Alma gógyszertárak

Gyógyszertárkereső

Minden ember szervezete igényli a megfelelő vitaminellátást, de a gyermekek számára különösen fontos ez, főként ősszel, mikor újra közösségbe kerülnek. Ilyenkor kórokozók és betegségek egész hada leselkedik rájuk. Nézzük, melyek azok a vitaminok, amelyek elengedhetetlenek a számukra!

A legfontosabb: a C-vitamin

A C-vitamin fokozza szervezetünkben leginkább az immunrendszer működését. Ezért az egyik legfontosabb vitamin a hideg évszakokban. Ekkor ugyanis elengedhetetlenül szükséges, hogy immunrendszerünket erősítsük, és kivédjük a ránk leselkedő vírusokat. A C-vitamin növeli a fehérvérsejtek számát és serkenti a működésüket, ezek a sejtek szállnak szembe a testünket megtámadó kórokozókkal.  A bőr kollagénjének képződéséhez is nélkülözhetetlen anyag, hiányában a bőrünk töredezett és száraz lesz. Gyorsítja a fogíny, a vérerek, a csontok és a fogak fejlődését, megújulását és gyógyulását, segít az égési sérülések, sebek, fogínyvérzés gyógyításában, és gyorsítja a műtét utáni sebgyógyulást és a hegképződést. Támogatja a szervezetben a vas felszívódását és hasznosulását. Csökkenti a vér koleszterin szintjét is, így jelentősen csökkenti a szívinfarktus és a szívkoszorúér-betegségek kockázatát. A C-vitamin antioxidáns hatásánál fogva védi a szervezetet a rákkeltő anyagoktól is. A napi minimális C-vitamin szükséglet 60 mg, de ez csak ahhoz elég, hogy ne alakuljon ki hiányállapot. Ahhoz, hogy a vitamin ki tudja fejteni jótékony hatását, ennél sokkal többre, akár 500 mg-ra is szükség lehet naponta, betegség esetén pedig felnőttek esetében 1000 mg fölé is emelhető az adag. Gyerekek esetében természetesen jóval kevesebbre van szükség, a szakmai javaslatok szerint a 8 éven aluliak ne kapjanak 650 mg-nál többet. A C-vitamin vízben oldódik, így kiürül a szervezetből, de a túl nagy mennyiség hasi panaszokat okozhat, és a vitamin felszívódását is rontja!

Egész szervezetünket erősíti a D-vitamin

A D-vitamin egy részét, szervezetünk az elfogyasztott ételekből nyeri, másik részét pedig saját maga állítja elő napfény hatására. A D-vitamin szükségletet fedezi, ha elegendő időt töltünk a napfényen, de ez ősszel és télen nem mindig megoldható, pedig pont ebben az időszakban lehet fokozottan szükségünk a D-vitaminra! A D-vitamin hatására immunrendszerünk erősebb lesz, hatékonyabban képes fellépni a kórokozók ellen. A D-vitamin másik fontos szerepe a vér kalciumszintjének optimalizálásban, csontrendszerünk integritásának megőrzésében van. Hiánya esetén a vér kalciumszintje csökkenni kezd, a csontok "elpuhulnak", eldeformálódhatnak, törékenységük fokozódhat. D-vitamin hiány esetén csontfájdalom és izomgyengeség is jelentkezik. A D-vitamin hiánya növeli a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát. D-vitaminból 400 NE a javasolt napi adag a gyermekeknek, melyet akár étrend-kiegészítőkkel is biztosíthatunk a számukra. Ne feledjük azonban, hogy a szabadban történő játék, futkározás, sportolás is kiemelten fontos, többek között a D-vitamin "pótlása" miatt is.

Komoly betegségeket segít kivédeni az E-vitamin

Az E-vitamin számos betegség megelőzésében és leküzdésében segíti a szervezetünket. Az E-vitamin az immunrendszer normális működéséhez is nélkülözhetetlen. Az összes antioxidáns közül az E-vitamin nyújtja a legnagyobb védelmet a szív- és érrendszeri betegségekkel szemben. E vitamin elősegíti az LDL-koleszterin lebontását, megelőzi a vérrögök kialakulását, és akadályozza a különböző szívbetegségek kialakulásában szerepet játszó gyulladásos folyamatokat. Az E- és a C-vitamin együttesen alkalmazva gátolja az érelmeszesedés kialakulását. Mivel megköti a rák keletkezésében és terjedési folyamatában is szerepet játszó szabadgyököket, illetve védi a sejthártyát, fontos a rák megelőzésében. Hiánya idegrendszeri zavarokat, izomgyengeséget, csökkent vörösvérsejt élettartamot, májsejt elhalást, látásgyengülést okozhat. Szerencsére, a gyermekek körében ritka az E-vitamin hiánya, de ha biztosak szeretnénk lenni abban, hogy elég vitaminhoz jutnak a kicsik, kínáljuk őket gyakrabban olajos magvakkal, vagy készítsünk nekik mandulavajas, mogyoróvajas szendvicset!

facebook-share Megosztás