Alma gógyszertárak

Gyógyszertárkereső
Lorem ipsum dolor sit amet. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Asperiores harum iure, iusto quam rem vel?

Ma már szerencsére senki nem akarja átszoktatni a balkezeseket a jobb kezük használatára, egyre több viszont a kifejezetten balkezeseknek szánt eszköz és használati tárgy. De vajon mi állhat a balkezesség hátterében, és milyen előnyökkel járhat, ha valakinek a bal keze a domináns?

A történelem során sokszor egyenesen üldözték a balkezeseket, de még néhány évtizede is megtörtént, hogy megpróbálták őket átszoktatni a jobb kezük használatára. Mára szerencsére már tudjuk, hogy ez nem csak felesleges, hanem egyenesen ártalmas, de amíg ez kiderült, addig sok gyereknél váltott ki az erőltetés dadogást, éjszakai bevizelést, viselkedési zavart, valamint tanulási nehézségeket. Ráadásul nem is volt eredményes, hiszen a balkezes gyerekek legtöbbje ugyan elsajátította a jobbkezes írást, de az evő- és munkaeszközöket továbbra is bal kézzel fogta meg. A modern pedagógia szerencsére már támogatja a nagyjából négyéves korra természetesen kialakuló kezességet.

 

Domináns agyfélteke, domináns kéz

A balkezesség kialakulásának pontos okát még nem sikerült teljesen feltárni. Sokan az agyféltekék dominanciájával magyarázzák: a jobbkezeseknél a racionális gondolkodásért felelős bal agyfélteke, míg a balkezeseknél a „művészi” jobb agyfélteke domináns. Van, aki szerint ennek köszönhető, hogy a balkezesek között nagyobb a művészi tehetséggel megáldottak aránya. Balkezes volt például Leonardo da Vinci, Albrecht Dürer, Petőfi Sándor és Beethoven is. Más kutatások viszont örökletes és hormonális okokat vélnek felfedezni a balkezesség hátterében.

Balkezes tehetségek

Mivel a balkezeseknél domináns jobb agyfélteke felelős a kreativitásért, az intuícióért, az empátiáért és a humorérzékért, a balkezesek általában kreatívabban oldják meg a problémáikat. Megfigyelések szerint nem csak kiemelkedően sok közöttük a művészi hajlamokkal megáldott ember, de a multitaskingban, vagyis az egyszerre többfelé figyelésben is jobbak. A sportban is előnyt jelenthet a domináns bal kéz, hiszen egyes sportokban a versenyzők többsége még mindig a jobbkezes ellenfelekhez van hozzászokva. Papp László ökölvívó, Szeles Mónika teniszező vagy Nagy Tímea vívó például remekül kihasználhatta ezt az adottságát versenyzői pályafutása során.

 

Hátrányai is vannak

Bár a balkezeseket ma már egyre több, kifejezetten nekik tervezett használati tárgy segíti, a világ még mindig döntően a jobbkezesekre van berendezkedve. Épp ezért a balkezeseket a statisztikák szerint nagyobb eséllyel érheti baleset a mindennapokban. A két agyfélteke átlagostól eltérő használata a hagyományos, poroszos oktatásban is hátrányt jelenthet, így a balkezesek körében gyakoribbak a tanulási nehézségek – ezek a gyerekek viszont idővel behozzák jobbkezes társaikat.

 

facebook-share Megosztás

Jelentkezz be Alma+ fiókodba,
vagy regisztrálj és hozd létre most!
Törzsvásárlói kártyaszámodat a plasztik kártyád
hátoldalán találod.
Tipp: 250100-al kezdődik a kártyaszám
Card number illustration