Alma gógyszertárak

Gyógyszertárkereső
Lorem ipsum dolor sit amet. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Asperiores harum iure, iusto quam rem vel?

A táplálkozással kapcsolatban sok megfellebbezhetetlennek tartott "alapigazságot" ismerünk. Ám közülük jó néhányról kiderült az utóbbi években, hogy egyszerűen nem állják meg a helyüket. 

A szénhidrát ártalmas, a zsiradék hizlal, a kardioedzés éhgyomorra a legjobb. Számtalan olyan leegyszerűsített állítás kering a táplálkozással kapcsolatban, amelyeket ideje volna már elfelejtenünk, vagy legalábbis árnyaltabban megfogalmaznunk. Nézzünk néhány ilyen mítosz mögé!

"A fogyás kulcsa a negatív kalóriájú élelmiszerek fogyasztása"

A negatív kalóriájú ételek emésztése elvileg több energiájába kerül a szervezetnek, mint amennyit ezekkel az ételekkel beviszünk. A zellert, a paradicsomot, a salátát például ilyen ételként szokás emlegetni. Arra azonban nincs bizonyíték, hogy valóban több energiát fogyasztana a szervezet az emésztésükkel, tehát negatív kalóriájú élelmiszerek nem léteznek, a felsorolt zöldségek sem azok. Ez persze nem jelenti azt, hogy ne lenne szabad őket fogyasztani: a negatív kalóriájú élelmiszerekként emlegetett zöldségek valóban alacsony energiatartalmúak, sok bennük a víz és a rost, ráadásul a vitaminok és ásványi anyagok tárházai. Zöldséget enni a fogyókúra során mindig jó ötlet, de inkább az általános jó tulajdonságaik miatt.

"A zsiradék egészségtelen"

Az egészséges zsiradékokra, mint például az omega-3 és az omega-6 zsírsavak, vagy a telítetlen zsírsavak, a szervezetünknek szüksége van az egészséges működéshez. A telített, leggyakrabban állati eredetű zsiradékok fogyasztását viszont érdemes kissé korlátozni, nem is beszélve a bő zsiradékban sütés közben gyakran keletkező transzzsírokéról, amelyek valóban egészségtelenek.

"A szénhidrátról teljesen le kell mondani, ha egészségesen akarunk táplálkozni"

A szénhidrátokra szüksége van a szervezetünknek, hiszen energiát adnak. Csak az nem mindegy, milyen szénhidrátot fogyasztunk. A cukor, a fehér lisztből készült pékárul, sütemények, kekszek valóban nem adnak a szervezetnek túl sok hasznos tápanyagot. Ráadásul gyorsan felviszik, majd ugyanilyen gyorsan vissza is ejtik a vércukorszintet, ezért a fogyasztásuk után pillanatok alatt újra megéhezünk. A zöldségek, teljes kiőrlésű gabonák összetett szénhidrátjai viszont kisebb vércukorszint-ingadozást váltanak ki, eltelítenek, ráadásul sok rostot is bevihetünk velük. 

"Aki fogyni akar, a legjobb, ha éhgyomorra edz"

Aki erőteljes edzést végez, annak mindenképp ennie kell sportolás előtt 1-2 órával. Sem teli gyomorral, sem pedig éhgyomorra nem jó edzeni. Kiéhezve sokkal kevésbé bírjuk az edzést, ami így kevésbé lesz hatékony, másrészt pedig kellemetlen is - sőt, akár a rosszullétet is kockáztathatjuk.

facebook-share Megosztás

Jelentkezz be Alma+ fiókodba,
vagy regisztrálj és hozd létre most!
Törzsvásárlói kártyaszámodat a plasztik kártyád
hátoldalán találod.
Tipp: 250100-al kezdődik a kártyaszám
Card number illustration