Alma gógyszertárak

Gyógyszertárkereső
Lorem ipsum dolor sit amet. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Asperiores harum iure, iusto quam rem vel?

Szörfdeszkát és kajakot már mindenki látott, de a SUP néven emlegetett Stand Up Paddle viszonylag új eszköz a vizeken. Miről szól ez a meglehetősen fiatal sportág, ami világszerte egyre népszerűbb?

A stand up paddling lényegében egy evezős sportág, de annak megszokott típusaitól rengeteg dologban különbözik. Ilyen például az, hogy állva végzik, emiatt ez a mozgásforma nem csak átmozgatja és edzi a felsőtestet, hanem megdolgoztatja a lábakat, fejleszti az egyensúlyérzéket is. Az egyenes testtatásból adódóan a vízre is rá lehet látni, ha pedig a tó vagy a tenger kellően tiszta, akkor abban mélységében is lehet gyönyörködni.

 

Organikus fejlődés

A SUP története igen érdekes, még az ’50-es, ’60-as évekre nyúlik vissza. Ekkortájt a hawaii szörfoktatók úgy mentek vízre, hogy deszkáikhoz kölcsönkértek egy hosszabb evezőt. Gyakorlatukra, amire az oktatás és a fotózás miatt volt szükség, még a 2000-es évek elején figyeltek föl szörfösök, akik a mozgásformát elkezdték külön edzésformává fejleszteni. Főleg akkor alkalmazták, amikor a hullámok miatt szörfözni nem tudtak. Egy idő után a SUP önálló sportággá vált, egyre több rajongója lett.

 

Elfér egy hátizsákban

A hagyományos kajakokkal és csónakokkal szemben a SUP-nak nagy előnye, hogy könnyen szállítható, nem kell hozzá utánfutó vagy tetőcsomagtartó, semmilyen tárolóhely: a felfújható változatok akár egy hátizsákban is elférnek evezőstül, sokkal kisebbek az összehajtható gumikajakoknál. Ráadásául a deszka pumpával pár perc alatt felfújható, ha jó minőségű, akkor ugyanolyan szilárddá és stabillá válik, mint a fix változatok.

Tengertől a vadvízig

Ha SUP-ot megfelelően választjuk ki, akkor gyakorlatilag bármilyen vízen sportolhatunk vele, magunkkal vihetjük a tengerhez és a tavakhoz is. Szert tehetünk olyan típusra is, ami akár a vadvizeken is használható, vagy bevethető többnapos túrákon. Utóbbiak zárható rakodótérrel és csomaghálóval is rendelkeznek, így szinte bármi szállítható velük. Léteznek olyan SUP-ok is, amelyek akár kajakká is átalakíthatók.

facebook-share Megosztás

Jelentkezz be Alma+ fiókodba,
vagy regisztrálj és hozd létre most!
Törzsvásárlói kártyaszámodat a plasztik kártyád
hátoldalán találod.
Tipp: 250100-al kezdődik a kártyaszám
Card number illustration