Alma gógyszertárak

Gyógyszertárkereső
Lorem ipsum dolor sit amet. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Asperiores harum iure, iusto quam rem vel?

Este hat után már ne egyél semmit - szól a régi tanács. De minden esetben az a legjobb, ha ezt fogadjuk meg?

Ön is azok táborát gyarapítja, akik este hat után már nem esznek? Vagy a munkából hazaesve ez az az időpont, amikor még nekikezd vacsorát főzni a családnak? A mindennapokban sokan úgy vannak vele, hogy legalább az otthon nyugalmában szeretnének egy jót enni, ha ez napközben nem sikerült. De mégis mi számít estének? Ugyanakkor beszélhetünk erről egy átlagos életet élő esetében, és az éjszakai órákban még aktívaknál? Érdemes inkább úgy fogalmazni, hogy a lefekvés előtti néhány óra számít estének.

Saját bioritmusunk az irányadó

A tapasztalatok azt mutatják, hogy ha alaposan telepakoljuk a hasunkat, akkor a nyugodt alvásra kicsi az esély. A szervezet az emésztéssel van elfoglalva és a mély alvás lehetetlenné válik. Nem mindegy az sem, hogy mit fogyasztunk a nap utolsó étkezéseként! Míg a gyümölcsök reggel feltöltik vitaminnal és energiával a szervezetet, addig este kifejezetten rossz hatással lehetnek az emésztésre. Érdemes azonban tisztában lenni azzal is, hogy bár éjszaka nincsen szükségünk sok kalóriára, de éhesen sem célszerű elaludni. Az éjszaka folyamán ugyanis a szervezetben nagyon fontos folyamatok zajlanak, hormonok termelődnek, ízületeink anyagcseréje zajlik. Mi történik, ha ilyenkor nincsen, amihez hozzányúljon a szervezet? Az izmokat kezdi lebontani, ami végső soron elhízáshoz vezethet. Persze mondhatnánk, hogy a nagy vacsorák szintén ezt okozzák, éppen ezért saját bioritmusunkat és életmódunkat ismerve célszerű egy ésszerű középutat beállítani.

Magas szénhidráttartalom nélkül

Az esti elalvás előtt körülbelül egy órával már csak olyan ételeket fogyasszunk, amelyeknek alacsony a szénhidráttartalma. A halfélék, a tojásfehérje, vagy például a sovány túró párolt zöldségekkel és salátákkal remek választásnak bizonyulnak. A napjainkban nagy népszerűségnek örvendő csírák is hasznosak ilyenkor a szervezet számára. Ezeket a megfelelő magokból, speciálisan erre a célra kapható csíráztató edényekkel magunk is előállíthatjuk otthon, méghozzá sokkal olcsóbban, mint ahogy az üzletekben megvásárolnánk ezeket. Essen bármire is a választás, az alacsony GI legyen az irányadó.

Ha étrend-kiegészítőket szedünk, akkor ezek közül is van olyan, melyet inkább az esti órákban érdemes bevenni. Ha például rendszeresen sportolunk, akkor a glutamin igen hasznos lehet. Ez egy olyan aminosav, amely természetes eredetű és nagymértékben jelen van az az izomzatban. A C-vitamint érdemes viszont inkább a nap más időszakaiban fogyasztani, ez ugyanis élénkítő hatással rendelkezik.

Gyógyteák a nyugodt éjszaka szolgálatában

Sokan az esti órákban fogyasztanak teát, ami kifejezetten hasznos lehet mind a folyadékbevitel, mind az éjszakai nyugalomra való felkészülés szempontjából. A koffeines fekete tea vagy az extra élénkítő maté tea azonban tiltólistásak ilyenkor, helyettük a koffeinmentes változatok bizonyulnak jobb választásnak. Egy finom gyümölcstea, vagy a nyugtató hatásáról ismert citromfű, orbáncfű jótékony hatással vannak az idegrendszerre. A teázásra egyébként úgy is érdemes gondolni, mint egyfajta szertartásra. A meleg ital kifejezetten jól jön a hűvös estéken, és a belső nyugalom megteremtésében is fontos szerep jut ennek a rituálénak. Az alkohol viszont kerülendő az esti órákban, főleg nagyobb mennyiségben, már csak a benne lévő kalóriák miatt is. Ha mégsem tudunk lemondani egy pohár lazító borról, akkor a száraz vörösborok ajánlottak, melyek viszonylag alacsony kalóriatartalommal bírnak. Túlzásba azonban semmiképpen se essünk, ezzel ugyanis plusz kilókat és nyugtalan éjszakát okozhatunk magunknak!

Folyadékbevitel, ami nem maradhat el

Nyilván nem az elalvás előtti fél órában célszerű két liter vizet elfogyasztani, de arra mindenképpen gondoljunk, hogy az éjszaka során is szüksége lesz szervezetünknek folyadékra. Ha a délutáni edzés után nem iszunk, vagy egyébként sem visszük túlzásba ezt a nap folyamán, akkor szervezet dehidratált állapotba kerül majd, és nehezebben végzi el az éjszaka során a méregtelenítési feladatokat.

Fontos, hogy a nap folyamán odafigyeljünk a rendszeres étkezésre, így elkerülhetjük az esti falási rohamokat. A nap záróakkordjaként inkább helyezzük a hangsúlyt a könnyed táplálkozásra és a folyadékfogyasztásra, ezt a szervezet a másnapi frissességgel biztosan meghálálja. Hasznos lehet előre készülni, és főzni másnapra, így egészséges ennivalót vihetünk az iskolába, a munkahelyre. Ennek köszönhetően pedig elkerülhetjük, hogy farkaséhesen érjünk haza este, vagy éppen egészségtelen, hizlaló és valós tápértékkel tulajdonképpen nem rendelkező ételeket együnk a nap folyamán. Sokszor csak szokásaink megváltoztatásán múlik az, hogy sikerül-e tudatosabban, egészségesebben élni.

 

facebook-share Megosztás

Jelentkezz be Alma+ fiókodba,
vagy regisztrálj és hozd létre most!
Törzsvásárlói kártyaszámodat a plasztik kártyád
hátoldalán találod.
Tipp: 250100-al kezdődik a kártyaszám
Card number illustration