Alma gógyszertárak

Gyógyszertárkereső
Lorem ipsum dolor sit amet. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Asperiores harum iure, iusto quam rem vel?

A terhesség átlagosan 280 napig, azaz 40 hétig tart, ezt osztják három trimeszterre. Az első három hónapban az anyai szervezetben is komoly változások mennek végbe, és magzat fejlődése is intenzíven zajlik. Mi történik az első trimeszterben?

A várandósság kezdetét az utolsó menstruáció első napjától számítják, de a baba fogantatása csak két héttel később történik. A megtermékenyített petesejt néhány órával az egyesülés után kezd el osztódni, és indul el a petevezetőn keresztül a méh felé, majd nagyjából hét nappal később beágyazódik a nyálkahártyába. Az anyában ez indít el fontos hormonális változásokat. A csíra sejtjei innentől kezdve két irányba fejlődnek: egyik részükből lesz az embrió, másik részükből a köldökzsinór, a magzatburok és a méhlepény. A beágyazódás a megtermékenyülés utáni 12. napon fejeződik be. Ekkor a magzat 0,5 milliméteres, ha kettéosztódik, ilyenkor alakulhatnak ki ikrek.

 

Nagy csönd az elején

A terhesség első pár hetében semmilyen jel nem utal a magzat fejlődésére, ekkor csupán az otthon elvégezhető tesztek képesek a vizeletből kimutatni a várandósságot. A reggeli hányinger és émelygés jellemzően a terhesség negyedik hetében indul, a kismamák ilyenkor kezdenek bizonyos ételeket kívánni, míg másokat elutasítani. Ilyenkor a szagokra is érzékenyek lehetnek, sokan ingadozó lelkiállapotra, fejfájásra, fáradtságra, aluszékonyságra panaszkodnak. A pici az ötödik héten nagyjából 2 milliméteres, kezd kifejlődni a gerince és az agya, az izmai és a csontjai, kezdetleges a szíve is. A szervezet motorja a hatodik héten kezd el verni. Az anyai szervezetben is fontos fiziológiai változások történnek, amelyek érintik a hormonháztartást, a cukoranyagcserét, a légzést, a vérkeringést és a szívritmust is. Kitágul a bőr érhálózata is, sok kismamánál pattanások, sötétebb foltok jelentkeznek a bőrön.

 

Hatalmas fejlődés

Bár még fejletlenek, a nyolcadik hétre a magzat fő belső szervei mind kialakulnak, kivehetőek a kéz- és lábujjak is. Megmutatkozik a felső ajak és az orrhegy, befejeződik a szív felépülése. Ekkor a magzat nagyjából 1,2 centiméteres, súlya másfél gramm. A kilencedik héten a kicsi már 2-2,5 centis, végtagjai, ujjai, lábujjai egyre hosszabbak. Ilyenkor már a szem és a szemhéj is látható. A köldökzsinór a tizedik hétre – ekkor a magzat körülbelül 2,8 centiméteres – fejlődik ki teljesen, a magzat azon keresztül kapja az oxigént és a táplálékot. Ekkor már felismerhetők a tejfogkezdemények is. A baba valamennyi szerve a tizenegyedik hétre fejlődik ki, ekkorra kialakul a gerincoszlop is. Ilyenkor ultrahanggal meghatározható a baba neme is. Mivel az első trimeszter végére az agy teljesen kifejlődik, már érezhet fájdalmat is a kicsi. Az anya ekkor általában még nem érzi ezt, de a magzat már ilyenkor elkezd mozogni, forgolódni.

A megtermékenyített petesejt az első trimeszter végére körülbelül 10 centis, 30 grammos magzattá fejlődik. A pocak növekedése ebben a trimeszterben indul meg: a nadrág általában a nyolcadik héttől kezd szorítani, ekkor még nem a baba miatt. A trimeszter végére a reggeli rosszullétek jellemzően kezdenek elmúlni.

 

 

facebook-share Megosztás

Jelentkezz be Alma+ fiókodba,
vagy regisztrálj és hozd létre most!
Törzsvásárlói kártyaszámodat a plasztik kártyád
hátoldalán találod.
Tipp: 250100-al kezdődik a kártyaszám
Card number illustration