Alma gógyszertárak

Gyógyszertárkereső
Lorem ipsum dolor sit amet. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Asperiores harum iure, iusto quam rem vel?

Az évek múlásával bőrünk változik, így a szükségletei is. Ahhoz, hogy minél tovább megőrizhessük egészségét és frissességét, kitartó napi ápolási rutinra kell szert tennünk, amit időről időre nem árt a bőr változó igényeihez alakítanunk, és ugyanez igaz a sminkre is.

 

30+ ▸ Bőrápolás

A kollagéntermelés a húszas évek közepén csökkenni kezd. Ugyan mindössze egy százalékkal évente, ez is elegendő ahhoz, hogy az idő múlásának látható jelei – szarkalábak, ráncok – elkezdjenek megjelenni. Ebben a folyamatban az idő csupán egy a sok tényező közül, hiszen az életmód és a környezeti hatások, mint az UV-sugárzás, az étrend, a levegőszennyezés, a dohányzás és az alkoholfogyasztás szintén látható nyomokat hagynak a bőrön.

Ha húszas éveinkben nemigen törődtünk a bőrünkkel, nem foglalkoztunk a hidratálásával, nem fordítottunk gondot a tisztításra, fontos, hogy harmincas éveinkben fokozottan ügyeljünk az ápolásra és alakítsuk ki napi rutinunkat, amiben helyet kap a tisztítás, a tonizálás, a radírozás, a pakolások, a szérumok és persze nappali és éjszakai ápolók használata, amelyek jó, ha tartalmaznak hialuronsavat és antioxidánsokat, például C-vitamint.

Ami ebben a korban is létfontosságú, az a fényvédelem, hiszen a káros napsugarak és a kék fény okozta szabadgyökök hatására nemcsak a ráncaink szaporodhatnak, hanem a bőr érzékenysége is fokozódhat, továbbá hiperpigmentáció alakulhat ki a bőrben, amelynek eredménye a barna pöttyök – pigmentfoltok – megjelenése.

30+ ▸ Hogyan sminkeljünk?

Ebben a korban még igazából bármi előnyös lehet, de jó, ha tudjuk, hogy a határozott vonalak, sötét színek komorabbá teszik az arcot. Ha szárazabb, vízhiányos a bőr, érdemes kerülni az intenzívebb fedésű alapozókat, mert ezek vastagabb textúrájuknál fogva jobban beülnek az apró vonalkákba, illetve hangsúlyozhatják a száraz részeket, ezért az áttetszőbb, természetes hatású alapozók, BB vagy CC krémek előnyösebbek. Fontos, hogy mindenképpen alaposan krémezzük be smink előtt a bőrünket egy intenzívebben hidratáló ápolóval, és ami még fontosabb, hogy este, lefekvés előtt alaposan tisztítsuk meg az arcunkat a sminktől.

40+ ▸ Bőrápolás

Mire elérjük a negyvenes éveinket, a sejtmegújulási folyamat jelentősen lelassul. Ekkor még dehidratáltabb a bőr, hiszen fokozatosan veszít nedvességtartalmából, kevesebb hialuronsav, kollagén és elasztin termelődik, ettől a bőr feszessége is csökken, és fakóbb, szürkébb lehet. A környezeti hatások következtében vékonyabbá válik, a mimikai ráncok pedig tovább mélyülnek.

Gyakori hiba, hogy ilyenkor zsírosabb krémeket használunk, mert feszül, húzódik a bőr, és ezt szárazságként éljük meg, miközben nem zsír-, hanem vízhiányról van szó. Ilyenkor a hialuronsav fokozott pótlására és antioxidánsokra van szükség, hogy a nedvesség mellett megfelelő védelemben is részesüljön a bőr. Az aktív A- és C-vitamint, peptideket tartalmazó készítmények képesek feltölteni a bőrt, javítani a feszességét, a tónusát, ráadásul a felszíni egyenetlenségeket is tudják enyhíteni. Mivel negyvenes éveinkben már gyakoribb a pigmentprobléma, a retinoltartalmú vagy glikolsavas kozmetikumok segíthetnek egyenletesebbé tenni a bőrszínt.

40+ ▸ Hogyan sminkeljünk?

Ha vannak pigmentfoltjaink, nyilván szeretnénk elfedni vagy legalábbis halványabbá tenni őket. Ugyanakkor a jól fedő alapozók jobban beülnek a ráncokba, így hangsúlyosabbnak mutatják őket. Helyettük válasszunk inkább CC krémet alapozáshoz – ezek hatékonyabban korrigálják a bőrszínkülönbségeket, mint a BB krémek, de természetesebb hatásúak, mint az alapozók.

Mivel az arc fakóbb, jót tesznek a rózsás, barackos, friss színek, mert üde frissességet kölcsönöznek nekünk. Pirosítónak, rúzsnak ezeket a színeket válasszuk, és ne feledkezzünk meg a szemkörnyéki fáradtságról sem, amit ecsetes korrektorokkal tudunk a leginkább enyhíteni, hiszen ezek textúrája vékonyabb, ezáltal nem ülnek be a szemkörnyéki szarkalábakba.

50+ ▸ Bőrápolás

Ötven felett bőrünk állapota nagyban tükrözi az egészségi állapotunkat is. Ha rendszeresen mozgunk, kiegyensúlyozottan étkezünk és eleget pihenünk, az a bőrünkön is látszani fog, ahogy az ellenkezője is.

Ebben a korban gyakoribb az anyajegyek, különböző bőrelváltozások megjelenése, melyeket nem árt rendszeresen megvizsgáltatnunk, különösen, ha színüket vagy formájukat, méretüket változtatják. Ha már van egy bevált anti-age bőrápolási rituálénk, ne feledjük, hogy a nyak és a dekoltázs területe ugyanúgy igényli a gondoskodást, a megfelelő hidratálást és védelmet, így arcápolóink használatát ezekre a területekre is érdemes kiterjesztenünk.

Ötven után a bőr még szárazabbá válik, így a hidratálás mellett intenzív táplálásra is szüksége van. Mindennapi ápolási rutinunkba építsünk be bőrtápláló növényi olajokat, ceramidokat tartalmazó krémeket, és fordítsunk még nagyobb figyelmet a testápolásra, hiszen bőrünk szárazságát tovább tetézi a víz keménysége, szárító hatása.

A menopauza időszakában, illetve utána, az ösztrogén- és progeszterontermelés csökkenésével a kollagéntermelés is drasztikusan csökken (egyes tanulmányok szerint a menopauza első öt évében harminc százalékkal), hatására pedig a bőr rugalmassága, feszessége is alábbhagy. A kollagéntermelést és a sejtmegújulási folyamatot retnoidtartalmú krémekkel gyorsíthatjuk fel, és ha még magas koncentrációjú vitaminokat, tápanyagokat tartalmazó szérumokat is bevetünk, akkor jelentősen javíthatunk a megereszkedett kontúrokon és az elmélyült ráncokon.

50+ ▸ Hogyan sminkeljünk?

A szemöldök alatti terület ebben a korban gyakran megereszkedik, ezáltal a mozgó szemhéj szinte láthatatlanná válik, utóbbit világos szemhéjpúderrel – halvány bézzsel például – kiemelhetjük, különösen, ha a szemfestéknek finom csillámai is vannak. Mindenképpen jó kerülni a sötét színeket és erőteljes kontúrokat, ezért a fekete ceruza, spirál helyett jótékonyabb lesz egy sötétbarna. A pirosító fiatalos ragyogást ad, de csak ha élénk árnyalatú. A barnák, beleértve a bronzosító púdereket is, szomorúbbnak, fakóbbnak mutatják az arcot ötven felett. A szájfények könnyen kifutnak az ajakkörnyéki ráncokba, viszont a rúzsok tartósabbak. Érdemes kerülni a matt hatást és inkább a krémes fényeknél maradni, mert ezektől ragyogóbb lesz az összhatás.

60+ ▸ Bőrápolás

A hatvanas éveiben járó bőr vékonyabb, törékenyebb, vesztett a tömörségéből. Kevésbé képes magához vonzani és benntartani a nedvességet, ezért erősen dehidratált. Szárazság jellemzi, ami miatt a felszíne érdessé válhat. Elveszítette rugalmasságát, ami az elasztinrostok meggyengülésének az eredménye. Mivel ekkorra a kollagénrostok is jelentősen csökkennek, a bőr fokozatosan veszít feszességéből, elkezd megereszkedni. A ráncok mélyebbek, látványosabbak, több és kifejezettebb pigmentfolt lehet rajta. Bár az idő múlása jelentősen befolyásolja a bőr állapotát, a külső hatások, mint a levegőszennyezettség, a stressz, a kék fény okozta elektromágneses sugárzás vagy az UV-sugárzás felgyorsíthatják, felerősíthetik a bőr öregedési folyamatait.

Mivel a bőr megújulási folyamatai is lelassultak, olyan kozmetikumokat szerencsés használni, amik stimuláló hatásúak – radírokat, peelingeket, készítményeket, amelyek retinoidokat, niacinamidot, C-vitamint, enyhe gyümölcssavakat tartalmaznak. Arctisztításhoz gyengédebb tejeket, krémeket használjunk, heti egyszer radírozzunk és heti több alkalommal tápláló, hidratáló, feltöltő pakolásokat alkalmazzunk. A nappali és éjszakai ápolónk legyen gazdagabb, testesebb textúrájú, és feltétlenül egészítsük ki ezeket tartalmasabb, magas koncentrációjú szérumokkal.

A bőr egészséges működését támogató étrend-kiegészítőket ebben a korban feltétlenül érdemes beépíteni a mindennapokba, melyek a kívülről alkalmazott kozmetikumok hatásait belülről is támogatják.

60+ ▸ Hogyan sminkeljünk?

Mivel ráncaink mélyebbek, a bőr szárazabb, a sűrűbb állagú alapozók hangsúlyozni fogják ezen tüneteinket. A púdereket is jobb kerülni, mert azok a felszínen látható szárazságot, érdességet fogják láthatóbbá tenni. A bőrszín egyenetlenségeit áttetsző fedésű színezett hidratálókkal, BB krémekkel tudjuk minimalizálni, illetve a nagyobb pigmentfoltokat korrektorral halványítani.

A gyöngyházfényű szemfestékektől a szemhéj megereszkedése látványosabb lesz, így ezeket is jobb kerülni, és helyettük selyemfényű vagy matt színeket választani – belőlük is inkább a világosabb árnyalatokat, amik frissebbnek mutatják a tekintetet.

A bőr szárazsága miatt pirosítóból jótékonyabb lesz a krémes textúrájú, amit leheletvékonyan az ujjainkkal tudunk felütögetni az orcákra. Ha hűvösebb, rózsás árnyalatot választunk, az arc üdébb, frissebb lesz. Ugyanez igaz a rúzs színére is. 

facebook-share Megosztás

Jelentkezz be Alma+ fiókodba,
vagy regisztrálj és hozd létre most!
Törzsvásárlói kártyaszámodat a plasztik kártyád
hátoldalán találod.
Tipp: 250100-al kezdődik a kártyaszám
Card number illustration