Alma gógyszertárak

Gyógyszertárkereső
Lorem ipsum dolor sit amet. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Asperiores harum iure, iusto quam rem vel?

A magas vérnyomás ugyan sokáig tünetmentes maradhat, mégis veszélyes, hiszen súlyos betegségek előszobája lehet. Épp ezért a kezelését nem érdemes elhanyagolni – de vajon mennyi idő alatt lesz eredményes a kezelés?

Magyarországon szinte népbetegségnek számít a magas vérnyomás: a felnőttek 16-20 százaléka, míg a hatvan éve felülieknek több mint fele érintett benne. A betegség veszélye, hogy sokáig tünetmentes marad, és van, hogy csak a stroke, a szívinfarktus vagy a vese-elégtelenség hívja fel rá a figyelmet. Épp ezért a vérnyomást célszerű rendszeresen ellenőriztetni, és a magas értékeket az orvos előírása szerint a megfelelő életmóddal, illetve gyógyszerrel korrigálni.

Mikor hatnak a gyógyszerek?

Gyakori kérdés, hogy ha az orvos magas vérnyomást diagnosztizál, mennyi idő alatt várhatjuk a kezelés hatását. A pontos időtartam több tényezőtől, például a vérnyomásértékek magasságától, a kezelés módjától, és a beteg általános állapotától is függ. 

A vérnyomás csökkentésére leggyakrabban alkalmazott gyógyszerek, például a béta-blokkolók, az ACE inhibitorok és más orvosságok akár már néhány nap alatt is mérhetően csökkenthetik a vérnyomást, és ezzel együtt a veszélyes infarktus és a stroke rizikóját. A vérnyomás csökkentése azonban hosszú távú program, így egyfelől a gyógyszerek szedését sem szabad elhanyagolni, másfelől pedig az életmódunkat is tartósan "vérnyomásbarátra" kell hangolni. Mivel a gyógyszer stabil hatása 4-6 hét alatt áll be, a gyógyszereket túl gyakran cserélni sem ajánlatos. 

Az életmódváltás is kötelező!

Az életmód terén az egyik legfontosabb teendő a sóbevitel csökkentése. De ugyanígy érdemes visszafogni a telített zsírsavak, a transzzsírok és a cukor fogyasztását, valamint az alkohol bevitelét. Az úgynevezett DASH diéta (Dietary Approaches to Stop Hypertension) a zöldségek, gyümölcsök, teljes kiőrlésű gabonafélék és a telítetlen zsírsavakban, illetve rostban gazdag élelmiszerek fogyasztására épül, és a kutatások szerint jó hatással van a vérnyomásproblémákra. A legjobb dietetikus segítségével megtervezni az étrendet, mivel így valóban egyénre szabott lehet a táplálkozásunk. Rendszeres mozgással kiegészítve az egészséges étrend gondoskodik az optimális testsúly beállításáról is, ez pedig szintén jól hat a vérnyomásra.

Emellett érdemes elhagyni a cigarettát, az alkoholt, valamint elsajátítani néhány hatásos stresszkezelő, stresszoldó módszert. Az általános kivizsgálás is fontos, hiszen egyes betegségek, például a krónikus vesebetegség, a cukorbetegség és az alvási apnoé, valamint a magas koleszterinszint növelheti a magas vérnyomás betegség kockázatát – amelyhez egyébként a genetikai hajlam is hozzájárulhat. Épp ezért fontos ezeknek a betegségeknek a diagnosztizálása és megfelelő kezelése is. 

facebook-share Megosztás

Jelentkezz be Alma+ fiókodba,
vagy regisztrálj és hozd létre most!
Törzsvásárlói kártyaszámodat a plasztik kártyád
hátoldalán találod.
Tipp: 250100-al kezdődik a kártyaszám
Card number illustration