Alma gógyszertárak

Gyógyszertárkereső
Lorem ipsum dolor sit amet. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Asperiores harum iure, iusto quam rem vel?

Egyre több az olyan egészségtudatos férfi, aki foglalkozik az étkezésével is. Vegyük sorra, milyen vitaminokra, ásványi anyagokra kell fokozottan figyelni életük egyes szakaszaiban!

Az egészségtudatos életmód fontos része a megfelelő vitamin- és ásványianyagbevitel is, ám ezen a téren még bőven van mit javítanunk, hiszen a magyar konyha és a hazai táplálkozás nem tartozik a legegészségesebbek közé. A felnőtteket vizsgáló kutatások szerint számos mikrotápanyagból kerül a szükségesnél kevesebb a tányérokra, ez pedig a férfiak egészségét is komolyan érintheti.

Ha romlik a szem, ha szárad a bőr

Az A-vitamin például fontos szerepet játszik a hámsejtek osztódásában, sőt közismert antioxidáns hatásáról is, azaz közömbösíteni tudja az anyagcsere-folyamatok során keletkező szabad gyököket. Segíti a látást, hiányában épp ezért először a szürkületi látás romlása észlelhető. A száraz bőr is jelezheti, ha többre lenne szüksége a szervezetüknek belőle. 18 éves kor felett napi 0,8, később pedig 1 mg lenne az ajánlott, ám a férfiak átlaga mégis mindössze ennek alig több mint a fele, 0,5 mg!

Jó tudni: Kiváló A-vitamin-forrásnak számítanak a belsőségek, a tengeri halak, a sötétzöld színű zöldségek és gyümölcsök.

Ha több a fertőzés, ha törik a csont

A D-vitamin-bevitel a legtöbb férfi esetében csak az ajánlott, napi 5 mikrogrammos érték felét éri el. Az európai ajánlások szerint gyermekkorban ennek akár háromszorosára is szükségük lehet, de fiatal felnőttként, illetve időskorban is fontos ez a vitamin. Nagy szerepe van az erős, egészséges csontozat kialakulásában – a legnagyobb csonttömeget éppen fiatal felnőttként érik el a férfiak –, időskorban pedig a csontritkulás lassításában. Bár az oszteoporózis mintegy tízszer annyi nőt érint, mint férfit, fontos lenne, hogy minden életkorban ők is ügyeljenek a megfelelő D-vitamin-bevitelre.
Hogy miről ismerhető fel a hiánya? Mivel az immunrendszer normál működéséhez is hozzájárul, elsőként talán a fertőzésekre való nagyobb fogékonyságot érdemes megemlíteni. Az izomzat is veszthet tónusából, súlyosabb hiány esetén pedig a csonttörések következnek be sokkal könnyebben.

Jó tudni: Sok D-vitamin található a tojásban, a májban és az olajos halakban.

Ha csökken az erő, ha romlik a memória

A folsav is azon tápanyagok közé tartozik, amelyet sokkal gyakrabban hallunk a nőkkel kapcsolatban említeni, mint férfiaknál. Pedig nekik is szükségük van rá, hiszen részt vesz a vérképzésben, valamint az aminosavak és a nukleinsavak anyagcseréjében. Hiányára a férfiak esetén a fizikai erőnlét csökkenése mutathat rá, de okozhat feledékenységet, hangulatingadozásokat is, súlyosabb esetben vérszegénységet. Számos olyan betegség kockázatát növeli, amelyek gyakoriak a férfiak körében, például a szívroham, az agyvérzés vagy éppen a gyomorrák. Ám miközben 200 mikrogramm lenne a napi ajánlás, a magyar férfiak átlagosan tíz százalékkal kevesebbet fogyasztanak belőle, és ez a korral még csökken is!

Jó tudni: Fontos folsavforrás az élesztő, a máj, minden zöld leveles zöldség és az összes gyümölcs.

Ha rossz a kedv, ha hullik a haj

Szintén okozhat állandósuló rosszkedvet, hangulatingadozást, de még hajhullást is férfiaknál a B7-vitamin, vagyis a biotin hiánya. Ebből a vízoldható vitaminból naponta 50 mikrogrammra lenne szüksége egy felnőtt férfinak, ám a hazai kutatások azt mutatják, az átlagos bevitel mindössze 33 mikrogramm, és a korral együtt ez is csökken. Pedig erre a vitaminra azért is szüksége lenne a férfiaknak, hogy a szénhidrát- és a zsíranyagcseréjük rendben legyen, kevésbé lépjenek fel izomfájdalmak. Sőt, az őszülést is lassítja, valamint javítja a körmök állapotát.

Pantoténsavból, vagyis B5-vitaminból napi 5 mg-ra lenne szüksége egy egészséges felnőtt férfinak, ez az érték nem is változik életük során. Ám a számok mást mutatnak: a magyar férfiak a szükségesnél 20 százalékkal kevesebbet fogyasztanak belőle, sőt idősebb korban még kevesebbet. Pedig a B5-vitamin sokoldalú, hiszen fontos szerepe van a koleszterin és a hemoglobin képződésében is. Hiányát – bár ritkán fordul elő – izomfájdalmak, fáradtság, gyomorfájás, depresszió, valamint az ujjak zsibbadása jelezheti.

Jó tudni: Biotinból sokat találunk a belsőségekben, a tojássárgájában, az olajos magvakban, pantoténsavból pedig nemcsak a sertés-, de a marhahúsban, a tojásban, a tejben, a narancsban, a paradicsomban és nem utolsósorban a teljes kiőrlésű gabonafélékben.

facebook-share Megosztás

Jelentkezz be Alma+ fiókodba,
vagy regisztrálj és hozd létre most!
Törzsvásárlói kártyaszámodat a plasztik kártyád
hátoldalán találod.
Tipp: 250100-al kezdődik a kártyaszám
Card number illustration