Alma gógyszertárak

Gyógyszertárkereső
Lorem ipsum dolor sit amet. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Asperiores harum iure, iusto quam rem vel?

A kirándulás remek szabadtéri sport, de érdemes tisztában lenni a legfontosabb szabályaival. Így valóban csak szép élményeink maradnak majd a természetjárásról!

A kirándulás, túrázás a járványos időszakban különösen népszerű sporttá vált. A kevésbé ismert túraútvonalakon, kirándulóhelyeken általában kevesen vannak, úgy tölthetjük időnket a szabad levegőn, távol a város zajától, hogy közben nem kell tömegekkel találkoznunk. A természet felfedezése ráadásul a stresszes idegrendszert is megnyugtatja. A testünkre is remek hatással van a gyaloglás, hiszen olyan izomcsoportokat is erősít, amelyek más körülmények között kevesebb terhelést kapnak.

Ahhoz viszont, hogy a túráról szép élményekkel térjünk haza, ismernünk kell, és be kell tartanunk a kirándulás alapvető szabályait. Mire kell figyelnünk, ha elővigyázatosak akarunk lenni?

Ügyeljünk az öltözékünkre!

A túrához kényelmes, réteges öltözetre lesz szükségünk. A legfontosabb a kényelmes cipő vagy túrabakancs, amelyben akár órákat is képesek leszünk gyalogolni. A kullancsok elleni védelemhez a legjobb, ha hosszúnadrágot veszünk fel, amelynek szárát betűrjük a zokniba, és felül is zárt felsőbe öltözünk. Szükségünk lesz még egy-két pulóverre, és a legjobb, ha esőkabát is van nálunk a hirtelen záporok kivédésére. A téli túrákhoz egy jól szigetelő dzseki, sapka, sál, kesztyű is szükséges, nyáron pedig jó, ha szintén sapkával, kalappal védjük a fejünket.

Energia útközben

A legrövidebb túrákra se induljunk el elemózsia, és főleg elegendő folyadék nélkül. Nagyon kellemetlen, ha az erdő közepén fogy el az energiánk, folyadék nélkül pedig akár rosszul is lehetünk. A túra hosszúságától függően egy-két szendvics, nem nyomódó gyümölcs, például alma, és egy kis rágcsálnivaló, például keksz vagy müzliszelet mindig legyen nálunk - természetesen a leginkább vízzel vagy izotóniás itallal megtöltött kulacs mellett.

Fontos az elsősegély-felszerelés

Naptej és kullancsriasztó mindig legyen a hátizsákban, ahogy kötszer, ragtapaszt és sebkezelő szer is. A kullancs-csipesz is fontos felszerelés! A telefonunk legyen feltöltve, és töltsünk le egy-két túrázókat segítő alkalmazást. A térképet offline üzemmódban is érdemes elmenteni, vagy papír alapon magunkkal vinni, hogy ne tévedjünk el.

Fontos a fokozatosság!

Ahogy minden sportban, a kirándulásban, túrázásban is nagyon fontos a fokozatosság. Elsőre, edzetlenül válasszunk inkább a kis szintemelkedésű, rövid, akár 1-2 óra alatt bejárható túraútvonalak közül. Túráról túrára fokozatosan emeljük a terhelést. Olyan utat és olyan tempót válasszunk, ahol nem a kimerültség lesz az első számú élményünk, hanem képesek leszünk a természet szépségeire, a tájra összpontosítani. Persze a természet csodálása közben arról se feledkezzünk meg, hogy a lábunk elé nézzünk!

facebook-share Megosztás

Jelentkezz be Alma+ fiókodba,
vagy regisztrálj és hozd létre most!
Törzsvásárlói kártyaszámodat a plasztik kártyád
hátoldalán találod.
Tipp: 250100-al kezdődik a kártyaszám
Card number illustration