Ez az 5 legkoszosabb hely a konyhában - takarítsuk gyakrabban!
Csiki Judit 3 perc olvasás - 2020. október 14.
Mindenki tudja, hogy a koszos konyhapult, vagy a ritkán cserélt mosogatószivacs könnyen fertőzések forrásává válhat. Ám jó néhány olyan hely van még ebben a helyiségben, amelyekről nem is feltételeznénk, hogy mennyi koszt képesek összeszedni. Épp ezért talán nem is takarítjuk őket annyiszor, mint kellene.
Rendszeresen mossa a konyharuhákat, gyakran cseréli a mosogatószivacsot, gondosan fertőtleníti a vágódeszkákat, és tisztítja a mosogatót. Vajon elég ennyi, hogy tökéletesen tiszta legyen a konyha? Sajnos egyáltalán nem! Van néhány hely, ami mágnesként vonzza a piszkot, mégis ritkán gondolunk a fertőtlenítésére. Máris megmutatjuk a legpiszkosabb ötöt.
Tudjuk, hogy ebbe a résbe ritkán nézünk be, de amikor megtesszük, nem csoda, ha megdöbbenünk. Mintha az összes leeső morzsa és maszat itt gyűlne sűrű, áthatolhatatlan mocsokká. Vagyis érdemes ezt a helyet nem csak hébe-hóba, hanem rendszeresen kitisztítani. A legjobb, ha egy vizes, mosogatószeres, vagy ecetes rongyot rátekerünk egy hosszabb késre, és ezzel szedjük ki a koszt erről a szűk helyről.
Mivel csak a tiszta evőeszközöket rakjuk bele, hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy nem lehet piszkos. Pedig nagyon is! Legalább havonta egyszer érdemes kipakolni a konyhaszekrény fiókjából, és alaposan megtisztítani.
A legveszélyeztetettebb a kilincse, hiszen ezt napjában számtalanszor megfogja az egész család, hol tiszta, hol kevésbé tiszta kézzel. Ezt naponta érdemes áttörölni. A zöldséges rekeszt is legalább hetente kell tisztítani, hiszen mosatlan zöldségek, gyümölcsök kerülnek bele. A polcokat és a mélyhűtőt legalább havonta érdemes alaposan lemosni, ha pedig valami kicsöpög a hűtő belsejében, azt azonnal fel kell törölni - ha a nyers hús volt a tettes, akkor a fertőtlenítő törlőkendőt is be kell vetni.
Főzés közben ételes, akár nyers húsos kézzel is megfogjuk, majd vacsora közben ismét mindenkinek a kezébe kerül. Vagyis ételkészítés után érdemes mindig áttörölnünk, és hetente - vagy legalább akkor, amikor a kifogyott sót, borsot pótoljuk - alaposan elmosni.
A kulacsokat és az uzsonnás dobozokat minden este el kell mosogatni, ugyanúgy, ahogy az evőeszközökkel és a tányérokkal tennénk. A vászon bevásárlószatyrokat pedig minden használat után dobjuk be a mosógépbe egy 60 fokos mosásra. A legjobb, ha a zöldséget vagy a kenyeret mindig ugyanabba a zsákba pakoljuk, amikor vásárolni megyünk.
Belépést követőn 6 hónapig nem kell újra bejelentkezned. Bármikor törölheted a fiókod.