Alma gógyszertárak

Gyógyszertárkereső
Lorem ipsum dolor sit amet. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Asperiores harum iure, iusto quam rem vel?

Szakemberek szerint a reggeli különösen fontos lehet a gyermekek számára, persze csak ha megfelelő táplálékot esznek.

 

A kutatók úgy vélik, hogy ha egy pohár tejet vagy egy banánt adunk tinédzser gyermekünknek a reggelije mellé, megóvhatjuk őt a depressziótól, idegességtől és az engedetlenségtől. Minél többféle táplálékcsoport kap szerepet a kamaszok reggelijében, annál kiegyensúlyozottabbaknak lesznek, a kutatók szerint ugyanis a tápanyagok változatossága befolyásolhatja a mentális funkciókat.

A perthi Telethon Gyermekegészségügyi Intézet munkatársainak vizsgálata szerint a tápanyagokban dús reggelit fogyasztó 14 éves diákok jobban szerepeltek a viselkedési vizsgálaton. A kutatásból kiderült, hogy csak minden negyedik kamasz vesz magához minőségi táplálékot, olyat, amely legalább három tápanyagcsoportot tartalmaz az ötből. A gabonapelyhek, gyümölcsök, zöldségek, tejtermékek, húsfélék, illetve ezek helyettesítői: a bab, a mogyorófélék vagy a tojás közül sokan csak egyfélét, vagy egyet sem fogyasztanak reggelire.

A gabonapehely és a tej általában vashoz, kalciumhoz és B-vitaminhoz juttatja a szervezetet, amelyek segítik az idegrendszer működését, és ami közvetlenül felelős a viselkedésért és a kedélyállapotért. A reggeli a szakemberek szerint azért is létfontosságú, különösen a kamaszok számára, mert a fiatal szervezet nem képes olyan hatékonyan tárolni a tápanyagokat. A raktározás a májban történik, de a gyerekek mája kisebb, ezért amíg fel nem nőnek, nem tudnak annyi tápanyagot elraktározni. Ezért a reggeli a legjobb módja annak, hogy az egész éjszakás koplalás után ellássuk az agyunkat vitaminokkal és ásványi anyagokkal. 

A brit Cardiff Egyetem kutatásából az derült ki, hogy a kiadós reggeli segít abban, hogy a gyerekek eredményesebbek legyenek az iskolában. A felmérés során 5000 kilenc és tizenegy év közötti gyereket vizsgáltak. Kiderült, hogy azok, akik kiadósan megreggeliztek minden nap, kétszer nagyobb eséllyel szereznek legalább átlagos jegyeket, mint azok, akik éhesen indulnak iskolába. A kutatást vezető Hannah Littlecot professzor szerint komoly probléma, hogy az iskolák többsége nincs tisztában ezzel az összefüggéssel, holott a diákok eredményei jelentősen javíthatóak volnának, ha a pedagógusok a szülőket informálnák a reggeli fontosságáról, illetve ingyenes reggeli étkezést biztosítanának a rászorulóknak. Egy amerikai kutatás szerint azok a tinédzserek, akik minden reggel bőséges reggelit fogyasztanak, egészségesebbek, többet edzenek és általában soványabbak, mint azok, akik reggeli nélkül indulnak útnak.

Egy másik kutatás eredményei azt mutatják, hogy a mindennapos reggelizés a túlsúlyos nők esetében segíthet csökkenteni a cukorbetegség kockázatát. A coloradói Egyetem munkatársai kimutatták, hogy amikor a vizsgált nők kihagyták a reggeli étkezést, inzulinrezisztencia alakult ki bennük, vagyis az az állapot, amikor a szervezetnek több inzulinra van szüksége a normál vércukorszint beállításához. A kutatásban megfigyelt inzulinrezisztencia ugyan rövid távúnak mutatkozott, de ha az állapot krónikussá válik, az a diabétesz kockázati tényezőjének számít. A kísérletben 29 év átlagos életkorú, túlsúlyos, vagy elhízott nő vett részt. A kutatók két különböző napon ebéd után megmérték a nők inzulin-, illetve vércukorszintjét. Az egyik napon ettek reggelit, a másikon kihagyták a reggeli étkezést. A vércukorszint normális esetben megemelkedik étkezés után, ami kiváltja az inzulintermelődést, ez pedig segít a sejteknek elszívni és energiává átalakítani a vércukrot. Az eredmények azonban azt mutatták, hogy a nők inzulin- és vércukorszintje sokkal magasabb volt azon a napon, amikor kihagyták a reggelit. Elmondható, hogy a reggeli nélküli napon a résztvevőknek magasabb inzulinszintre volt szükségük ahhoz, hogy ugyanazt az étkezést feldolgozzák.

facebook-share Megosztás

Jelentkezz be Alma+ fiókodba,
vagy regisztrálj és hozd létre most!
Törzsvásárlói kártyaszámodat a plasztik kártyád
hátoldalán találod.
Tipp: 250100-al kezdődik a kártyaszám
Card number illustration