. epegörcs. Előfordulhat ugyanis, hogy az epekő elzárja az epevezetéket, ami fájdalommal, hányással, hányingerrel jár együtt. Az epegörcs esetén jelentkező fájdalom jól meghatározható helyen, a has jobb felső oldalán érezhető, de kisugározhat a derékba, a vállba, sőt a hát középső részére is. A fájdalom fokozatosan erősödik, hullámokban is jelentkezhet, és akár több órán keresztül is eltarthat. További tünetek lehetnek a szapora szívverés, az izzadás, a hidegrázás és a láz.

Az epekövességre utaló epegörcs a legtöbb esetben zsíros ételek vagy alkohol fogyasztása után néhány órával jelentkezik, szinte mindig este vagy éjszaka. 

facebook-share Megosztás

Jelentkezz be Alma+ fiókodba,
vagy regisztrálj és hozd létre most!
Törzsvásárlói kártyaszámodat a plasztik kártyád
hátoldalán találod.
Tipp: 250100-al kezdődik a kártyaszám
Card number illustration