Alma gógyszertárak

Gyógyszertárkereső
Lorem ipsum dolor sit amet. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Asperiores harum iure, iusto quam rem vel?

Szeretjük magunkat szobanövényekkel közbevenni, de kiválasztásukra, elhelyezésükre nem mindig fordítunk kellő figyelmet. Pedig a kisgyerekes családoknak érdemes figyelniük arra, hogy a zöldek akkor se okozzanak bajt, ha a kicsik esetleg megrágcsálják őket, vagy bőrük érintkezik nedveikkel. Mely szobanövényekkel érdemes óvatosan bánni?

A hagymás növények csodaszépek, a lakásoknak üde színfoltjai lehetnek, ám sokuk kifejezetten mérgező. Az amarillisznek például minden része veszélyes, ha elfogyasztjuk, hányást és hasmenést okozhat. Persze nem jellemző, hogy valaki ezzel a növénnyel akarna jóllakni, így komolyabb gond általában nem történik, de ha mégis nagyobb mennyiségben kerül a bélrendszerbe, akkor gyomor- és bélgyulladás is kialakulhat miatt. Nem ártalmatlan a jácint sem, amelynek szintén mérgező minden része. Ezek irritálhatják a nyálkahártyát, gyomor- és bélpanaszokat okozhatnak, jelentkezhet miattuk émelygés is.

Veszélyes virágok

Óvatosan kell bánni a ciklámennel is, amelynek virága és szára egyaránt mérgező, a szervezetbe jutva hasi- és gyomorpanaszokat okozhat. Gumójával különösen vigyázni kell, mert az már komolyabb rosszullétet, görcsöket, légzési problémákat is okozhat. Annak esélye persze minimális, hogy a gyerekek a cserépből kiszedett növény gumóját rágcsálni kezdjék, de arra azért ügyelni kell, hogy ha ültetési célból szerzünk be ilyet, akkor azt jól elzárva tároljuk. Kedves növény a kankalin is, de gyerekszobába az sem való, mert ha a kicsik esetleg megkóstolják, akkor hasmenésük lehet tőle. A növény tejnedve emellett okozhat bőrpírt és viszketést, érzékenyebb bőrnél akár hólyagos kiütést is.

Óvatosan a mikulásvirággal!

Téli kedvenc a mikulásvirág, amely szintén rejthet veszélyeket: ha tejnedve bőrrel érintkezik, akkor irritációt okozhat, ha pedig megesszük, akkor erős hányást és hasmenést válthat ki. Irritálja már magát a nyálkahártyát is, így nagyobb mennyiségben véletlenül nem igazán lehet elfogyasztani, de ha mégis, akkor akár komoly rohamokat, fulladást is előidézhet. Ha vannak otthon gyerekek, ezt a növényt mindenképpen érdemes magasra helyezni, a lehullott leveleket, letört hajtásokat pedig hamar fölszedni.

Figyelni a zöldekre is

Mérgezőek lehetnek az olyan hagyományos szobanövények is, mint például a buzogányvirágként emlegetett Dieffenbachia. Ez elfogyasztva égő, maró érzést okoz a szájban és a torokban, majd a nyálkahártya megduzzadása miatta nyelési problémát is jelentkezhetnek, nehezítté válhat a beszéd. Óvatosan kell bánni a rákvirággal (Aglaonema) is, amely elfogyasztva hányáshoz és hasmenéshez vezethet. Nedvei a bőrre nézve sem ártalmatlanok, azzal érintkezve bőrirritáció jelentkezhet. Szerencsésebb száműzni a gyerekszobából az anyósnyelvet (Sansevieria) és a fikuszféléket is, ezekben is vannak mérgező anyagok.

 

facebook-share Megosztás

Jelentkezz be Alma+ fiókodba,
vagy regisztrálj és hozd létre most!
Törzsvásárlói kártyaszámodat a plasztik kártyád
hátoldalán találod.
Tipp: 250100-al kezdődik a kártyaszám
Card number illustration