Alma gógyszertárak

Gyógyszertárkereső

Az antibiotikumok kétségkívül nagyon hasznosak lehetnek bizonyos betegségek esetén, de kizárólag akkor, ha a megfelelő fajtát, megfelelő adagolásban szedjük. Ellenkező esetben komoly következményekkel nézhetünk szembe.

Gyogyulas antibiotikummal Vagy inkabb nelkule 16 9

Az antibiotikumok úgy hatnak, hogy kiirtják a baktériumokat vagy gátolják azok szaporodását, ezáltal gyógyítanak. A különféle baktériumok ellen különféle antibiotikumok léteznek. Előfordulhat, hogy valamely baktérium az adott antibiotikum jelenlétében is életképes marad, az ilyet rezisztensnek, ellenállónak nevezik. A rezisztencia úgy is kialakulhat, ha a baktériumok sokszor találkoznak ugyanazzal az antibiotikum vegyülettel, és kiválasztódnak azon csoportjaik, amelyeknek életét az antibiotikum jelenléte nem zavarja.

Fontos tudni, hogy antibiotikumot csak akkor érdemes és szabad szedni, ha a betegséget valóban baktérium okozza, vagy a felülfertőződés következtében bakteriális fertőzés áll fenn. Ellenkező esetben, ha feleslegesen alkalmazunk antibiotikumos kezelést, sokkal rosszabbat tehetünk magunknak. Annak megválasztása, hogy szükség van-e ilyen készítményre vagy sem, illetve milyen típusúra, az orvos feladata, önhatalmúlag alkalmazni e szereket nagyon veszélyes is lehet. Tudni kell azt is, hogy az antibiotikumok a szervezetünkben élő „jó” baktériumokat is elpusztítják, amelynek következménye lehet például a hasmenés vagy a bőrgombásodás.

multirezisztens, azaz a sokféle antibiotikumnak ellenálló baktériumok világszerte egyre nagyobb problémát jelentenek, mivel a jelenleg általános és bevált kezelési módszerek e kórokozók esetében egyre kevésbé hatásosak, az új szerek kifejlesztése pedig hosszadalmas és drága folyamat. Emiatt a betegek életveszélybe kerülhetnek, és nagyobb az esélye a járványok kialakulásának is. A rezisztencia kialakulásának legfőbb oka az antibiotikumok túlzott és helytelen, nem kellő ideig tartó vagy rendszertelen használata.

 

facebook-share Megosztás

Jelentkezz be Alma+ fiókodba,
vagy regisztrálj és hozd létre most!
Törzsvásárlói kártyaszámodat a plasztik kártyád
hátoldalán találod.
Tipp: 250100-al kezdődik a kártyaszám
Card number illustration