Alma gógyszertárak

Gyógyszertárkereső

Egyértelműen vége a nyárnak, és ezzel bizony a nagy szabadságnak is. Hogyan rázódhatunk vissza a hétköznapokba?

Az augusztusi forróság és a vízparti élmények után sokan már készülnek az iskolakezdés heteire és a munkahelyi új kihívásokra. Ilyenkor nem csak teendőink száma nő meg, hanem az egyre hűvösebbé váló időjárás és az esőzések is arra mutatnak rá, hogy bizony innentől vége a nyári önfeledtségnek. A mindennapi közérzet és az életminőség is múlhatnak azonban azon, hogy miként sikerül helyt állni akkor, ha a reggelek az iskolába rohanással, majd estig munkával telnek. Bár a nyaralás emlékei erőt adhatnak a folytatáshoz, de nem elég csak abba kapaszkodni, hogy milyen jó lesz jövőre ismét a tengerparton lógatni a lábunkat.

Nem lehet elégszer hangsúlyozni a megfelelő időbeosztás fontosságát, hiszen a tartható határidők és a napi rutin elvégzése múlhatnak ezen. Ugyan akaraterőre és tudatosságra mindenképpen szükséged lesz, de tény, hogy jobban megoldhatóak a hétköznapok, ha közben néhány apró, de annál hasznosabb trükkhöz folyamodsz. 

Kelj fel időben!

Míg a szabadság idején hosszasan lehetett lustálkodni, és a napsütés már akár korán kicsábított az ágyból, addig a szeptemberi hűvös reggelek egészen másként hatnak ránk. A napindításkor pedig különösen fontos, hogy erőt vegyél magadon, és időben felkelj. Válassz szívedhez közel álló ébresztőhangot, vagy olyan motiváló zenét, ami akár félálomban is felpezsdíti véred, mozgásra ösztönöz. Ha nem is kell hajnalban a munkahelyre érned, akkor is hasznos lehet, ha korábban kelsz kicsit. Igyál meg nyugodtan egy kávét, vagy teázz a reggeli napsütésben, gondold át a napi teendőket. Ha odafigyelsz az ilyen apróságokra, nyugodtabban indulhatnak napjaid, és nem kell kapkodnod!

Határidőnapló, a hasznos segítőtárs

Sokan úgy vannak vele, hogy felesleges felírogatni a teendőket, és ez is csak egy plusz elfoglaltság a nap folyamán. Az életvezetési szakemberek is azt javasolják azonban, hogy megéri határidőnapló segítségével rendszerezni teendőinket, így biztosan nem fog egyik pillanatról a másikra elfogni a kétségbeesés, ha éppen rádöbbenünk, hogy egy fontos időpontról, feladatról elfeledkeztünk. Nagyon sokféle határidőnapló közül válogathatsz manapság, a Bullet Journal füzetek segítségével pedig kreativitásodat is kiélheted.

Tervezz előre!

A hosszú távú célok elérésre érdekében érdemes először rövid távban gondolkodni, és részfeladatokra bontani a nagyobb teendőket. Mindegy, hogy ez a nagytakarítás, a lomtalanítás, vagy egy jelentős koncentrációt igénylő munkahelyi projekt megvalósítása, a tervezhetőség és a szakaszokra bontás nélkülözhetetlen. Ezzel nem csak tudatosan haladhatsz céljaid felé, de valószínűleg idődet is sikerül jobban beosztanod. Ha nehezen megy ez, akkor akár órákra lebontva is előírhatod magadnak, mikor milyen elfoglaltságnak célszerű eleget tenned. A munkanapokon ne lazíts az ütemterven, hiszen azzal csak felhalmozódnak majd feladataid. Ez akár azok számára is remek megoldás lehet, akik otthonról dolgoznak, vagy rugalmas munkaidejüket maguk osztják be.

Különítsd el a lényegeset a haszontalantól

Talán a legnehezebb az, hogy a sürgető feladatok és a kényelmet, szórakozást nyújtó elfoglaltságok között sikerüljön egyensúlyt teremteni. Nem ritka, hogy bár ezerféle teendőnk lenne, de mégis olyan haszontalan elfoglaltságokra pazaroljuk az időt, melyek tulajdonképpen még csak hozzá sem adnak valós értéket életünkhöz. Érdemes tehát minden alkalommal, ha megszólal bennünk a kisördög, átgondolni, hogy milyen elfoglaltság segíti elő inkább céljainkat, és megkeressük azokat a bizonyos motiváló miérteket. Igen, a motiváció az a faktor, amely kiemelt jelentőséggel bír, ha a hasznos és előmozdító feladatok választás a cél. Találj olyan inspiráló tényezőt, amelyből erőt meríthetsz, ami értelmet ad a mindennapi hajtásnak is, és amiért úgy érzed, érdemes feláldozni a kanapén heverészést vagy a sokadik sorozat megnézését.

Szánj időt magadra!

Persze nem szólhat csak a munkáról és a mindennapok percre pontos beosztásáról az élet. Az igazán sikeres emberek szánnak időt saját magukra, mintegy jövőre szóló befektetésként értelmezve a "haszontalanul" töltött órákat, napokat. Ha ez elmarad, annak kiégés, a motiváció elvesztése, vagy éppen az egészségi állapot romlása lehet a következménye. Miközben tehát igyekszel határidőnaplót vezetni, nem lemaradni egyetlen fontos eseményről sem, tartani a határidőket és nem elcsúszni feladataiddal, fontos, hogy legyenek olyan napok, melyek csak rólad szólnak. Hogy ez hetente egy nap, vagy egy-két havonta egy háromnapos wellness hétvége, az csak tőled függ. A pihenés nem anyagiak kérdése, hiszen egy séta a közeli arborétumban, vagy az olvasás egy jó könyv társaságában nem olyan elfoglaltságok, melyek vagyonokba kerülnének. Persze érdemes úgy szervezned életed és az anyagiakat, hogy legyen lehetőséged időnként utazni, új dolgokat látni és kipróbálni, hiszen ezek mind hozzáadnak majd személyiségedhez és javítják életminőséged.

 

facebook-share Megosztás