Alma gógyszertárak

Gyógyszertárkereső
Lorem ipsum dolor sit amet. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Asperiores harum iure, iusto quam rem vel?

Az epekő hosszú évek alatt kialakuló probléma, mely a legtöbb embernél tüneteket sem okoz. Befolyásolhatjuk az epekövességet azzal, amit megeszünk? 

Az epekövesség gyakori betegség, mely főként a 40 éven felüli hölgyeket érinti. Ugyanakkor az esetek alig 15-20 százalékában okoznak kellemetlen tüneteket az epekövek. Nemcsak azt nem lehet előre megjósolni, hogy kinél jelentkezik az epekövek miatt kialakuló fájdalmas epegörcs, de az is sok tényezőtől függ, hogy egyáltalán kinek lesznek epekövei és kinek nem. A tényezők egy részére, például a nemre, az életkorra vagy a genetikára nincs semmilyen hatásunk. Más rizikófaktorok azonban az életmódtól függnek. Ezek közé tartozik például a testsúly és az étrend – ám egyáltalán nem úgy, ahogy azt gondolnánk! 

Az elterjedt elképzelés szerint annak lesznek epekövei, aki sok zsíros ételt eszik. Az valóban igaz, hogy az epe elsősorban a zsírok feldolgozásában játszik szerepet, de meglepő módon, az étrend önmagában nem felelős az epekövek kialakulásáért! Így aztán azt sem lehet kijelenteni, hogy bizonyos ételek fogyasztása védőhatás jelentene az epekövekkel szemben. 

A legfontosabb lépés az epekövek elleni küzdelemben az egészséges testsúly elérése és megtartása. A túlsúly, illetve a vele összefüggő problémák, például a metabolikus szindróma, jelentős mértékben növelik az epekövek kialakulásának rizikóját. A szakemberek szerint azonban nem mindegy, hogyan fogyunk le. A hirtelen nagy súlyvesztés, például egy gyomorszűkítő műtét után vagy egy rendkívül alacsony kalóriatartalmú diéta révén fokozza az epekövesség esélyét! Ha szeretnénk megszabadulni a plusz kilóktól, tegyük azt lassan, fokozatosan, új szokásokat elsajátítva. Ez persze nemcsak az epekövek ellen hatásos módszer, számtalan más pozitív hozadéka is lehet. 

Az étrendünk legyen sovány húsokban, tejtermékekben, zöldségekben és gyümölcsökben gazdag. Az összetett szénhidrátok és a rostok ugyanis csökkentik az epekövek rizikóját. A kutatások szerint emellett a kávé vagy a vörösbor - természetesen mértékkel fogyasztva - szintén hozzájárulhat az epekövek elleni küzdelemhez. 

facebook-share Megosztás

Jelentkezz be Alma+ fiókodba,
vagy regisztrálj és hozd létre most!
Törzsvásárlói kártyaszámodat a plasztik kártyád
hátoldalán találod.
Tipp: 250100-al kezdődik a kártyaszám
Card number illustration