Alma gógyszertárak

Gyógyszertárkereső
Lorem ipsum dolor sit amet. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Asperiores harum iure, iusto quam rem vel?

Az anya szervezete nemcsak „helyet biztosít” a magzat fejlődéséhez, hanem ellátja mindazon tápanyaggal, amire szüksége van a születendő babának.

Az évszázados, talán évezredes tétel, amely szerint a terhes nőknek „két ember helyett” kell enniük, jól hangzik, de közel sem igaz: a várandósság idején nem a mennyiségre, hanem az ételek minőségére kell odafigyelnünk.

A kismamák kívánósak, ezt mindenki tudja, de bármennyire is nehéz, csínján kell bánniuk az evéssel. Ha ugyanis a terhesség alatt több mint 15 kilót hízik egy kismama, hajlamossá válhat magas vérnyomásra, görcsökre, cukorbetegségre, sőt még szülési nehézségeket is okozhat a rövid idő alatt kialakuló túlsúly. Hogy elejét tudják venni a problémának, ugyanazokat a szabályokat kell betartaniuk, mint minden egészséges étrend esetében: azokat az élelmiszereket, amelyeknek magas a tápértéke - kenyér, zsírok, zsíros tej, zsíros tejtermékek -, érdemes kerülniük, viszont növelniük kell a főzelékfélék, zöldségek, gyümölcsök, húsok, zsírszegény tej és tejtermékek fogyasztását.


Egy nőnek általában 2000-2400 kalóriára van szüksége naponta, ez a szám terhesség idején természetesen megnő. A hangsúly a fokozatosságon van. A kalória-bevitel növekedésének ideális esetben a következőképpen kell alakulnia:

- Első trimeszter: 2200-2500 kalória

- Második trimeszter: 2500-2600 kalória

- Harmadik trimeszter: 2600-2800 kalória

Tipp: eleinte nehéz, de idővel bele lehet jönni a kalóriaszámlálgatásba. Segítségképpen itt vannak a legalapvetőbb információk:

- 1 gramm fehérje 4 kalóriát tartalmaz,

- 1 gramm zsír 9 kalóriát,

- 1 gramm szénhidráttal pedig 4 kalóriát viszünk be a szervezetünkbe.

Mit ne?

A nyers vagy nem kellően főtt húsokat mindenképpen kerülni kell, mert toxoplazmózist okozhatnak. Ez egy olyan parazitafertőzés, amely a méhlepényen át fertőz, megtámadja az agyat, a szemet, az izmokat, súlyos esetben pedig halvaszületéshez vezethet.

Kerüljük a kezeletlen tejet és az abból készült termékeket, mert ezek lisztéria baktériumot tartalmazhatnak, ami a terhesség korai szakaszában vetélést is okozhat.

Tartózkodni kell a magas koffeintartalmú italok (feketetea, zöld tea, kávé, kóla) fogyasztásától, érdemes kerülni továbbá a kinintartalmú italokat (tonik, keserűcitrom), a nagyobb mennyiségű kinin ugyanis egészségügyi problémát okozhat a magzatnál.

facebook-share Megosztás

Jelentkezz be Alma+ fiókodba,
vagy regisztrálj és hozd létre most!
Törzsvásárlói kártyaszámodat a plasztik kártyád
hátoldalán találod.
Tipp: 250100-al kezdődik a kártyaszám
Card number illustration