Alma gógyszertárak

Gyógyszertárkereső
Lorem ipsum dolor sit amet. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Asperiores harum iure, iusto quam rem vel?

Az élelmiszerek csomagolásán a gyártóknak és a forgalmazóknak kötelező feltüntetniük a lejárati időt. Jó, ha komolyan vesszük ezeket, a romlott ételektől súlyosan megbetegedhetünk!

Jobb ha megnezzuk mit veszunk a szankba

Végzetes hiba lehet, ha romlott ételt eszünk

A lejárt szavatosságú élelmiszerekben könnyen elszaporodhatnak a baktériumok és a penészgombák. Ha nem veszünk tudomást a csomagoláson jelzett figyelmeztetésről, és elfogyasztjuk a romlott ételt, nagy veszélynek tesszük ki magunkat. Enyhébb esetben rossz közérzet, fejfájás, hányás, hasmenés jelentkezhet, súlyosabb esetben azonban a káros mikroorganizmusok akár végzetes mérgezést és halált is okozhatnak. Csak a lejárati idő feltüntetésére azonban nem szabad hagyatkozni, hiszen a nem megfelelő tárolás azt is okozhatja, hogy a megadott időpont előtt megromlik az élelmiszer. Ilyenkor szabad szemmel is látható, hogy valami nem stimmel az étellel: puffadt, elszíneződött, nyálkás, büdös, penészes. Grammonként több tízmillió káros mikroorganizmus lehet jelen az ilyen termékekben. Ebben az esetben már olyan nagymértékű a baktériumok elszaporodása, hogy azonnal rosszul leszünk, ha elfogyasztjuk az adott ételt.

Előfordulhat azonban, hogy a romlás jeleit nem látni, ez pedig nagyon veszélyes lehet, hiszen elég az is, ha néhány száz kórokozó van a termékben. Ez a dózis ugyanis már elég ahhoz, hogy megbetegedjünk. Hogy ez milyen tünetekkel és következményekkel jár, függ attól is, milyen és mekkora mennyiségű romlott ételt fogyasztottunk.

Egyesek érzékenyebbek lehetnek az ilyen jellegű megbetegedésekkel szemben, mint mások! Így például a csecsemők, a várandós nők, az idősek, a gyenge immunrendszerrel rendelkezők, és a bármilyen krónikus betegséggel küzdők nagyobb veszélynek vannak kitéve.

Ne vásároljunk sérült terméket!

A konzerveknél nagyon fontos megnézni a csomagoláson található lejárati időt, de gyakran már az is jelzi a problémát, hogy a doboz teteje fel van puffadva, azaz romlásnak indult a benne lévő termék. Az elszaporodó mikroorganizmusok ilyenkor gázt termelnek, amelynek távozását a konzerv kinyitásakor hallani is lehet. Ha a konzerv tartalmának záptojás szaga van, biztosak lehetünk benne, hogy már dolgoznak benne a baktériumok. A konzervek hőkezelve vannak, így normál esetben nem romlanak meg a lejárati idő előtt. Ha azonban nem jól záródik a doboz, vagy megsérült, könnyedén romlásnak indulhat a tartalma. Ezért javasolt elkerülni a sérült csomagolású termékek vásárlását.

Minden háziasszonynak tudnia kell!

Sokan úgy gondolják, hogy az állati eredetű élelmiszerek a legveszélyesebbek és a leggyorsabban romlandóak, például a felvágottak, a nyers hús, a tojás, a tejtermékek vagy a hal. Valóban igaz, hogy ezek a legkényesebb, leggyorsabban romlásnak induló alapanyagok. Ezért fontos, hogy a húst, a halat lehetőleg mindig frissen vásároljuk, és a feldolgozásig hűtőben vagy fagyasztóban tároljuk. Nagyon kevés idő elég ugyanis ahhoz, hogy szobahőmérsékleten ezek megromoljanak.

Különösen érdemes odafigyelni arra, hogyan dolgozzuk fel a fagyasztott húst. Amikor ugyanis egy mélyhűtött élelmiszert kiveszünk a fagyasztóból, és arra várunk, hogy felolvadjon, ahogy olvad a hús, úgy szaporodnak a baktériumok is a szobahőmérsékleten. Javasolt ezért más technikát alkalmazni: már a főzés előtti napon vegyük ki a fagyasztóból a húst, és tegyük át a hűtőszekrénybe. Hidegben, 5 fok körüli hőmérsékleten ugyanis csak nagyon lassan szaporodnak a baktériumok, így probléma nélkül ehetjük meg az ételt sütés-főzés után.

Egyéb élelmiszerek is komoly egészségügyi gondokat okozhatnak, többek között a nem megfelelően megtisztított, nyersen fogyasztott zöldségek és gyümölcsök. A trágyázott földből ugyanis kórokozó mikrobák kerülhetnek a zöldség vagy a gyümölcs felületére, amelyeket ha nem mosunk le a fogyasztás előtt, megbetegedést okozhatnak.

Mulatság helyett halálos betegség?

A téli időszakban, a házi disznótorok idején különösen nagy a veszélye a kolbászmérgezésnek, vagyis botulizmusnak. Ennek hátterében a talajból származó baktériumok terjedése és a nem megfelelően tisztított hús áll. A baktériumok ugyanis olyan toxint termelnek, amelyek az idegrendszerre vannak hatással, így nem lehetséges csak hányással vagy hasmenéssel megúszni a dolgot, hanem sokkal súlyosabb következménye lehet, például idegrendszeri bénulás.  A baktériumok szaporodását úgy lehet a leghatékonyabban meggátolni, ha hűtjük az élelmiszereket, hiszen a hidegben nem tudnak megfelelően szaporodni, valamint ha betartjuk az előírt higiéniai és hőkezelési feltételeket.

facebook-share Megosztás

Jelentkezz be Alma+ fiókodba,
vagy regisztrálj és hozd létre most!
Törzsvásárlói kártyaszámodat a plasztik kártyád
hátoldalán találod.
Tipp: 250100-al kezdődik a kártyaszám
Card number illustration