Alma gógyszertárak

Gyógyszertárkereső
Lorem ipsum dolor sit amet. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Asperiores harum iure, iusto quam rem vel?

Az antibiotikumok kétségkívül nagyon hasznosak lehetnek bizonyos betegségek esetén, de kizárólag akkor, ha a megfelelő fajtát, megfelelő adagolásban szedjük. Ellenkező esetben komoly következményekkel nézhetünk szembe.

Gyogyulas antibiotikummal Vagy inkabb nelkule 16 9

Az antibiotikumok úgy hatnak, hogy kiirtják a baktériumokat vagy gátolják azok szaporodását, ezáltal gyógyítanak. A különféle baktériumok ellen különféle antibiotikumok léteznek. Előfordulhat, hogy valamely baktérium az adott antibiotikum jelenlétében is életképes marad, az ilyet rezisztensnek, ellenállónak nevezik. A rezisztencia úgy is kialakulhat, ha a baktériumok sokszor találkoznak ugyanazzal az antibiotikum vegyülettel, és kiválasztódnak azon csoportjaik, amelyeknek életét az antibiotikum jelenléte nem zavarja.

Fontos tudni, hogy antibiotikumot csak akkor érdemes és szabad szedni, ha a betegséget valóban baktérium okozza, vagy a felülfertőződés következtében bakteriális fertőzés áll fenn. Ellenkező esetben, ha feleslegesen alkalmazunk antibiotikumos kezelést, sokkal rosszabbat tehetünk magunknak. Annak megválasztása, hogy szükség van-e ilyen készítményre vagy sem, illetve milyen típusúra, az orvos feladata, önhatalmúlag alkalmazni e szereket nagyon veszélyes is lehet. Tudni kell azt is, hogy az antibiotikumok a szervezetünkben élő „jó” baktériumokat is elpusztítják, amelynek következménye lehet például a hasmenés vagy a bőrgombásodás.

multirezisztens, azaz a sokféle antibiotikumnak ellenálló baktériumok világszerte egyre nagyobb problémát jelentenek, mivel a jelenleg általános és bevált kezelési módszerek e kórokozók esetében egyre kevésbé hatásosak, az új szerek kifejlesztése pedig hosszadalmas és drága folyamat. Emiatt a betegek életveszélybe kerülhetnek, és nagyobb az esélye a járványok kialakulásának is. A rezisztencia kialakulásának legfőbb oka az antibiotikumok túlzott és helytelen, nem kellő ideig tartó vagy rendszertelen használata.

 

facebook-share Megosztás

Jelentkezz be Alma+ fiókodba,
vagy regisztrálj és hozd létre most!
Törzsvásárlói kártyaszámodat a plasztik kártyád
hátoldalán találod.
Tipp: 250100-al kezdődik a kártyaszám
Card number illustration