Alma gógyszertárak

Gyógyszertárkereső
Lorem ipsum dolor sit amet. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Asperiores harum iure, iusto quam rem vel?

A cukorbetegség az egyik leggyakoribb és legveszélyesebb egészségügyi probléma, amellyel rengetegen küzdenek világszerte. Kutatók szerint egészen érdekes tényezők is kiválthatják ezt.

Harom kulonos ok amelyek miatt cukorbetegek lehetunk 16 9

Cukorbetegséghez vezethet a húsfogyasztás?

Egyes szakemberek szerint a cukorbetegség megelőzése szempontjából egészségesebbek a növényi alapú tápanyagok a húsokkal szemben. Prof. Koh Woon Puay és csapata, a Duke-NUS Medical School kutatócsoportja legújabb kutatásuk során arra a megállapításra jutottak, hogy a nagyobb mennyiségű vörös hús és baromfihús fogyasztása szignifikánsan megnöveli a cukorbetegség kialakulási valószínűségét. A Singapore Chinese Health Study kereteiben végzett kutatás során 63.257, 45-74 év közötti szingapúri lakost vizsgáltak több mint 11 éven keresztül. A vizsgálati alanyok közül a legtöbb húst fogyasztóknál 23%, a legkevesebb húst fogyasztóknál pedig csak 15%-os volt a cukorbetegség kialakulásának rizikója. Továbbá azt is megfigyelték, hogy a halak és tenger gyümölcsei rendszeres fogyasztása csökkentette ezt a kockázatot. A húsok diabéteszre gyakorolt szerepének behatóbb tanulmányozása során összefüggést találtak a húsok hem-vastartalmának mértéke és a cukorbetegség kialakulásában játszott szerepe között.

A légszennyezettség és diabétesz

Szakemberek szerint, ha a lakóhelyünk közelében komoly légszennyezettségnek vagyunk kitéve, az növeli az inzulinrezisztencia kialakulásának esélyét, ez pedig az első lépés a 2-es típusú cukorbetegségkialakulásához. Anette Peters professzor, a Helmholtz Zentrum München munkatársa és csapata közel 3 ezer olyan alany adatait elemezte, akik Augsburg városában és két környező kertvárosban élnek. Minden résztevő interjún, majd teljes körű vizsgálaton esett át, amelynek része volt a vérvétel útján történő elemzés, hogy az inzulinrezisztencia és a gyulladás tünetei feltérképezhetők legyenek. A diabétesszel nem küzdő résztvevők egy glükóztolerancia teszten is átestek, hogy kiderüljön, hogy a glükóz-anyagcsere romlott-e. A vizsgálatokból egyértelműen kiderült, hogy azok, akik már eleve gyengébb glükóz-anyagcserével rendelkeztek, vagyis már prediabetikus állapotban voltak, különösen érzékenynek bizonyultak a légszennyezettségre a környezetükben. A szakember szerint mindez azt mutatja, hogy sérült glükóz-anyagcsere esetén a légszennyezettség nagyon komoly kockázati tényezőnek minősül, ha 2-es típusú cukorbetegségről van szó.   

A vitaminhiány is cukorbetgséghez vezethet

Egyes kutatók szerint a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásához az A-vitamin hiánya is hozzájárulhat. A 2-es típusú cukorbetegség legfontosabb momentuma az inzulinrezisztencia, azaz hogy a hasnyálmirigyben az inzulint termelő béta sejtek nem tudnak megfelelően működni. Dr. Lorraine Gudas, a Weill Cornell Medical College kutatója szerint a betegség kialakulásában egy korábban nem vizsgált tény is szerepet játszhat: az A-vitamin ugyanis fokozza a béta-sejtek aktivitását, így a vitaminhiány a sejtek normális működésének csökkenésével járhat együtt. Az A-vitamin, illetve provitaminja, a béta-karotin hozzájárul a sejtek egészségéhez, a sejtnövekedéshez, az immunrendszer megfelelő működéséhez. A kutatók kísérletükben egerek béta-sejt fejlődését tanulmányozták. A két egércsoport közül az egyiket genetikailag módosították, úgy, hogy az állatok ne legyenek képesek elraktározni az A-vitamint, a másik csoport tagjain semmilyen módosítást nem hajtottak végre. Úgy találták, hogy az A-vitamin tárolására képtelen egyedek szervezetében gyorsabban haltak el a béta-sejtek, így az állatok nem tudtak inzulint termelni. Amikor a kutatók az egészséges egerektől is megvonták az A-vitamint, a béta-sejtek náluk is pusztulásnak indultak. Ennek következménye csökkent inzulintermelés, megnövekedett vércukorszint volt. Az A-vitaminban dús táplálék adásával azonban e káros hatásokat a visszájára lehetett fordítani.

facebook-share Megosztás

Jelentkezz be Alma+ fiókodba,
vagy regisztrálj és hozd létre most!
Törzsvásárlói kártyaszámodat a plasztik kártyád
hátoldalán találod.
Tipp: 250100-al kezdődik a kártyaszám
Card number illustration