Alma gógyszertárak

Gyógyszertárkereső
Lorem ipsum dolor sit amet. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Asperiores harum iure, iusto quam rem vel?

A várandósság utolsó időszaka sok szempontból nehezebb lehet a többinél, elsősorban a fizikai változások miatt. Bár a reggeli rosszullétek már régen elmúltak, újabb tünetek érkeznek helyettük. Tekintsük át, mi történik ebben a három hónapban!

A harmadik trimeszter egyértelműen a szülésre való testi-lelki felkészülésről szól. Vannak, akik nehezen élik meg ezeket a heteket – hiszen hónapok óta nem tudtak egy jót aludni, és ilyenkorra már a járás is megerőltetővé válhat – mások nagyon jól alkalmazkodnak a változásokhoz és alig várják már, hogy megérkezzen a kisbaba. 

Testi változások

A magzat ilyenkorra már szinte felkészült a méhen kívüli életre. Ennek egyik jele például, hogy ajkaival szopóreflexre emlékeztető mozdulatokat végez, így születésekor készen áll az anyatejes táplálkozásra. Az ultrahang-vizsgálatokon azt is láthatjuk, hogy időnként szopni kezdi az ujját.
Szemeit már ki tudja nyitni, mivel szemhéjai már nincsenek összenőve, és ezzel együtt látása is elkezd fejlődni. Azt is tapasztalhatjuk, hogy reagál a külső környezet ingereire, például a fényekre, hangokra, zenékre. Ez mutatja, hogy látása mellett hallása is kifejlődött már.

A szervezetünk ekkora éri el a súlyának maximumát, és a haskörfogat is jelentősen megnőtt – ezek együtt egyre inkább megnehezítik a hétköznapi tevékenységeket, mint például a járást, a hajlongást vagy éppen az alvást. A baba méretéből adódóan ehhez hozzávehetjük még a gyakori pisilési ingert, a székrekedést, valamint a hátfájdalmat is, de előfordulhat, hogy a rekeszizomra és a tüdőre gyakorolt nyomás miatt levegőt is nehezebben kapunk. 
Találkozhatunk ödémásodással, vádligörcsökkel és visszerek is kialakulhatnak. Az ödéma leginkább a lábakon, a bokán vagy a lábfejen jelentkezhet, de az arcunk is duzzadtabbnak tűnhet, főleg délután, este. Ilyenkor polcoljuk fel a lábainkat, a lehetőségekhez képest próbáljunk meg sokat mozogni és csökkentsük a sófogyasztást!

Jóslófájások

A hatodik hónap vége felé kezdenek megjelenni és egyre gyakoribbá válnak. Eleinte a menstruációs fájdalmakhoz hasonlítanak, később jelentkezhetnek erősebb, de múló görcsök, a has megkeményedése is. Általában rendszertelenül jelentkeznek. Amennyiben mégis rendszeressé válnak és felerősödnek, az már lehet a vajúdás jele, tehát ilyenkor érdemes kapcsolatba lépni az orvosunkkal.

Bár ebben a cikkben főként a harmadik trimeszterben bekövetkező testi folyamatokra, panaszokra koncentráltunk, ez nem jelenti azt, hogy a várandósság megpróbáltatást jelentene, sőt! A legtöbben a kisebb-nagyobb panaszok mellett is boldogan várják, hogy végre kézben tarthassák gyermeküket.

facebook-share Megosztás

Jelentkezz be Alma+ fiókodba,
vagy regisztrálj és hozd létre most!
Törzsvásárlói kártyaszámodat a plasztik kártyád
hátoldalán találod.
Tipp: 250100-al kezdődik a kártyaszám
Card number illustration