Gyógyszertárkereső
Lorem ipsum dolor sit amet. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Asperiores harum iure, iusto quam rem vel?
Alma+ alkalmazás Töltsd le te is és próbáld ki
azonnali kedvezményeinket!
App qr code

A cukorbetegség az egyik leggyakoribb és legveszélyesebb egészségügyi probléma, amellyel rengetegen küzdenek világszerte. Kutatók szerint egészen érdekes tényezők is kiválthatják ezt.

Harom kulonos ok amelyek miatt cukorbetegek lehetunk 16 9

Cukorbetegséghez vezethet a húsfogyasztás?

Egyes szakemberek szerint a cukorbetegség megelőzése szempontjából egészségesebbek a növényi alapú tápanyagok a húsokkal szemben. Prof. Koh Woon Puay és csapata, a Duke-NUS Medical School kutatócsoportja legújabb kutatásuk során arra a megállapításra jutottak, hogy a nagyobb mennyiségű vörös hús és baromfihús fogyasztása szignifikánsan megnöveli a cukorbetegség kialakulási valószínűségét. A Singapore Chinese Health Study kereteiben végzett kutatás során 63.257, 45-74 év közötti szingapúri lakost vizsgáltak több mint 11 éven keresztül. A vizsgálati alanyok közül a legtöbb húst fogyasztóknál 23%, a legkevesebb húst fogyasztóknál pedig csak 15%-os volt a cukorbetegség kialakulásának rizikója. Továbbá azt is megfigyelték, hogy a halak és tenger gyümölcsei rendszeres fogyasztása csökkentette ezt a kockázatot. A húsok diabéteszre gyakorolt szerepének behatóbb tanulmányozása során összefüggést találtak a húsok hem-vastartalmának mértéke és a cukorbetegség kialakulásában játszott szerepe között.

A légszennyezettség és diabétesz

Szakemberek szerint, ha a lakóhelyünk közelében komoly légszennyezettségnek vagyunk kitéve, az növeli az inzulinrezisztencia kialakulásának esélyét, ez pedig az első lépés a 2-es típusú cukorbetegségkialakulásához. Anette Peters professzor, a Helmholtz Zentrum München munkatársa és csapata közel 3 ezer olyan alany adatait elemezte, akik Augsburg városában és két környező kertvárosban élnek. Minden résztevő interjún, majd teljes körű vizsgálaton esett át, amelynek része volt a vérvétel útján történő elemzés, hogy az inzulinrezisztencia és a gyulladás tünetei feltérképezhetők legyenek. A diabétesszel nem küzdő résztvevők egy glükóztolerancia teszten is átestek, hogy kiderüljön, hogy a glükóz-anyagcsere romlott-e. A vizsgálatokból egyértelműen kiderült, hogy azok, akik már eleve gyengébb glükóz-anyagcserével rendelkeztek, vagyis már prediabetikus állapotban voltak, különösen érzékenynek bizonyultak a légszennyezettségre a környezetükben. A szakember szerint mindez azt mutatja, hogy sérült glükóz-anyagcsere esetén a légszennyezettség nagyon komoly kockázati tényezőnek minősül, ha 2-es típusú cukorbetegségről van szó.   

A vitaminhiány is cukorbetgséghez vezethet

Egyes kutatók szerint a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásához az A-vitamin hiánya is hozzájárulhat. A 2-es típusú cukorbetegség legfontosabb momentuma az inzulinrezisztencia, azaz hogy a hasnyálmirigyben az inzulint termelő béta sejtek nem tudnak megfelelően működni. Dr. Lorraine Gudas, a Weill Cornell Medical College kutatója szerint a betegség kialakulásában egy korábban nem vizsgált tény is szerepet játszhat: az A-vitamin ugyanis fokozza a béta-sejtek aktivitását, így a vitaminhiány a sejtek normális működésének csökkenésével járhat együtt. Az A-vitamin, illetve provitaminja, a béta-karotin hozzájárul a sejtek egészségéhez, a sejtnövekedéshez, az immunrendszer megfelelő működéséhez. A kutatók kísérletükben egerek béta-sejt fejlődését tanulmányozták. A két egércsoport közül az egyiket genetikailag módosították, úgy, hogy az állatok ne legyenek képesek elraktározni az A-vitamint, a másik csoport tagjain semmilyen módosítást nem hajtottak végre. Úgy találták, hogy az A-vitamin tárolására képtelen egyedek szervezetében gyorsabban haltak el a béta-sejtek, így az állatok nem tudtak inzulint termelni. Amikor a kutatók az egészséges egerektől is megvonták az A-vitamint, a béta-sejtek náluk is pusztulásnak indultak. Ennek következménye csökkent inzulintermelés, megnövekedett vércukorszint volt. Az A-vitaminban dús táplálék adásával azonban e káros hatásokat a visszájára lehetett fordítani.

facebook-share Megosztás

Jelentkezz be Alma+ fiókodba,
vagy regisztrálj és hozd létre most!
Törzsvásárlói kártyaszámodat a plasztik kártyád
hátoldalán találod.
Tipp: 250100-al kezdődik a kártyaszám
Card number illustration
Patikus az applikációt alánlja az ügyfélnek
Patikai ajánlásra érkeztél? Add meg patikai ajánló kódod a részvételhez.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Etiam porta lorem quam, id vestibulum nibh pulvinar et. Orci varius natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus. Vestibulum ante ipsum primis in faucibus orci luctus et ultrices posuere