Alma gógyszertárak

Gyógyszertárkereső

Szakemberek szerint nem érdemes tinédzser korban alkohol ivásra adni a fejünket, ha el akarjuk kerülni a prosztatarákot. Azoknál a...

Prosztatarakhoz vezet a fiatalkori alkoholfogyasztas 16 9Szakemberek szerint nem érdemes tinédzser korban alkohol ivásra adni a fejünket, ha el akarjuk kerülni a prosztatarákot.

Azoknál a férfiaknál, akik serdülőkorukban hetente legalább hét adag alkoholos italt fogyasztottak, háromszor nagyobb az esélye a prosztatarák kialakulásának. Az alkohol romboló hatását számos kutatás igazolta már, többek között károsítja a májat és az idegrendszert, emeli a vérnyomást, gyomorproblémákat és számos súlyos, egyéb betegséget eredményezhet. Még károsabb lehet azonban, ha fiatalon fogyasztjuk. Dr. Allott a munkatársaival 650 olyan férfi egészségügyi kartonját vizsgálta meg, akiknél 2007 és 2018 januárja között prosztata mintavételt hajtottak végre. A vizsgált férfiak 49-89 év közöttiek voltak, és egy kérdőívet is ki kellett tölteniük, amelyben a múltbéli és aktuális alkoholfogyasztási szokásaikra voltak kíváncsiak. Kiderült, hogy azoknál, akik serdülőkorban, 15 és 19 éves kor között hetente legalább hét adag alkoholt fogyasztottak, átlagosan 3,2-szer nagyobb eséllyel alakult ki prosztatarák azokhoz képest, akik nem ittak ebben az életkorban alkoholt. Az italozás azonban nemcsak ebben az életkorban veszélyes: a 20-29, 30-39 és 40-49 évesen rendszeresen italozók esetében is hasonlóan megnő a daganat kialakulásának az esélye.

Az alkohol rendszeres, nagy mennyiségű fogyasztása rendkívül károsan hat a szervezetre. Szív- és érrendszeri betegségeket, vérszegénységet, cukorbajt, csontritkulást, elhízást, májgyulladást, impotenciát és daganatos betegségeket okozhat, de előfordulhat általa depresszió és egyéb pszichiátriai kórkép is.

Szakemberek szerint az alkohol amellett, hogy közvetlenül károsítja a szervezetet, gyengíti a természetesen termelt antibiotikumok hatását, és ezzel a májat kiteszi a bakteriális és másfajta betegségek támadásának.Különösen a mérgek kiszűrésére specializálódott szervünk, a máj sínyli meg az alkohol káros hatását. A sejtek közvetlen rombolásán kívül a bélflóra is pusztul, ami betegségekhez vezet. Már régóta tudják az orvosok, hogy a rendszeres és nagydózisú alkoholfogyasztás következtében bél dysbiosis alakul ki, azaz a baktériumok elszaporodnak a bélben és májbetegséget okoznak.

Amerikai szakemberek szerint már naponta egy alkoholos ital is növelheti a pitvarfibrilláció rizikóját, amely kockázati tényezője a stroke-nak, a szívelégtelenségnek, illetve egyéb szív- és érrendszeri betegségeknek.

Francia szakemberek szerint a túlzott alkoholfogyasztás a legfontosabb megelőzhető kockázati tényező a demencia kialakulásában. A tudósok több mint egymillió demenciával diagnosztizált franciaországi felnőtt kórházi adatainak elemzésével végezték a kutatást. A résztvevők között nagyjából 57 ezer embernél korai, azaz 65 éves kor előtt kialakult demenciát diagnosztizáltak 2008 és 2013 között, többségük, 57 százalék krónikus alkoholista volt, agykárosodásuk az alkohol számlájára volt írható. Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete krónikus alkoholizmusként a felnőtt férfiaknál átlagosan napi 60 gramm, a nőknél 40 gramm tiszta alkohol fogyasztását határozza meg, ez utóbbi nagyjából négy deciliter bornak felel meg. A demencia minden típusának háromszorosára nőtt a kockázata a túlzott alkoholfogyasztással a statisztikai elemzést végző szervezet szerint. Az eredmények azt mutatják, hogy a túlzott alkoholfogyasztás a demencia, a korai elbutulás legsúlyosabb kockázati tényezője. Az alkohol okozta agykárosodás és a demencia, valamint az ezzel együtt járó idő előtti halálozás azonban Jürgen Rehm a függőségek és a mentális betegségek kutatóközpontjának igazgatója szerint.           Az alkoholproblémák átlagosan több mint 20 évvel rövidítik meg az életet, a demencia a vezető halálok ezeknél az embereknél.

David Spiegelhalter, a Cambridge-i Egyetem professzora szerint nincs biztonsággal fogyasztható alkoholmennyiség. Ezért a kutatók szerint a legjobb, ha nem iszunk alkoholt, de aki iszik, az se fogyasszon többet heti 14 egységnyi alkoholnál.

Írta: Kármán Nikola

facebook-share Megosztás